.

.

niedziela, 20 stycznia 2019

Crumble z brzoskwiniami i jagodami wg Aleex


W mojej kuchni ponownie goszczą crumble. Nie da się ukryć, pokochaliśmy ten gorący deser. Zawsze go robię, gdy mamy ochotę na coś słodkiego w sobotnie lub niedzielne popołudnie, a ciasto się już skończyło. Tak było wczoraj. Dario zajęty pracą, ja w kuchni i przed telewizorem, szykując obiad i jednocześnie oglądając transmisję z uroczystości pogrzebowych prezydenta Pawła Adamowicza. Patrzyłam poruszona na tysiące ludzi, którzy zgromadzili się z gdańskiej bazylice i przed telebimami. Z czernią ubrań kontrastowały czerwone serduszka WOŚP. Wielu wolontariuszy zbierało datki, które zastępowały, zgodnie z życzeniem rodziny prezydenta, kwiaty i znicze.Przejmująca muzyka, mnóstwo gości, autentyczne łzy i zapadające w pamięć słowa pani Magdy Adamowicz, żegnającej zamordowanego męża – to wszystko robiło ogromne wrażenie. Ale równie mocno i wyraziście zabrzmiały słowa dominikanina, honorowego obywatela Gdańska, ojca Wiśniewskiego, który dosadnie i mocno powiedział: „Trzeba skończyć z nienawiścią, trzeba skończyć z pogardą (…) Nie będziemy dłużej obojętni na panoszącą się truciznę nienawiści na ulicach, w mediach, w internecie, w szkołach, w parlamencie, a także w Kościele.” Zgromadzeni przyjęli jego przemowę brawami na stojąco. To niecodzienna reakcja w kościele podczas mszy, ale w pełni adekwatna. Dość już mamy nieustającego hejtu i obrażania innych. Niech wreszcie wróci normalność w relacjach międzyludzkich. Bo ostatnio chyba zapomnieliśmy, co to znaczy bycie człowiekiem. Niech znowu „człowiek (…) brzmi dumnie”. Mam nadzieję, że my, Polacy, wyciągniemy wnioski z tego okrutnego wydarzenia, jakim było zabójstwo prezydenta Adamowicza.
Ten smutny, wczorajszy dzień osłodziłam nam gorącym deserem. Przy aromatycznych, gorących owocach z chrupiącą kruszonką rozmawialiśmy o świecie, o nas, o przyszłości. Oby była pomyślna.


Składniki (na 4 porcje):

• puszka brzoskwiń
• 2 łyżka masła do kokilek
• 4 garście mrożonych lub świeżych jagód
• 2 łyżki masła do kruszonki
• 4 łyżki mąki
• 1 łyżka cukru
• 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Na dno każdej kokilki włożyć ½ łyżki masła.


2. Brzoskwinie pokroić na kawałki.


3. Rozłożyć je po równo do kokilek (ja dorzuciłam po kilka kawałków ananasa, ale to już "wariacja na temat").


4. Na brzoskwiniach rozłożyć jagody.


5. Z masła, mąki i cukrów zrobić kruszonkę: składniki włożyć do miski i rozetrzeć palcami, aby powstały grudki.
6. Owoce posypać obficie kruszonką.


7. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (opcja dół + termoobieg) na 30 minut.


8. Podawać od razu po pieczeniu.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz