.

.

czwartek, 14 czerwca 2018

Nalewka truskawkowa wg Aleex (etap I)


W tym roku postanowiłam zrobić nalewkę truskawkową. Piłam ją tylko raz, ale nigdy nie przygotowywałam w swojej kuchni. Spośród wielu przepisów wybrałam ten umieszczony na vlogu Skutecznie.Tv. Spodobała mi się jego prostota. Ponieważ sezon na truskawki powoli się kończy, warto sięgnąć teraz po te pyszne owoce. Są nagrzane słońcem, pachnące, po prostu znakomite. Przygotowanie nalewki podzieliłam na 2 etapy. Dziś zapraszam Was na pierwszy. Jeśli macie ochotę, przyłączcie się. Nie ma to jak smak i aromat truskawek, gdy za oknem będzie zimno i ponuro.

Składniki (etap I)

• 1,5 kg truskawek
• 1200 ml spirytusu 70%

Sposób przygotowania:

1. Truskawki z szypułkami szybko opłukać pod bieżącą wodą.
2. Owoce oczyścić z szypułek. Pokroić je na mniejsze cząstki.


3. Truskawki włożyć do dużego słoja.


4. Zalać je spirytusem i szczelnie zakręcić. Ja zabezpieczyłam nakrętkę dodatkowo folią.


5. Odstawić słój na 2 tygodnie, codziennie nim potrząsać.


6. Po tym czasie wrócimy do przepisu.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz