.

.

sobota, 5 grudnia 2020

Mikołajkowe babeczki brownie wg Aleex


Jutro Mikołajki. Od wczoraj mieliśmy w domu Gwiazdeczkę z rodziną, ale mimo, że Maleńka miała już pierwsze spotkanie z Mikołajem w żłobku, my ani słowem nie odezwaliśmy się na temat Mikołaja. Dlaczego? No bo jutro jedziemy do Lublina na spotkanie z Mikołajem u Maleńkiej, w jej domu. Oczywiście jedziemy z prezentami dla niej i dla Bąbelka, mamy też upominki dla starszych. Szykuje się świetny dzień. Już się cieszę, gdy wyobrażę sobie radość Maleńkiej. Ale prezenty to nie jedyna niespodzianka, którą naszykowałam na jutro. Ledwo za dziećmi zamknęły się drzwi, a ja się wzięłam za pieczenie. Upiekłam dla Młodych pyszny żytni chlebek z ziarnami, a potem zrobiłam mikołajkowe babeczki brownie. Inspirowałam się różnymi przepisami. Sięgnęłam po przepisy Nigelli, Dorotus, Edyty – z tego wszystkiego powstały moje mikołajkowe babeczki. Są śliczne i pyszne. No i doskonale nawiązują do jutrzejszego święta. A może i Wy przygotujecie słodką mikołajkową niespodziankę dla swoich bliskich?

Składniki: 
babeczki 12 sztuk: 

• 80 g masła 
• 150 g gorzkiej czekolady 
• 100 g drobnego brązowego cukru 
• 2 jajka 
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
• 100 g mąki pszennej 
• 1 łyżka kakao 

Dodatkowo: 

• 50 g gorzkiej czekolady 

Masa: 

• 250 ml śmietany 30% lub 36% 
• 150 g mascarpone 
• 2 łyżki cukru pudru 
• 1 śmietan-fix 

Dodatkowo: 

• 12 dużych truskawek 

Sposób przygotowania: 

1.Wszystkie składniki wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. 
2. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. 
3. Kakao dodać do mąki, wymieszać, a potem mąkę przesiać i odstawić. Będzie potrzebna później. 
4. Masło włożyć do garnuszka, podgrzać, aż się rozpuści i od razu zdjąć z palnika. 
5. Do masła dodać 150 g posiekanej czekolady, odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia czekolady.
6.Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Sos czekoladowy lekko przestudzić. 
7. W drugiej misie rózgą kuchenną lekko roztrzepać całe jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii. 
8. Do jajek dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. 
9. Wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać. 
10. Na sam koniec wmieszać do masy dodatkową posiekaną czekoladę. 
11. Ciasto rozłożyć równo do foremek do muffinów wyłożonych papilotkami. 
12. Babeczki piec około 18 -20 minut w temperaturze 185ºC bez termoobiegu. 
13. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, zaś w środku lepkie (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku nie ma surowego ciasta. Wystudzić na kratce. 
14. Przygotować masę: schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia. Dodać maacarpone, cukier puder i śmietan-fix. 
15. Składniki zmiksować na gładką masę aż zgęstnieje i powstanie aksamitny krem. 
16. Masę śmietanową przełożyć do woreczka z odciętym rogiem. Masą dekorować wierzch babeczek.
17. Na każdej babeczce umieścić truskawkę i jej czubek też ozdobić pomponem ze śmietany. 
18. Podawać do kawy lub herbaty. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz