tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post3390475334158821518..comments2024-03-26T16:05:20.726+01:00Comments on W mojej kuchni: Apfelstrudel wg AleexAleexhttp://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-61829957619973893342013-09-04T16:15:23.651+02:002013-09-04T16:15:23.651+02:00Ciasto jest dość lepkie, dlatego w przepisie propo...Ciasto jest dość lepkie, dlatego w przepisie proponowałam, aby rozwałkować je między dwoma arkuszami pergaminu. Wtedy jest łatwiej. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-84693684171676336902013-09-04T11:07:31.318+02:002013-09-04T11:07:31.318+02:00a mnie mało interesuje to czy jest to oryginalny p...a mnie mało interesuje to czy jest to oryginalny przepis czy nie. ważne że ciasto wyszło pyszne. mam jednak pytanie. mianowicie czy ciasto powinno być takie lepkie bo miałam problem z jego rozwałkowaniem i szczerze powiem że musiałam dodać jeszcze trochę mąki aby w miarę mi ono się rozwałkowało. agniesia6891Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-57348371160899534932012-12-28T17:55:09.831+01:002012-12-28T17:55:09.831+01:00Co robiłaś z tym ciastem? Moczyłaś je w oleju? A s...Co robiłaś z tym ciastem? Moczyłaś je w oleju? A skąd to wzięłaś? Przecież w moim przepisie nic takiego nie ma. Przykre, że wyszło Ci twarde, ale nie umiem wskazać przyczyny, bo robiłaś ciasto nie z mojego przepisu. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-2104032307726060552012-12-28T17:28:36.703+01:002012-12-28T17:28:36.703+01:00mi wyszło ciasto twarde.. czy takie ma być? wątpię...mi wyszło ciasto twarde.. czy takie ma być? wątpię.. ktoś wie dlaczego? ciasto moczyłam w oleju rzepakowym.. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-50100953905160323452012-10-06T13:27:32.628+02:002012-10-06T13:27:32.628+02:00Michale - oczywiście, że się nie gniewam. Przyjmuj...Michale - oczywiście, że się nie gniewam. Przyjmuję Twoje wyjaśnienia, rozumiem je, ale wiem też, że każdy region każdego kraju ma swoje receptury na znane potrawy i ciasta. Tak jest w Polsce, tak też jest w Austrii. W wiedeńskiej kawiarni niedaleko katedry św. Szczepana również jadłam apfelstrudel z cieniuteńkim jak opłatek ciastem. Jednak w innych rejonach Austrii piecze się go inaczej. Nie ma sensu zacieśniać swojego światopoglądu i upierać się, że tylko jeden, jedyny strudel można nazwać tradycyjnym. Prezentowane przeze mnie ciasto nie jest wiedeńskie, jak podają autorki, pochodzi z Tyrolu, ale to też Austria i też tradycja. Zanim zaczniemy wymieniać poglądy na temat części świata, różnic geograficznych, itp., proponuję, żebyś spróbował mojego strudla. Myślę, że będzie Ci smakował równie dobrze, jak w kafejkach wiedeńskich. Pozdrawiam, Aleex :)<br /><br />Trochę zazdroszczę Ci tego częstego bywania w Wiedniu, ja zwiedzałam go zaledwie kilka razy :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-33743968709286181912012-10-06T12:53:54.738+02:002012-10-06T12:53:54.738+02:00Witam, ponownie. W pieczeniu ciasta napewno chodzi...Witam, ponownie. W pieczeniu ciasta napewno chodzi o efekt końcowy. To przez Ciebie zrobione napewno jest pyszne i nic mu nie można odmowić. Ale nazywanie go oryginalnym apfelstrudlem nie jest chyba właściwe. Oryginalny pochodzi tylko z Austrii i jego receptura sięga 17 wieku. Do dziś można obejrzeć prezentację w wykonaniu wiedeńskich cukierników w zamku Schönbrunn. Sam kiedyś widziałem ten pokaz połaczony z degustacją. przepis nie jest tajemnica i cukiernicy z zamku chętnie go daja... Opis prezentacji i przepis znajdziesz tutaj:<br />http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2008/06/apfelstrudel-czyli-jak-zdoby.html<br />mam rasowego psa, boksera - ma rodowód, udokumentowane pochodzenie, mój sasiad też ma psa i jest nawet bardzo podobny do psa rasy bokser ale niestety jedyne co można o nim powiedzieć, to że jest w typie rasy a nie jest rasowym bokserem. tak samo jest z tym apfelstrudlem...<br />Twoje przepisy sa naprawde dobre i prosze nie gniewaj sie na mnie..<br />Wielki fan apfelstrudla i częsty gość wiedeńskich kawiarni<br />Michał<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-63598870273935625552012-10-06T11:11:35.722+02:002012-10-06T11:11:35.722+02:00Dziękuję za komentarz. Odsyłam jednak do źródła: h...Dziękuję za komentarz. Odsyłam jednak do źródła: http://whiteplate.blogspot.com/2012/09/apfelstrudel-czyli-strudel-z-jabkami.html<br /><br />Pozdrawiam, Aleex.Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-82813151943931783232012-10-05T23:29:54.179+02:002012-10-05T23:29:54.179+02:00Starowiedeński apfelstrudel
Ciasto strudlowe:
25...Starowiedeński apfelstrudel <br /><br />Ciasto strudlowe:<br />250g mąki pszennej (typ 700 glatt) wysokoglutenowej*<br />2g soli<br />1 jajko o wadze ok. 50g<br />100g letniej wody<br />20g oleju (polecany był słonecznikowy)<br /><br />olej do zanurzenia ciasta<br />roztopione masło do smarowania ciasta<br /><br />Nadzienie:<br />100g bułki tartej<br />50g masła<br />140g cukru<br />10g mielonego cynamonu<br />170g rodzynek namoczonych w rumie<br />10g soku cytrynowego<br />1100g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie, ale dość duże plasterki<br />2 łyżki ciemnego rumu<br /><br />Zagnieść na stolnicy wszystkie składniki ciasta, aż będzie odchodzić od rąk. Kulkę ciasta włożyć do miseczki wypełnionej olejem (ma zakrywać ciasto) i zostawić do odpoczęcia na min. 30 min. <br /><br />Masło roztopić na patelni i zrumienić na niej bułkę tartą. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłek skropić sokiem cytrynowym i rumem i dodać do nich resztę składników nadzienia. <br /><br />Nagrzać piekarnik do 190ºC.<br />Wyjąć ciasto z oleju, oprószyć i wyłożyć na przykrytą wysypaną mąką serwetą stolnicę lub blat. Cienko wałkować pozostawiając początkowo w środku "górkę" grubszego ciasta. Rozciągać na grzbietach dłoni, aż będzie cieniuteńkie. <br /><br /> Nałożyć nadzienie w jeden wysoki wałek przy jednym z dłuższych boków prostokąta. Przyciąć brzegi ciasta, tak żeby utworzyło duży prostokąt. Brzeg przeciwległy do tego z nałożonym nadzieniem posmarować roztopionym masłem. Unosząc serwetę zrolować ciasto tak, aby złączenie było pod spodem. Zwinąć w ruloniki zewnętrzne końce ciasta i zawinąć pod spód. Posmarować wierzch i boki strudla masłem. Przełożyć na nasmarowaną masłem blaszkę i piec w 190ºC aż ciasto się zezłoci. Natychmiast po wyjęciu strudla z piekarnika ponownie szczodrze wypędzlować go masłem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-9344448456847345342012-10-05T23:19:43.292+02:002012-10-05T23:19:43.292+02:00Witam, ciasto napewno smaczne jednak z prawdziwym ...Witam, ciasto napewno smaczne jednak z prawdziwym apfelstrudlem ma niewiele wspólnego. Drązylem ten temat dlugo i wiem co mówię. Nie ma wariantów apfelstrudla. jest jeden przepis i jedynie ciasto zrobione zgodnie z tym przepisem mozna nazywać apfelstrudlem. <br />Pozdrawiam i smacznego <br />MichałAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-36085625985994592082012-10-02T20:24:32.921+02:002012-10-02T20:24:32.921+02:00Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam, Aleex :)Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-39103206190747415982012-10-02T20:06:40.007+02:002012-10-02T20:06:40.007+02:00Pomimo,że nie chciało się odkleić od papieru,po up...Pomimo,że nie chciało się odkleić od papieru,po upieczeniu-PYCHOTA!!!!!<br />DanaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-14348873377134479922012-10-01T21:10:34.338+02:002012-10-01T21:10:34.338+02:00To nie wariacja, ale najprawdziwszy Apfelstrudel w...To nie wariacja, ale najprawdziwszy Apfelstrudel w kruchym cieście. Strudel jabłkowy piecze się w dwóch odmianach. Jedna to cieniuteńkie, prawie przezroczyste ciasto, które zwija się z nadzieniem jak roladę (to zapewne jadłaś) oraz kruche ciasto, w które zawija się farsz jabłkowy (to prezentuję ja). Pozdrawiam, Aleex :)))Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-66291952880737598542012-10-01T20:36:07.809+02:002012-10-01T20:36:07.809+02:00Jadłam prawdziwy Apfelstrudel,a ten to chyba racze...Jadłam prawdziwy Apfelstrudel,a ten to chyba raczej wariacja na temat:)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-84932589219920842022012-10-01T10:43:41.099+02:002012-10-01T10:43:41.099+02:00apetyczny!apetyczny!Olahttps://www.blogger.com/profile/06974463440732558398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-62284378798420644622012-09-30T19:04:24.730+02:002012-09-30T19:04:24.730+02:00Powinno być wszystko dobrze. Z papierem też się up...Powinno być wszystko dobrze. Z papierem też się upiecze. To prawda, ciasto jest dość lepkie, ja odklejałam je bardzo delikatnie, jak widać na zdjęciach. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-47558740658987092082012-09-30T18:52:56.000+02:002012-09-30T18:52:56.000+02:00wszystko szło dobrze do momentu gdy chciałam odkle...wszystko szło dobrze do momentu gdy chciałam odkleić surowe jeszcze ciasto od dolnego papieru-nijak się nie dało<br />zawinęłam więc papierem i...czekam co z tego wyrośnie<br />DanaAnonymousnoreply@blogger.com