.

.

piątek, 10 sierpnia 2012

Lody jagodowe wg Aleex



Aby wykorzystać końcówkę sezonu jagodowego, zrobiłam lody z przepisu Dorotus. Oczywiście użyłam swojej maszyny do lodów, ale już wiecie, że można je zrobić także bez maszyny, jak poprzednie smaki, które proponowałam. Lody są pyszne: kremowe, z wyraźnie wyczuwalną nutą śmietany i mocno owocowe. Jeśli nie macie już jagód, możecie przygotować je z borówek, lody na pewno nic nie stracą na smaku. A kiedy owoce staną się niedostępne, z powodzeniem wykorzystajcie te zamrożone. Też będzie pysznie. Polecam.

Składniki:

• 130 g cukru waniliowego
• 160 ml wody
• 500 g jagód (świeżych lub mrożonych)
• 500 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

1. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę.
2. Składniki zagotować. Chwilę gotować, aby cukier dokładnie się rozpuścił.


3. Do gotującego się syropu dodać jagody. Kiedy zaczną wrzeć, gotować 2 minuty. Przy mrożonych jagodach potrwa to dłużej.


4. Rondelek zestawić z gazu. Wlać śmietankę.


5. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.


6. Mieszaninę ostudzić w zimnej wodzie. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego oziębienia składników.


7. Po tym czasie mieszankę wlać do maszyny do lodów* i postępować według wskazań producenta.


8. Gotowe lody przechowywać w zamrażarce.


Smacznego.

* Uwaga: Lody można także przygotować bez maszyny. Wystarczy ostudzoną mieszaninę przelać do wysokiego pojemnika i wstawićdo zamrażarki. W odstępach 30 minut wyjmować masę. Dokładnie ją miksować i ponownie wstawiać do zamrażarki.

Przepis dodaję do akcji:


Jagody 2012

3 komentarze:

  1. W tym roku jeszcze lodów nie robiłam. Maszynka leży zakurzona ale na te chyba się skuszę bo wyglądają obłędnie:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo są pyszne. Te z borówek wyjdą troszkę jaśniejsze, ale nic nie tracą na smaku :) Kolor języka po zjedzeniu porcji - bezcenny :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  2. Witam, robiłam wczoraj dokładnie takie same lody :)

    OdpowiedzUsuń