▼
poniedziałek, 31 grudnia 2012
Nowy Rok 2013
Zanim wystrzeli korek pierwszego szampana, pragnę życzyć Wam, abyście z otaczającej wszystkich atmosfery dobroci, radości i miłości czerpali wiarę w pomyślność nadchodzących dni Nowego Roku.
Życzę, aby otworzył on dla Was skarbnicę wszelkiego szczęścia. Oby nadzieje, które pokładacie w Nowym Roku 2013 ziściły się jak najszybciej.
Życzę Wam, aby nie tylko ten rok, który się rozpoczyna, ale i szereg tych, które po nim nastąpią, były dla was ciągiem dni pełnych pomyślności i spokoju, a wszystkie strapienia omijały Wasze serca.
Życzę Wam wielu jasnych chwil i życia bez trosk. Niech szczęście nie opuszcza nigdy murów Waszego domu, a fart i dobra dola niech będą zawsze Waszym udziałem. Obyście w zdrowiu i ciągłej wesołości doświadczali piękna tego świata.
Aleex.
Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym.
Źródło zdjęcia: internet
czwartek, 27 grudnia 2012
III konkurs urodzinowy bloga
Moi Drodzy.
Mija już trzeci wspólnie spędzony rok. Mam nadzieję, że dzięki wizytom w mojej kuchni był smaczny :) Starałam się przedstawiać Wam przepisy, które mnie samą zainteresowały, które przygotowywałam dla swojej rodziny. Wśród nich były dania błyskawiczne i inne, wymagające dużej uwagi i czasu. Każdy z Was mógł znaleźć tutaj coś dla siebie. Mam też nadzieję, że tak będzie również dalej. Aby uczcić ten wspólnie spędzony czas, zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie. A oto szczegóły:
Niedługo, bo już 03 stycznia 2013 roku, mój blog będzie świętował trzecie urodziny. Z tej okazji, podobnie jak rok i dwa lata temu, ogłaszam URODZINOWY KONKURS BLOGA. Aby wygrać jedną z trzech nagród- niespodzianek wystarczy:
1. Polub moją stronę na facebooku.
2. Zostań obserwatorem mojego bloga.
3. Przygotuj tort urodzinowy według ulubionego własnego przepisu.
4. Zrób zdjęcie tortu.
5. Wyślij zdjęcie i przepis na tort na mój adres mailowy (dostępny w profilu)
6. W tytule maila wpisz - III konkurs urodzinowy bloga.
Na Wasze maile czekam do 02. stycznia 2013 r. do północy. W dniu urodzin bloga – 03. stycznia 2013 r. ogłoszę zwycięzców. Uwaga: paczki z nagrodami wysyłam tylko na terenie Polski. Powodzenia !!!
Aleex.
sobota, 22 grudnia 2012
Święta Bożego Narodzenia 2012
Moi Drodzy
Jeszcze biegamy po sklepach, wrzucając do koszyków potrzebne produkty, których zapomnieliśmy kupić wcześniej. Układamy w głowie świąteczne menu. Kończymy porządki. Domy wypełniają się ciepłym pachnącym przyprawami korzennymi powietrzem. Drożdżowe ciasta puszą się pięknie przed włożeniem do piekarnika. Święta tuż, tuż...
Ks. Jan Twardowski zapytał:
Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?
Dlaczego wpatrujemy się w gwiazdę na niebie?
Dlaczego śpiewamy kolędy?
Dlatego, żeby się uczyć miłości do Pana Jezusa.
Dlatego, żeby podawać sobie ręce.
Dlatego, żeby się uśmiechać do siebie.
Dlatego, żeby sobie przebaczać.
Boże Narodzenie jest czasem wyjątkowym. W tradycji chrześcijańskiej poprzedza je oczekiwanie – Wigilia. W Polsce jest to dzień nadzwyczajny. Żadne inne święto nie ma takiego uroku nie wywołuje tylu emocji, oczekiwań i nadziei. Z całą rodziną zasiadamy przy odświętnie nakrytym stole, dzielimy się opłatkiem i składamy sobie życzenia, wierząc w ich cudowną moc.
Ja także życzę Wam wiele zdrowia, szczęścia oraz zadowolenia. Niech radość płynąca z tych Świąt przysłoni troski i trudy dnia codziennego, a czas spędzony przy wigilijnym stole, będzie pełen rodzinnego ciepła i wzajemnej miłości. Życzę Wam, aby nadchodzący Nowy Rok 2013 spełnił wszystkie Wasze marzenia i plany. Niech Świąteczny nastrój towarzyszy Wam w każdej chwili.
Aleex.
piątek, 21 grudnia 2012
Tort makowo – kawowy wg Aleex
Święta zbliżają się dużymi krokami. W szkole odbyło się spotkanie wigilijne dla wszystkich mieszkańców mojego miasta. Oczywiście uczestniczyli w nim przede wszystkim uczniowie i pracownicy szkoły. Były jasełka, przepiękne kolędy i pastorałki w wykonaniu młodzieży, opłatek i wspólne kolędowanie. Uwielbiam wigilijny nastrój, który odczuwa się w okresie przedświątecznym. Ten wyjątkowy czas jest przesycony nie tylko niepowtarzalną atmosferą, ale również różnorodnymi aromatami. Dziś w mojej kuchni dominuje zapach kawy, którą zaparzyłam do tortu makowego z masą kawową. Jest naprawdę przepyszny. Powstał z połączenia dwóch receptur: biszkoptu makowego z przepisu Dorotus i masy kawowej alidab. Blaty makowe nasączone ponczem świetnie współgrają z maślaną masą. Całość prezentuje się elegancko i jest naprawdę znakomita. W sam raz na wyjątkowe okazje. Polecam.
Składniki:
Biszkopt makowy:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 2 łyżki mielonych migdałów
• 12 dag mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
• 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)
Masa kawowa:
• 20 dkg cukru
• 4 żółtka
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 40 dkg masła
• 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
• 1 łyżeczka kawy
• 1 łyżka spirytusu
• 3-4 łyżki mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
3. Kiedy piana jest już lśniąca i sztywna dodać żółtka.
4. Migdały wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i makiem.
5. Delikatnie połączyć produkty sypkie z masą jajeczną, delikatnie wymieszać.
6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś jej boki wysmarować masłem.
7. Do tortownicy przełożyć ciasto, delikatnie wyrównać powierzchnię.
8. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
9. Wystudzić na kratce, przekroić na trzy blaty.
10. Przygotować masę kawową: żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodać mąkę. Wymieszać.
11. 3 łyżeczki kawy zalać wrzątkiem. Lekko przestudzić.
12. Do masy żółtkowej wlać zaparzoną kawę. Wymieszać.
13. Postawić na palniku i, cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić.
14. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy.
15. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować.
16. Przygotować poncz: 1 łyżeczkę kawy zalać ¾ szklanki wrzątku. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać spirytus.
17. Blaty ciasta nasączyć ponczem. Przekładać masą kawową. Wierzch ozdobić według własnego pomysłu. Boki udekorować mielonymi migdałami.
Smacznego.
środa, 19 grudnia 2012
Rolada łososiowo-szpinakowa wg Aleex
Dzisiaj imieniny Daria. Nietypowo, chwilkę przed świętami, ale to jedyny dzień w roku, któremu patronuje Dariusz. Dla męża już wczoraj przygotowałam tort makowy z masą kawową, na który zaproszę Was wkrótce. Oprócz ciasta zrobiłam też przepyszną roladę łososiowo-szpinakową. Jest naprawdę znakomita. Uprosiłam znajomą, aby zdobyła dla mnie przepis. Kiedy go już dostałam i wypróbowałam, rolada okazała się prawdziwym hitem! Na każdej imprezie znika z półmisków jako pierwsza. Porcja jest dość spora, ale gwarantuję, że nie zostanie Wam nawet plasterek. Jeśli chcecie zachwycić gości podczas świąt, zróbcie ją koniecznie. Na pewno będziecie zachwyceni. I jeszcze jedno, naprawdę robi się ją szybciutko, no i można ją przygotować dzień wcześniej. Polecam.
Składniki:
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (250 g)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka masła
• 4 jajka
• 3 serki Almette śmietankowe
• 4 ząbki czosnku
• łosoś wędzony w plastrach 400g
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
2. Masę zmiksować, odsączyć na sitku i wystudzić.
3. Do szpinaku dodać żółtka. Wymieszać.
4. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
5. Masę szpinakową wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną
papierem do pieczenia i piec 15 min. w 170 stopniach C (dół + termoobieg).
6. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ja na kratkę rozkładam papier do pieczenia, kładę na nim roladę tak, aby papier, na którym się piekła, był na górze i delikatnie go ściągam.
7. Serek przełożyć do miseczki, dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wymieszać.
8. Przestudzony placek posmarować serkiem.
9. Na serku ułożyć łososia tak, aby pokrył całość.
10. Zwinąć jak roladę i zawinąć ściśle w folię do żywności.
11. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
12. Kroić w plastry i podawać jako przekąskę.
Smacznego.