.

.

niedziela, 28 marca 2010

Pascha wielkanocna wg Aleex





Czy znacie wielkanocną paschę? Jest to tradycyjna potrawa świąteczna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha jest zazwyczaj bardzo słodka. Podaje się ją często w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.
Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy — na zimno i na gorąco. Paschę na zimno przyrządza się z twarogu ucieranego z dodatkami — śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem.
Paschę na gorąco przyrządza się z użyciem utartego wstępnie twarogu lub bez niego. W tym drugim przypadku używa się kwaśnego mleka lub mleka słodkiego, do którego dodaje się kwaśnej śmietany. W trakcie gotowania mleko się warzy (ścina). Warunkiem zrobienia dobrej paschy z twarogu na zimno czy na gorąco jest użycie twarogu absolutnie świeżego, nie przegrzanego podczas przyrządzania i jak najbardziej suchego — całkowicie odciśniętego z serwatki.
Dzisiaj proponuję Wam paschę, którą przygotowuję w moim domu. Do jej przyrządzenia wykorzystuję przepis mojej przyjaciółki Anes, który lekko zmodyfikowałam. Pascha tak zrobiona jest naprawdę wyśmienita. Będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. A kiedy święta miną, możecie wracać do przepisu, przygotowując z niego przepyszny sernik na zimno. Obydwie wersje deseru proponuję poniżej. Polecam.


Składniki:

• 1 litr mleka 3,2%
• 5 jajek
• 1 mała śmietana 18% (250 ml)
• 1/2 szklanka cukru + cukier waniliowy
• 1 masło ekstra
• 1/2 szklanki cukru pudru
• sok z cytryny (ilość do smaku)
• bakalie (jeśli lubimy)

Do sernika dodatkowo:


• biszkopty okrągłe
• galaretka
• ewentualnie owoce

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotować.
2. Ubić mikserem jajka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy.
3. Ubite składniki wlać do gotującego się mleka. Wszystko razem gotować na malutkim ogniu ok. 4 minut, aż oddzieli się twaróg.
4. Wyłączyć gaz, odcedzić twaróg na sitku z gazą lub płótnem. Zostawić do ostygnięcia.



5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo ostudzony ser i sok z cytryny do smaku. Można dodać bakalie.
6. Przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą.



7. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na stół, ozdobić paschę wg własnego pomysłu.


Jeśli robimy sernik:


1. W tortownicy ułożyć biszkopty,
na nie wyłożyć ser,
wierzch udekorować rozpuszczoną, ostudzoną galaretką i owocami.
Przechowywać w lodówce.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niedawno jadłam pasche na kruchym cieście. Masz może pomysł jak upiec taka paschę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co? Paschy się nie piecze. Ona jest deserem na zimno. W tej wersji, o której piszesz, spód musiał być upieczony wcześniej (tak sądzę). Pozdrawiam, Aleex :))))))))))

      Usuń