.

.

niedziela, 21 lutego 2010

Niemiecka szarlotka wg Aleex





Nareszcie wolne! Kocham niedzielne poranki, pisałam już o tym. Teraz te błogie chwile pozornej samotności (bo przecież moi bliscy są przy mnie, choć bujają w obłokach podczas snu) wzbogacam pyszną kawą z ekspresu. Oczywiście nadal pozostałam wierną miłośniczką lavazzy, ale ostatnio mąż zrobił mi niespodziankę i kupił ekspres Dolce Gusto Nescafe. Wprawdzie konieczne są do niego specjalne kapsułki, ale za to mogę przygotowywać różne odmiany kawy. Czy jest ekonomiczny? Nie wiem. Parzy dobrą kawę, a na kupienie dobrego ekspresu ciśnieniowego za kilka tysięcy złotych po prostu mnie nie stać.
Tak więc w ten niedzielny poranek siedzę przy stole w kuchni, z filiżanką aromatycznego espresso i kolejną książką, którą ostatnio kupiłam. Czytam „Zaginiony symbol” Dana Browna. Ciekawa akcja, zagadkowe postacie i starożytne tajemnice sprawiają, że ma się ochotę przekładać kolejne strony powieści. Główny bohater, Robert Langdon, zostaje zwabiony do Waszyngtonu przez tajemniczego człowieka. Podróżując prywatnym samolotem nie wie, że przyjdzie mu nie tylko ratować będącego w śmiertelnym niebezpieczeństwie przyjaciela, ale także pomagać jego siostrze i odczytywać szyfr ukryty na najcenniejszym przedmiocie, który od wieków ukrywają członkowie loży masońskiej z trzydziestym trzecim stopniem wtajemniczenia. Zostały mi do końca zaledwie trzy rozdziały, jednak już wiem, że wcześniejsze powieści Browna: „Kod Leonarda da Vinci” oraz „Anioły i Demony” były bardziej „porywające”. Ale to tylko moja opinia.
Dzisiaj, oprócz obiadu, przygotuję dla moich chłopaków coś słodkiego. Zastanawiałam się, co im upiec i postanowiłam przyrządzić niemiecką szarlotkę. Przepis na to pyszne ciasto przywiozła z Hamburga od Tiny i Toma moja córka, stąd nazwa. Szarlotkę można jeść na gorąco i na zimno. Pysznie smakuje z kleksem bitej śmietany i gałką waniliowych lodów. W sam raz na deser. Zapraszam.


Składniki:

Ciasto:

3 szkl mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
4 żółtka

1,5 kg jabłek + cukier wanilinowy i cukier biały do smaku


dodatkowo:


lody śmietankowe
bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, kawałki masła i cukier. Składniki posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier, wymieszać i zostawić. Przed wyłożeniem na ciasto lekko odcisnąć sok lub odcedzić na sicie.
3. Dno i boki tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm wylepić jedną częścią ciasta, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez 15 minut.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, wierzch wyrównać. Na jabłka zetrzeć pozostałą część ciasta. Można je (jak w mojej wersji) rozwałkować, pokroić w paseczki, a te ułożyć na wierzchu ciasta.
5. Piec w gorącym piekarniku (180 - 200 stopni - zależy od piecyka) przez 50 minut. Po wyjęciu posypać odrobiną cukru pudru.
6. Podawać z lodami i bitą śmietaną.



Polecam i życzę smacznego.

12 komentarzy:

  1. ta szarlotka wygląda przepysznie:)Na pewno zrobię moim domownikom...Pozdrawia Bożena z W-wy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko - i naprawdę świetnie smakuje. Gorąco polecam. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciacho robi sie bez proszku do pieczenia ?? /Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, ponieważ to typowe kruche ciasto. Jeśli nie masz zaufania do takich ciast, możesz dodać szczyptę, ale naprawdę nie jest to konieczne.Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę polecam! Upiekłam ją moim duńskim pracodawcom. Zajadali się nią do ostatniego kawałka. Zdecydowanie lepsza na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało i mogłaś "zabłysnąć" dzięki mojemu ciachu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka jest przepyszna :)
    Cletti

    OdpowiedzUsuń
  8. Cletti - cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie dotyczące boków tortowniców, a mianowicie jeśli je wylepię ciastem czy po upieczeniu nie będzie problemu ze ściągnięciem obręczy na tyle ładnie by ten bok szarlotki nie ukruszył się od reszty ciacha? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu ciasto bez problemów odchodzi od boków tortownicy :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Witam.
      Czy tortownice powinnam .. przed wylepieniem ciasta wysmarowac ja tluszczem i opruszyc maka?

      Usuń
    3. Można posmarować cienką warstwą masła. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń