tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post1749013365273999782..comments2024-03-26T16:05:20.726+01:00Comments on W mojej kuchni: Błyskawiczne ciasto ze śliwkami wg AleexAleexhttp://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comBlogger112125tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-73082606919385322702022-09-11T07:11:19.333+02:002022-09-11T07:11:19.333+02:00Ten przepis mam "od lat", nazywam to śni...Ten przepis mam "od lat", nazywam to śniadaniowym ciastem do kawy. Zawsze tylko się zastanawiam jak zrobić żeby było pulchne? Nie wyrasta mi tak ładnie jak na Twoich zdjęciach? Tu gdzieś przestałam, że może mają jest powodem? Jakie używać? AsiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-87109721316788375002016-12-03T11:57:19.714+01:002016-12-03T11:57:19.714+01:00Ciasto przepyszne i bardzo łatwe robie je już chy...Ciasto przepyszne i bardzo łatwe robie je już chyba z 5 razya każdy gośc sie nim zachwyca ;))) Polecam i podrawiam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03625822222248013732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-11172322654265218832016-09-18T17:32:30.311+02:002016-09-18T17:32:30.311+02:00robie juz drugi raz i to w prodizu, super!robie juz drugi raz i to w prodizu, super!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-72222163000578008632016-09-02T13:04:57.639+02:002016-09-02T13:04:57.639+02:00Dobry przepis, chociaż o wiele za słodki, ja bym z...Dobry przepis, chociaż o wiele za słodki, ja bym zmniejszyła o 2 łyżki cukier i dodała mąki więcej, bo stosunek 10do10 cukier i mąka to o wiele za dużo, aż staje w gardle po 3 kawałkach. Poza tym pyszny, miękkie ciasto, użyłam małych śliwek węgierek które same w sobie są słodkie i następnym razem troszkę zmniejszę te słodkie proporcje ;) Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-27749841356357192922016-08-25T09:09:56.487+02:002016-08-25T09:09:56.487+02:00Super przepis! Łatwy i błyskawiczny do przygotowan...Super przepis! Łatwy i błyskawiczny do przygotowania :) wszystkim domnownikom bardo bardo smakowal :)))indomodelkahttps://www.blogger.com/profile/04252061111047955922noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-51346095953992602502016-08-15T15:40:53.481+02:002016-08-15T15:40:53.481+02:00Ciasto przepyszne...niebo w gębie...Ciasto przepyszne...niebo w gębie...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-61534155724769470742016-05-11T17:24:38.397+02:002016-05-11T17:24:38.397+02:00Poruszyłyście bardzo ciekawą i istotną kwestię, a ...Poruszyłyście bardzo ciekawą i istotną kwestię, a mianowicie sposób pieczenia. U mnie najbezpieczniejszą opcją jest umieszczenie blaszki na środkowym poziomie i pieczenie góry i dołu - wtedy wychodzi najlepsze, natomiast przy termoobiegu wychodzi zbyt suche. Czy włączając termoobieg powinno się zmniejszyć temperaturę pieczenia?Wikihttp://www.bakaliowo.pl/bakaliowo-pl/jablka-suszone-kostkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-5110837140183040912015-11-29T18:26:29.285+01:002015-11-29T18:26:29.285+01:00Witaj. Masz rację - BARDZO DUŻO zależy od piekar...Witaj. Masz rację - BARDZO DUŻO zależy od piekarnika. Ja piekę w opcji dół + termoobieg na środkowym poziomie. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i używam najbardziej typowych, średniej wielkości łyżek stołowych. Skoro każdy piekarnik jest inny, to zawsze należy się kierować swoim doświadczeniem, bo to my znamy najbardziej nasz sprzęt. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-71325086260024323462015-11-28T23:08:26.251+01:002015-11-28T23:08:26.251+01:00nie wyrośnięte, śliwki opadają... dużo zależy od p...nie wyrośnięte, śliwki opadają... dużo zależy od piekarnika (gazowy,elektryczny, z termoobiegiem czy bez- każdy piecze inaczej) i poziomu na którym stawiacie : górny czy środkowy ! - na każdy poziomie piecze się inaczej, no i nikt nie wspomina i do jakiego piekarnika je wkładacie : do nagrzanego do 180stopni czy zimnego? <br />Popiekłam na różnych poziomach, wkładając do zimnego piekarnika innym razem nagrzanego i dopiero teraz wiem jak piec w MOIM własnym (nowym) piekarniku. Nie wychodzi jak wstawiam do nagrzanego - rosnie troszeczkę, jest twardawe, szybko się przypala. Na górnym poziomie- wyrosło ale śliwki utonęły i musiałam dopiekać,bo przy śliwkach (gdzie puściły sok) było surowe ciasto... Potrenujcie , by się dowiedzieć GDZIE ustawić blszkę (górny czy dolny poziom) i w jakim piekarniku WAM wychodzi (wstawiając do nagrzanego lub zimnego). Czas pieczenia w różnych wariantach jest też różny...(na górnym poziomie-u mnie dłużej ) <br />Mam pytania do Aleex: <br />-pieczesz na górnym, czy środkowym poziomie?<br />- do jakiego piekarnika wstawiasz blaszkę z surowym ciastem: nagrzanego, czy zimnego?(nie doczytałam zadnej info). <br />- jakie łyżki (stołowe też mają różne rozmiary) mąki zostały użyte w przepisie: płaskie, pełne czy czubate (ważne dla początkujących, od tego też zależy 'tonięcie' śliwek i 'pulchność' ciasta) <br />Przy okazji- wszystkie moje 'niewypały' były i tak pyszne :) no i najbardziej lubię to z częściowo zatopionymi śliwkami , jest wilgotniejsze (specjalnie układam kilka pod kątem)- pychotaaaaa:))) pozdrawiam, ZaganianaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-85316271335386872752015-10-11T01:41:40.724+02:002015-10-11T01:41:40.724+02:00Czytam te komentarze i wielu osobom te śliwki posz...Czytam te komentarze i wielu osobom te śliwki poszły na dno mnie też konsystencja ciasta dobra ale przeczytałam w innych przepisach że należy śliwki oprószyć bułką tartą i układać je luźno tak aby ciasto mogło wyrosnac. Przepis jest rzeczywiście prosty i szybko się robi pozdrawiam Aniahttps://www.blogger.com/profile/08187058311739785837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-50407171741927273722015-09-06T14:07:01.979+02:002015-09-06T14:07:01.979+02:00Nie próbowałam, ale dodaje się ją do wypieków. Moż...Nie próbowałam, ale dodaje się ją do wypieków. Możesz dodać. Daj znać, jak wyszło.Pozdrawiam, Aleex :) Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-74583619344190164982015-09-06T14:02:09.730+02:002015-09-06T14:02:09.730+02:00czy można dodać mąkę kukurydzianą?czy można dodać mąkę kukurydzianą?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14823216002698750075noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-41643837446622870792015-08-24T23:31:27.961+02:002015-08-24T23:31:27.961+02:00zrobiłam i wyszło pyszne....wszyscy sie zajadają.....zrobiłam i wyszło pyszne....wszyscy sie zajadają...jutro beede musiala drugie upiec...i ten czas,,,chwila moment i zrobione :) Polecam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-45916432973142814282014-11-06T20:56:44.395+01:002014-11-06T20:56:44.395+01:00Może dodaj nieco więcej mąki, aby ciasto było bard...Może dodaj nieco więcej mąki, aby ciasto było bardziej gęste (tylko bez przesady). Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-18617693896157952612014-11-06T20:18:40.575+01:002014-11-06T20:18:40.575+01:00Robie juz trzeci raz, uwielbiam, ale znowu sliwki ...Robie juz trzeci raz, uwielbiam, ale znowu sliwki mi sie zapadaja:( nawet jak podpieklam 3 minuty przed polozeniem owocow...jakas rada droga Aleex? pozdrawiam z Londynu. OlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-29979874569025470172014-09-27T14:05:04.632+02:002014-09-27T14:05:04.632+02:00REWELACJA!!! Ciasto wyśmienite. Zaczęłam piec w ma...REWELACJA!!! Ciasto wyśmienite. Zaczęłam piec w małej blaszce, teraz piekę na dużej z piekarnika. Ciasto poprostu znika. Najeść się nie mogą, takie pyszne. Śliwek na razie mam pod dostatkiem, zamrozilam. Dziękuję za ten i wzsystkie inne przepisy. Pozdrawiam serdecznie. Renata.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-83356086258564471242014-08-17T14:22:30.348+02:002014-08-17T14:22:30.348+02:00Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam, Aleex :)Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-56106548736171021992014-08-16T14:28:32.669+02:002014-08-16T14:28:32.669+02:00Ciasto Rewelacja, tak dobrego dawno nie jadłam, wy...Ciasto Rewelacja, tak dobrego dawno nie jadłam, wypróbowałam ostatnio kilka przepisów na ciasto z owocami i to jest nr 1!! <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-11476269164041358632014-08-16T12:24:37.917+02:002014-08-16T12:24:37.917+02:00ciasto u mnie już w piekarniku :)zobaczymy jakie w...ciasto u mnie już w piekarniku :)zobaczymy jakie wyjdzie...jak narazie zapowiada się bardzo apetycznie :) ja u siebie dodałam jeszcze do tego wszystkiego kakao....:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12258394553518175026noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-26537183071745393182014-07-29T21:08:13.509+02:002014-07-29T21:08:13.509+02:00Witam,
Książki są naprawdę rewelacyjne. Sama czyta...Witam,<br />Książki są naprawdę rewelacyjne. Sama czytałam przez kilka dni bez wytchnienia. Dobrze, że był wtedy urlop:) A śliwki chyba jednak upiekę na kruchym.<br />Pozdrawiam serdecznieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-34190232739128726792014-07-15T15:51:15.783+02:002014-07-15T15:51:15.783+02:00zrobilam dzis :))) proste i bardzoooo smaczne :) w...zrobilam dzis :))) proste i bardzoooo smaczne :) wnuczka sie zajadała milo bylo patrzec. pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-25479930199375540382013-09-29T19:52:18.119+02:002013-09-29T19:52:18.119+02:00Bardzo się cieszę, że nie odpuściłaś :) Warto było...Bardzo się cieszę, że nie odpuściłaś :) Warto było :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-22401974176854387282013-09-29T15:25:31.877+02:002013-09-29T15:25:31.877+02:00Zawzięłam się i zrobiłam jeszcze raz, wyszło super...Zawzięłam się i zrobiłam jeszcze raz, wyszło super. Jest pyszne. <br />Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-68606018057522053742013-09-25T19:32:17.117+02:002013-09-25T19:32:17.117+02:00Ja wyjmuję ciasto od razu po upieczeniu. Może błąd...Ja wyjmuję ciasto od razu po upieczeniu. Może błąd tkwi gdzie indziej? Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-19418025798361914502013-09-25T15:44:56.882+02:002013-09-25T15:44:56.882+02:00Właśnie wyjęłam z piekarnika, widziałam Twoje zdję...Właśnie wyjęłam z piekarnika, widziałam Twoje zdjęcie Aleex i skrytożercy 1, moje daleko odbiega od tych zdjęć. Jest niskie, zapadło się w środku i jest bardzo mokre, a sliwki zupełnie utonęły - CHOCIAŻ W SMAKU JEST BARDZO DOBRE. Po jakim czasie otwierasz piekarnik i wyjmujesz ciasto? Może tutaj popełniłam jakiś błąd?Anonymousnoreply@blogger.com