tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post5856119806532586703..comments2024-03-26T16:05:20.726+01:00Comments on W mojej kuchni: Opieńki marynowane wg AleexAleexhttp://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-30280025270821101842016-10-31T11:31:00.686+01:002016-10-31T11:31:00.686+01:00Doskonaly przepis! Wlasnie wczoraj nazbieralismy 4...Doskonaly przepis! Wlasnie wczoraj nazbieralismy 4 kg opieniek i dzisiaj bede je przygotowywac do zaprawy w sloiki wg tego przepisu, czesc odgotuje i zamroze, a te wieksze ususze - nadaja niesamowity smak sosom i kilku rodzajom zup. Zyje w Niemczech gdzie starsi Niemcy uwazaja opienki za rarytas, a w atlasach grzybowych oznaczone sa one jako trujace ( w stanie surowym nie nalezy spozywac ich, tylko kto oprocz pieczarek je grzyby na surowo?)i moja corka, ktora je zawsze jadla i chwalila ich smak nagle sie wystraszyla i tylko pomaga mi je zbierac. Inne kraje inne zwyczaje. Pozdrowienia i dzieki za przepis :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-65024630784890467742015-10-07T16:04:24.125+02:002015-10-07T16:04:24.125+02:00opienki zeby byly nie ciagniste ja do drugiej wody...opienki zeby byly nie ciagniste ja do drugiej wody dodaje ocet i gotuje.PO UGOTOWANIU GRZYBY WYBIERAM SZUMOWKA . WSZYSTKIE GLUTY ZOSTAJA NA DNIE.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-89936364042105505672013-10-10T16:49:34.209+02:002013-10-10T16:49:34.209+02:00Każdy ma inny smak :) Pozdrawiam, Aleex :)Każdy ma inny smak :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-78407937656503068972013-10-09T23:16:14.175+02:002013-10-09T23:16:14.175+02:00Robię mniej ,,octowaty roztwór" i dodaję miód...Robię mniej ,,octowaty roztwór" i dodaję miódAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-67130537663302688272012-11-07T22:59:08.238+01:002012-11-07T22:59:08.238+01:00no fajnie ! Dzisiaj w centrum miasta na skwerze n...no fajnie ! Dzisiaj w centrum miasta na skwerze nazbierałem po oczyszczeniu 2kg opieniek no i teraz muszę robić bo żona "psiaków" się nie ima. Wyszło 5 słoików 0,5l. po "fasolka po bretońsku" . dawniej robiłem wszystko na oko ale dzisiaj tak. : 2kg opieniek, obgotowane w 3l wody z dodatkiem 2 łyżeczek soli - najpierw 20 min. odlane, następnie przez 15 min. odlane. Zalewa: 400 ml. octu 10% 1l. wody 1 cebula + 6 łyżeczek soli i cukru. Gotowane 15 min. Do słoików + 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego troszkę gorczycy , 3 ziarenka pieprzu. Zalałem zalewą aby przykryć. Dokręciłem .Odwróciłem do góry dnem i bedę czekał tydzień. Czy moze dłużej?? Pozdrawiam czytajacych. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05685319988920662215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-45157434540815735542012-10-21T16:24:49.823+02:002012-10-21T16:24:49.823+02:00może byćmoże byćAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-44102332399616259312012-10-19T11:34:30.522+02:002012-10-19T11:34:30.522+02:00Dzięki za przepis ,jem po raz pierwszy ,nauczono i...Dzięki za przepis ,jem po raz pierwszy ,nauczono i uczulono mnie ,że nie zbierałem nigdy blaszkowych ,ale wczoraj sąsiad zasypał mnie nimi ,smażyłem do jajek - jadłem -!! piszę !! więc żyję !! ha ha ,i teraz idę i będę robił zgodnie z Twoim przepisem ,skoro Wszyscy tak się zachwycają ,to nie sposób nie spróbować ,napiszę po Bożym Narodzeniu jak smakowały mi i domownikom ,nic nie Piszesz jak długo mają stać w zalewie do pierwszego próbowania !! a ślinka już cieknie Pozdrawiam Pa Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07936343124376441518noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-84199396844518855722012-10-19T11:29:28.268+02:002012-10-19T11:29:28.268+02:00witam serdecznie ,a ja poraz pierwszy będę robił o...witam serdecznie ,a ja poraz pierwszy będę robił opieńki w zalewie zgodnie z przepisem tu przeczytanym ,przyznam się ,że nigdy ich nie zbierałem ,nauczył i uczulił mnie tata ,że nie mamy nigdy zbierać grzybów blaszkowych ,i ja przekazałem to swoim dzieciom ,a mam 60- lat i poraz pierwszy jadłem wczoraj ,z jajkami -smażone !! piszę -!!więc żyję!!! ha ha Dzięki za przepis -uciekam do kuchni Pa JanuszAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07936343124376441518noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-8291947258544969502012-10-18T17:33:54.495+02:002012-10-18T17:33:54.495+02:00Ja marynuję kapelusze i 1/3 nóżki. Widać ile na zd...Ja marynuję kapelusze i 1/3 nóżki. Widać ile na zdjęciu (środkowy słoiczek na dole). Pozdrawiam, Aleex :)))Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-36784725343121848992012-10-18T17:29:40.768+02:002012-10-18T17:29:40.768+02:00A marynwoac same kapulesze zy z nozkami?A marynwoac same kapulesze zy z nozkami?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-78896466850452466672012-10-18T14:39:18.791+02:002012-10-18T14:39:18.791+02:00Witam właśnie zebrałam u siebie w ogródku ogromną ...Witam właśnie zebrałam u siebie w ogródku ogromną torbę opieńiek i zaraz biorę sie za marynowanie !!;]PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-49707252501446966772012-10-15T08:50:46.170+02:002012-10-15T08:50:46.170+02:00Witam. Ja polecam (pod warunkiem że opieńki są wię...Witam. Ja polecam (pod warunkiem że opieńki są większych rozmiarów) zagotować je (około 1 godziny) a potem tak jak z kanią to znaczy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej i do smarzenia... Naprawdę pyszne , pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-45497066812207776432012-10-09T21:40:05.760+02:002012-10-09T21:40:05.760+02:00Ekstra przepis, z opieńkami zrobię nawet zaraz, ma...Ekstra przepis, z opieńkami zrobię nawet zaraz, mam ich 6kg :) dzisiejszy zbiór :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-3596477835867913202012-10-09T20:48:39.874+02:002012-10-09T20:48:39.874+02:00Witam. Właśnie zrobiłem parę słoiczków, na próbę z...Witam. Właśnie zrobiłem parę słoiczków, na próbę zrobiłem trochę z papryczką chili i chili z miodem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-22061179085180280592012-10-09T20:04:15.469+02:002012-10-09T20:04:15.469+02:00Taki jak w przepisie :)Taki jak w przepisie :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-24407980418274164642012-10-09T17:35:28.752+02:002012-10-09T17:35:28.752+02:00jaki jest zalecany skład zalewy na opieńki ?jaki jest zalecany skład zalewy na opieńki ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-47573643502410003222012-10-03T21:03:28.112+02:002012-10-03T21:03:28.112+02:00A gdzieś ją widzisz w przepisie?A gdzieś ją widzisz w przepisie?Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-40199191600245025422012-10-03T20:54:11.073+02:002012-10-03T20:54:11.073+02:00a gdzie cebula ??a gdzie cebula ??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-88060302439665986202012-02-19T16:39:43.288+01:002012-02-19T16:39:43.288+01:00Opiętasy najlepsze grzyby do marynowania. Do maryn...Opiętasy najlepsze grzyby do marynowania. Do marynaty dokładam jeszcze gorczycę i po jednym goździku na słoik. Podobnie dobre są zielonki, czyli gąska zielona i srebrzystoszara. Gotuję tylko raz 20 min. Słoików nie odwracam, same się zamykają stygnąc w ciągu 20 min.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-15814782537077078442011-10-29T12:40:28.949+02:002011-10-29T12:40:28.949+02:00Opieńka to najlepszy grzyb do marynowania! ,a i sm...Opieńka to najlepszy grzyb do marynowania! ,a i smażone z cebulką też pyszne ,fajny przepis ja robię podobnie aczkolwiek gotuję tylko raz około 10-15 min ,a reszta tak samo !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-77982930562488990622011-10-16T14:54:05.059+02:002011-10-16T14:54:05.059+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-48931668233527258342011-10-16T14:52:56.129+02:002011-10-16T14:52:56.129+02:00Przepis polecam i trochę zazdroszczę, bo w moich l...Przepis polecam i trochę zazdroszczę, bo w moich lasach grzybów w tym roku brak :))) Pozdrawiam, Aleex.Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-72250206687684406412011-10-16T14:13:05.097+02:002011-10-16T14:13:05.097+02:00właśnie wróciłem z grzybobrania i zaczynam myć opi...właśnie wróciłem z grzybobrania i zaczynam myć opieńki.Żona trochę się wkurzyła,lecz nie wiem czy na tak ogromną ilość opieniek,czy na rozgotowany i wystygnięty obiad.Opieńki zajęły cały zlew.Z przepisu skorzystam napewno.Dziękuję za podpowiedź. <br /> AnonimAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-51643597773789589702010-10-04T20:56:47.771+02:002010-10-04T20:56:47.771+02:00Hmm... trochę tego dużo. Proponuję:
- część zamary...Hmm... trochę tego dużo. Proponuję:<br />- część zamarynować,<br />- część zamrozić (po obgotowaniu),<br />- część włożyć do słoików na zimę,<br />- a resztę... rozdać znajomym. <br />Na pewno będą szczęśliwi :)))<br />Pozdrawiam, Aleex.Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-61135122120760489052010-10-04T16:14:28.776+02:002010-10-04T16:14:28.776+02:00co zrobic z 200 kg beczka opieniek ????co zrobic z 200 kg beczka opieniek ????Zbieracznoreply@blogger.com