.

.

środa, 8 lipca 2015

Babka z jagodami wg Aleex



Nie do wiary. Na zewnątrz tropikalne upały, a ja mam zapalenie oskrzeli. Nie wiem, jak je złapałam. Przypuszczam, że zmęczony i osłabiony organizm był podatny na wirusy i stąd moja choroba. Leczę się silnym antybiotykiem i ledwo mówię. Muszę jakoś dojść do siebie, bo jutro mam naradę w Starostwie i muszę na niej być. To będzie prawdziwe wyzwanie, bo antybiotyk ścina mnie z nóg. Mam nadzieję, że antybiotyk pomoże mi jakoś jutro funkcjonować i myśleć logicznie.
Wczoraj czułam się tak fatalnie, że zostałam w domu. Korzystając z wolnego dnia i chwili nieco lepszego samopoczucia po kolejnej dawce leków, zrobiłam dla nas babkę z jagodami, bp przecież nie mogłam po prostu poleżeć i się kurować. Wypróbowałam przepis Małej Cukierenki, który nieco zmodyfikowałam. Babka udała się znakomicie. Zanim ponownie wstałam, aby ładnie ją sfotografować, z babki pozostały resztki. Zrozumiałam chłopaków, bo jest pyszna. Koniecznie ją wypróbujcie z dowolnymi owocami sezonowymi. Polecam.


Składniki:

Ciasto:
• 250 g miękkiej margaryny z dodatkiem masła
• 200 g cukru, w tym1 cukier waniliowy
• 4 jajka
• 350 g mąki
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 160 ml śmietany 12%

Owoce:
• 200g jagód, umytych i osączonych
• 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców

Dodatkowo:
• cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką.


2. Masło ucierać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Na tym etapie masa może się warzyć.





3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii.




4. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać.



5. Owoce obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.




6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół (termoobieg 165 stopni C). Piec przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.



7. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.



8. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Piekna babka.Zycze duzo zdrowia i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wydaje się przepyszna i myślę, iż rzeczywiście taka jest. Przepis super, a zdjęcia bardzo apetyczne. Życzę dużo zdrowia! :) Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale :)
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne. Jak wszystko z Pani przepisów można robić w ciemno i na pewno się uda. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzenia, Aleex :)

      Usuń
  5. Witam, Mam takie pytanie czy do tej babki można dodać mrożoną borówkę amerykańską ? :-)

    OdpowiedzUsuń