tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post6419543140031280008..comments2024-03-26T16:05:20.726+01:00Comments on W mojej kuchni: Szarlotka szwajcarska wg AleexAleexhttp://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-15518155965986143432013-11-30T20:48:29.707+01:002013-11-30T20:48:29.707+01:00Kaśko - każdą opinię możesz wyrazić i czyń to śmia...Kaśko - każdą opinię możesz wyrazić i czyń to śmiało :))) O gustach... wiem, wiem - ja też mam takie przepisy, które innych zachwycały, a u mnie... no cóż, kokardy nie opadały, mówiąc delikatnie. Przepisów mnóstwo - i do wypróbowania, i do wymyślenia. Niedługo zaproszę na kolejne :))) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-44361194207942460812013-11-30T19:28:10.624+01:002013-11-30T19:28:10.624+01:00Alkohol pominęłam, bo tak sugerowałaś w jednym z p...Alkohol pominęłam, bo tak sugerowałaś w jednym z powyższych wpisów. Ja masło stosuję tylko do kremów "na surowo", piekę NIESTETY bardzo dużo i chyba musiałabym zbankrutować kupując do każdego wypieku masło. <br />Ale aż dwie odpowiedzi?! Mam nadzieję, że u Ciebie można wyrazić opinię nie tylko tę pochlebną :) Ja gotuję i piekę od ponad 25 lat, byłam (czyt. też mieszkałam) w różnych miejscach nie świecie i nieraz nie smakowało mi nawet w dobrych restauracjach. Ty napisałaś właśnie - co kraj to obyczaj - a ja powiem de gustibus... resztę znasz:)<br />Oj, do młodzieży to ja już dawno nie należę, ale Aleex keep smiling :) a bo to jedno ciasto na świecie do upieczenia :)<br />Pozdrawiam, KaśkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-51518068965900215842013-11-28T22:33:11.112+01:002013-11-28T22:33:11.112+01:00Zastanawiałam się nad Twoimi słowami i mam jeszcze...Zastanawiałam się nad Twoimi słowami i mam jeszcze pewne wątpliwości: masa jabłkowa na pewno nie powinna być "jałowa", wyostrza jej smak alkohol, który pominęłaś. Ja nie używam też do ciast margaryny, zazwyczaj stosuję masło, a jego smak jest jednak zdecydowanie lepszy. Czasami małe szczegóły, ale robią różnicę. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-70199810567235949402013-11-28T22:07:32.637+01:002013-11-28T22:07:32.637+01:00Ciasto pycha! Wyrosło pięknie.Nie lubiłam i dlateg...Ciasto pycha! Wyrosło pięknie.Nie lubiłam i dlatego nie piekłam nigdy szarlotek ani jabłeczników.Ten mnie skusił.upiekłam go w niedzielne popołudnie.W pn.rano mężowi już niewiele zostało do porannej kawy.Dziękuję za kolejny SUPER przepis.ElaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-30780773721488184252013-11-28T18:57:37.464+01:002013-11-28T18:57:37.464+01:00Zakalec nie ma prawa wyjść, bo nie ma z czego :) Ś...Zakalec nie ma prawa wyjść, bo nie ma z czego :) Środek ciasta to jabłka zanurzone w delikatnej masie przypominającą budyniową. Rozumiem, że nie każdemu musi smakować. Co kraj to obyczaj. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-15135635195510879012013-11-28T13:05:21.757+01:002013-11-28T13:05:21.757+01:00Witam, dzisiaj upiekłam tę szarlotkę, alkohol pomi...Witam, dzisiaj upiekłam tę szarlotkę, alkohol pominęłam. Piekła się ponad 1 godzinę.<br />Czyżby u Ciebie (ostatnie zdjęcie) też wyszedł zakalec? Szarlotka tłusta, łącznie 250 g margaryny (a do ciasta idzie tylko 150 g mąki). Gratuluję bloga, zdolności kulinarnych i literackich :), często korzystam z Twoich przepisów na ciasta, jestem zwykle zadowolona, ale dzisiaj niestety nie. Masa jabłkowa delikatna, ale trochę jałowa :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-59196396491628969052013-11-26T16:12:24.090+01:002013-11-26T16:12:24.090+01:00Może być wódka, nieco amaretto lub innego alkoholu...Może być wódka, nieco amaretto lub innego alkoholu, który smakowo nie zakłócałby smaku jabłek. Ostatecznie możesz pominąć alkohol. Pozdrawiam, Aleex.Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-77315553628816195402013-11-26T09:45:13.413+01:002013-11-26T09:45:13.413+01:00Inny alkohol, tzn.? Dla przykładu - wódka czy też ...Inny alkohol, tzn.? Dla przykładu - wódka czy też jakaś nalewka smakowa? Jaka? Czy można pominąć?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-49534831936036516932013-11-25T13:45:08.159+01:002013-11-25T13:45:08.159+01:00Może być inny alkohol. Pozdrawiam, Aleex :)Może być inny alkohol. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-2148528054495446742013-11-25T12:53:57.785+01:002013-11-25T12:53:57.785+01:00Witam,
czego innego można użyć zamiast tej nalewki...Witam,<br />czego innego można użyć zamiast tej nalewki? Czy też można ją pominąć?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-38755843595243391832013-11-24T00:21:41.404+01:002013-11-24T00:21:41.404+01:00Zawsze staram się znaleźć coś ciekawego. Pozdrawia...Zawsze staram się znaleźć coś ciekawego. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-60078508833000302013-11-24T00:15:29.827+01:002013-11-24T00:15:29.827+01:00takiej wersji szarlotki jeszcze nie jadłam:)takiej wersji szarlotki jeszcze nie jadłam:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-86156241100085314562013-11-23T23:25:32.229+01:002013-11-23T23:25:32.229+01:00uwielbiam szarlotki ! :)uwielbiam szarlotki ! :)Tradycyjna Kuchniahttps://www.blogger.com/profile/11227192915497977921noreply@blogger.com