Składniki:
Spód:
• 2 opakowania ciastek Sasanek (ok 400 g)
• 6 łyżek masła (ok. 170 g)
Masa serowa:
• 1 kg sera z wiaderka (używam Piątnicy)
• 1 szklanka cukru
• 8 jajek
• 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
• 3 budynie waniliowe bez cukru po 40g każdy
Mus truskawkowy:
• 900 ml wody
• 3 galaretki truskawkowe
• 400 g mrożonych truskawek
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sernika warto rozłożyć na 2 dni: popołudniu jednego dnia upiec sernik, aby wystygł przez noc, a drugiego dnia rano zrobić mus truskawkowy I schłodzić ciasto w lodówce.
1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C w opcji dół plus termoobieg.
2. Przygotować spód z ciastek. Ciasteczka zemleć w kubku blendera. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać, aby masa miała konsystencję mokrego piasku.
3. Masę ciasteczkową przełożyć na dno dużej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Spód sernika podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
5. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
6. Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
7. Ser przełożyć do miski, dodać żółtka i budynie, zmiksować.
8. Pod koniec ucierania wlać śmietankę. Ponownie zmiksować.
9. Do masy serowej dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
10. Masę serową wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni C przez 70 minut. Na dno piekarnika przed włożeniem formy z sernikiem wstawić blaszkę wypełnioną wodą.
11. Sernik dokładnie ostudzić. Kiedy będzie już zupełnie zimny, przygotować mus.
12. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i jeszcze mocno ciepłe wlać do zamrożonych truskawek, cały czas blendując do uzyskania piany.
13. Poczekać aż mus lekko zacznie tężeć.
14. Lekko tężejący mus wylać na zimny sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
15. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.