tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post1605304412820816312..comments2024-03-26T16:05:20.726+01:00Comments on W mojej kuchni: Kaczka pieczona wg AleexAleexhttp://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-86521788798875246822017-01-19T23:42:25.781+01:002017-01-19T23:42:25.781+01:00No to po kolei :)
2 godziny powinny wystarczyć, mo...No to po kolei :)<br />2 godziny powinny wystarczyć, możesz "dorzucić" jeszcze 10 minut i będzie ok. Temperaturę zwiększyłabym przynajmniej do 190 stopni C ( ja piekę w 200 stopniach C).<br />Piecz pod przykryciem, 15 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby przypiec skórkę.<br />Mięso polewać 15 - 20 minut.<br />Ja wyciągam brytfannę z piekarnika. Ale jak się uda, można to robić w piekarniku. Mi jest tak po prostu wygodniej :) I polewam ją porządnie :)<br />Kaszę do farszu trzeba ugotować :)<br />Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-86479664394397418032017-01-19T15:27:22.403+01:002017-01-19T15:27:22.403+01:00Witam. Mam jeszcze jedno pytanko, jeśli można?
Cho...Witam. Mam jeszcze jedno pytanko, jeśli można?<br />Chodzi o kaszę, czy kasza do farszu ma być ugotowana tak jak do bezpośredniego spożycia czy taka trochę na pół surowa, bo przecież będzie w piekarniku ze 2 godziny się jeszcze prażyła. Pozdrawiam ArturAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-48641096057631896122017-01-18T18:32:37.416+01:002017-01-18T18:32:37.416+01:00Witam.
Postanowiłem zrobić kaczkę, ja też nie lubi...Witam.<br />Postanowiłem zrobić kaczkę, ja też nie lubię mięsa z owocami więc zmienię trochę przepis.<br />Zrobię kaczkę z kaszą gryczaną i wątróbką. Mam też parę pytań i proszę o pomoc.<br />Kaczka ma 2,4 kg jaki czas i temperaturę zastosować? wystarczy 2 godz i 180 st?<br />Czy pieczenie w naczyniu żaroodpornym ma być z przykryciem czy bez pokrywy?<br />Co znaczy często podlewać tłuszczem? Czy co 15 min czy może co 30 min.<br />Czy podczas tego podlewania trzeba wyciągnąć kaczkę z piekarnika czy w środku ją trochę pochlapać? <br />Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam ArturAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-12941951915587178132016-03-27T19:56:56.728+02:002016-03-27T19:56:56.728+02:00Czy koniecznie musi być brytfanna czy może być nac...Czy koniecznie musi być brytfanna czy może być naczynie żaroodporne?<br />maxihttps://www.blogger.com/profile/03014882107018183672noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-10363349043279714872016-03-22T23:15:44.924+01:002016-03-22T23:15:44.924+01:002 godziny :) Pozdrawiam, Aleex :)2 godziny :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-62694188047065841252016-03-22T19:55:06.189+01:002016-03-22T19:55:06.189+01:00Aleex, chciałam się upewnić ile w sumie pieczemy k...Aleex, chciałam się upewnić ile w sumie pieczemy kaczkę? 2 czy 3 godziny?<br />S :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-48677839870148692932015-12-14T13:54:55.713+01:002015-12-14T13:54:55.713+01:00teraz jest naprawdę sporo fajnych i niedrogich skl...teraz jest naprawdę sporo fajnych i niedrogich sklepów internetowych, gdzie można nabyć dobrej jakości akcesoria kuchenne. Ja ostatnio w sklepie Dajar kupiłam bardzo dobrą i niedrogą brytfannę. Dorotahttps://www.blogger.com/profile/07084101369669957953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-12317690491960455292015-04-05T12:22:06.162+02:002015-04-05T12:22:06.162+02:00Bardzo Ci dziękuje za przepis kaczka wyszła pyszna...Bardzo Ci dziękuje za przepis kaczka wyszła pyszna napewno ją jeszcze kiedyś zrobie��Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-86141408494522497962015-03-28T21:53:57.807+01:002015-03-28T21:53:57.807+01:00Najlepiej jest zostawić kaczkę w przyprawach na ca...Najlepiej jest zostawić kaczkę w przyprawach na całą noc. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-59056780831044624152015-03-28T13:20:51.241+01:002015-03-28T13:20:51.241+01:00Witam, mam pytanie. Ile wcześniej przed pieczeniem...Witam, mam pytanie. Ile wcześniej przed pieczeniem trzeba natrzeć kaczkę? Czy można to zrobić wieczorem i piec następnego ranka? Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15088824256438241316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-5438380637601836802015-02-01T09:58:38.500+01:002015-02-01T09:58:38.500+01:00Witaj, skorzystałam z twojego przepisu, kaczka wys...Witaj, skorzystałam z twojego przepisu, kaczka wyszła pyszna dzis powtarzamy przepis i robimy znowu, zabieram przepis ze sobą, na swojego bloga PozdrawiamMikkihttps://www.blogger.com/profile/05817260356946928509noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-79066624145448186162014-05-11T10:53:20.546+02:002014-05-11T10:53:20.546+02:00Do natarcia kaczki wystarczą 3 ząbki przeciśnięte ...Do natarcia kaczki wystarczą 3 ząbki przeciśnięte przez praskę, resztę włóż do środka. Jeśli masz piekarnik z opcją dół + termoobieg, to zastosuj. W innym wypadku użyj tej opcji, na której zazwyczaj pieczesz mięso. Pozdrawiam, Aleex :) Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-84581178221241327422014-05-11T10:02:30.315+02:002014-05-11T10:02:30.315+02:00Mmmm, brzmi i wygląda apetycznie :) Mam tylko pyta...Mmmm, brzmi i wygląda apetycznie :) Mam tylko pytanie, ile konkretnie ząbków przeznaczyć na natarcie kaczki, a ile na włożenie do środka (nie chciałabym przesadzić ;) )<br />I na jakim programie w piekarniku piec? Góra-dół, czy sam dół?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-69425213884866083812014-01-19T14:12:38.661+01:002014-01-19T14:12:38.661+01:00Podlewaj ją płynem ze spodu brytfanny co kilkanaśc...Podlewaj ją płynem ze spodu brytfanny co kilkanaście minut. Wtedy będzie miękka :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-22822616136925816862014-01-19T12:00:09.950+01:002014-01-19T12:00:09.950+01:00Właśnie natarłam kaczke przyprawami które polecasz...Właśnie natarłam kaczke przyprawami które polecasz i za jakiś czas wędruje do dalszej obróbki:D Mam nadzieje,ze mi się uda( martwie się ,bo dostałam w prezencie dziką kaczkę).Magdahttps://www.blogger.com/profile/03768872863404105498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-25216058466072113882013-11-19T16:16:32.743+01:002013-11-19T16:16:32.743+01:00Witaj w mojej kuchni :))) Spokojnie możesz upiec k...Witaj w mojej kuchni :))) Spokojnie możesz upiec kaczkę w prodiżu. Ziemniaki, jeśli są surowe, dodaj ok. 40 minut przed końcem pieczenia. Jeśli są podgotowane (ja tak najczęściej robię), wystarczy, gdy dodasz je 15 minut przed końcem pieczenia mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-53329869297114687882013-11-19T15:26:39.506+01:002013-11-19T15:26:39.506+01:00Witaj Aleex :) Jutro mam zamiar upiec pierwszą w ż...Witaj Aleex :) Jutro mam zamiar upiec pierwszą w życiu kaczkę, i Twój przepis wydaj się najlepszy :) Mam jednak kilka pytań: Czy mogę kaczkę upiec w prodiżu ( grzeje góra i dół) I po jakim czasie dodać ziemniaki ( chciałabym aby się zapiekły razem z kaczuchą) aby się nie zrobiło z nich puree? Pozdrawiam Twoja nowa fanka ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-66172707880396913862013-08-01T16:16:35.703+02:002013-08-01T16:16:35.703+02:00Arturze - nie robiłam jeszcze nadzienia z kaszy gr...Arturze - nie robiłam jeszcze nadzienia z kaszy gryczanej, więc nie podpowiem Ci w tej kwestii. Robiłam jednak inną kaczkę faszerowaną. Popatrz: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/12/kaczka-faszerowana-boczkiem-i.html<br />Może spróbujesz? Pozdrawiam, Aleex.<br /><br />I jeszcze jedno :) Możesz połączyć obydwa przepisy: farsz wziąć z tamtego, a przygotowanie kaczki do faszerowania z tego :))) Aleex.Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-64919898309923799912013-07-31T21:44:25.127+02:002013-07-31T21:44:25.127+02:00Witaj Aleex, za mną chodzi kaczka już bardzo długo...Witaj Aleex, za mną chodzi kaczka już bardzo długo, jest tylko jedno ale?<br />W mojej rodzinie 4+1 taką kaczką się nie najem. Może podpowiesz jak zrobić farsz z kaszy gryczanej i coś jeszcze powinno być w tym farszu. Pamiętam taką kaczkę z domu rodzinnego. Masz świetne przepisy, które już wypróbowałem.<br />Pozdrawiam serdecznie Artur i proszę o podpowiedź.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-70055712156836229562013-03-31T15:43:42.170+02:002013-03-31T15:43:42.170+02:00Kaczka super wszystkim smakowała
Pozdrawiam Tamara...Kaczka super wszystkim smakowała<br />Pozdrawiam TamaraAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/09166941858397213173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-3610301505359159722013-03-30T09:06:47.367+01:002013-03-30T09:06:47.367+01:00Dzięki za fajny przepis - kaczka właśnie się piecz...Dzięki za fajny przepis - kaczka właśnie się piecze. Mam małą uwagę - proponuję najpierw natrzeć czosnkiem a później posypać przyprawami. Wszystko powinno ładnie się utrzymać na kaczce.Topikhttps://www.blogger.com/profile/16195843598450300465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-86252749360552498922013-03-28T21:09:17.479+01:002013-03-28T21:09:17.479+01:00Już jest na blogu :) Wystarczy wpisać w wyszukiwar...Już jest na blogu :) Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-72894896935628289392013-03-28T20:31:45.179+01:002013-03-28T20:31:45.179+01:00Czy można liczyć w najbliższym czasie na przepis n...Czy można liczyć w najbliższym czasie na przepis na pieczoną gęś ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-75972518430988335062013-03-19T16:20:51.306+01:002013-03-19T16:20:51.306+01:00Oczywiście, że nie musi. Możesz upiec porcje, też ...Oczywiście, że nie musi. Możesz upiec porcje, też będą pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-91505780167278312772013-03-19T10:36:01.271+01:002013-03-19T10:36:01.271+01:00Witam.
Czy kaczka koniecznie musi być w 'cało...Witam. <br />Czy kaczka koniecznie musi być w 'całości'? :) Właśnie wyciągnęłam kilka kaczych udaek i nie wiem co robić dalej. A przyrządzona przez Ciebie kaczka wygląda smakowicie. <br /><br />Marta.Anonymousnoreply@blogger.com