.

.

poniedziałek, 27 września 2010

Pulpeciki w sosie pomidorowym wg Aleex





Po wczorajszym obiedzie znów zostało mi mięso z rosołu. Kilka razy proponowałam Wam, jak je wykorzystać, ale dzisiaj wymyśliłam coś nowego. Postanowiłam przygotować w mojej kuchni pyszny i szybki obiad – pulpety w sosie pomidorowym. Działałam intuicyjnie, ale efekt jest warty zaprezentowania. Pulpeciki robi się kilka chwil, są delikatne, w sam raz dla dorosłych i dzieci. Można, dla zaostrzenia smaku, dodać do nich cebulkę jeśli lubimy). Spróbujcie, jestem pewna, że Wam posmakują.

Składniki:



• gotowane mięso (drobiowe i wołowe, ale może być dowolne)
• marchewka gotowana
• sucha bułka (lub trochę bułki tartej)
• jajko (1 lub 2 zależy od ilości mięsa)
• przyprawy
• koncentrat pomidorowy
• bazylia
• odrobina mąki
• opcjonalnie - cebula

Sposób przygotowania:

1. Gotowane mięso rozdrobnić, dodać marchewkę i zmielić bardzo dokładnie. Ja robię to w małym robocie brauna, wtedy ma ono taką konsystencję jak na pasztet.
2. Namoczyć suchą bułkę w wodzie, kiedy zmięknie, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić mięso, aby stanowiło zwartą masę (nie może się rozpadać).
3. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać je w mące.



4. Do garnka wlać ok 1,5 szklanki wody, dodać 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawić pieprzem, wegetą, maggi i bazylią. Zagotować. Pulpeciki przełożyć do garnka.





5. Na 10 minut przed podaniem zalać je wrzącym sosem. Gotować około 5 minut. Dłuższe gotowanie nie jest potrzebne, ponieważ pulpeciki są z gotowanego mięsa.



6. Podawać polane sosem do pieczywa, ziemniaków lub innych dodatków. Pulpeciki są bardzo delikatne, ich smak zaostrza sos pomidorowy. Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, można do mięsa dodać zmieloną cebulę.

Smacznego.

9 komentarzy:

  1. No i nareszcie znalazłam odpowiedni przepis na pulpeciki ;) przy najbliższej okazji wypróbuję :)
    zapraszam do siebie: www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. te pulpeciki wyglądają tak gładko! bardzo mi się spodobały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny - zachęcam do zrobienia. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. pulpety pyszne podalam z ziemniakami i salata na slodko

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu jesteś niesamowita :))) Wciąż się cieszę, że smakują Ci moje dania :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie chce byc niegrzeczna, ale doslownie 2 minuty temu przeczytalam identyczny przepis (inna strona internetowa, datowany na marzec 2006). Doslownie slowo w slowo. czy Pani przez przypadek nie skopiowala tamtwgo przepisu i po prostu bezczelnie wkleila na swojego bloga, podpisujac swoim imieniem. Rozumiem, ze przepis moze byc podobny do przepisow innych osob, ale na litosc boska, nie identyczy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro nie chciała Pani być niegrzeczna, to szkoda, że tak Pani wyszło. Ten przepis jest moim w pełni autorskim i pierwszy raz został opublikowany na Wielkim Żarciu około 2004 roku (może rok wcześniej). Po założeniu bloga wszystkie przepisy z WŻ przeniosłam tutaj, jednak, jak wiadomo, w necie nic nie ginie- można sprawdzić.
      Kilka razy wypowiadałam się na temat plagiatów. U mnie ich nie ma. Co do "bezczelnego" wklejania innych przepisów - proszę, używając takiego właśnie określenia, zapytać o to tamtą osobę. Na litość boską - jak Pani zauważyła - dlaczego tak łatwo autorowi rzetelnego bloga przypisać wszystko, co najgorsze, tylko dlatego, że nie chce nam się nad niczym zastanowić i czegokolwiek sprawdzić? Sądzę, że następnym razem zanim zada Pani komukolwiek pytanie w tym tonie, dwa razy się Pani zastanowi.
      Moja odpowiedź kończy naszą dyskusję. Jeśli chce Pani uzyskać jakąkolwiek informację ode mnie, proszę się przedstawić. Nie mam w zwyczaju dyskutować z anonimami. Wszelkie tego typu Pani komentarze (szczególnie w tym tonie, zawierające absurdalne i bezpodstawne zarzuty) nie będą publikowane.
      Aleex.

      Usuń
    2. Jeśli Pani znalazła kopię mojego przepisu, proszę podać adres strony. Bardzo chętnie podyskutuję z osobą, która skopiowała mój przepis. Aleex.

      Usuń
  7. jak długo maja sie gotowac pulpety z surowego miesa?i czy np samo wołowe czy lepiej wymieszac?

    OdpowiedzUsuń