tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post8428439876160348269..comments2024-03-26T16:05:20.726+01:00Comments on W mojej kuchni: Pieczona gęś wg AleexAleexhttp://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-37586256461652267352016-11-06T15:23:12.562+01:002016-11-06T15:23:12.562+01:00Droga Alex, właśnie zjedliśmy naszą gąskę według T...Droga Alex, właśnie zjedliśmy naszą gąskę według Twojego przepisu. Jedyne co zmieniłam, to odcięłam skrzydła i razem z podrobami z woreczka( wątróbkę wyrzuciłam) ugotowałam w tym samym czasie rosół. Gęś wyszła pyszna, zabawy było sporo, ale wniosek jest taki, że mimo, że ptaszysko wielkie, to samego mięsa wcale nie tak dużo, za to tłuszczu niesamowita ilość. Rosół pachniał nieziemsko i nawet jak następnym razem kupię same piersi lub gęsie nogi, to teraz dzięki tej gąsce rozumiem na czym polega tajemnica tak zwanego rosołu mieszanego. Pozdrawiam Cię serdecznie.tubrzozahttps://www.blogger.com/profile/10590060508111269440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-83791153080398218452015-11-28T14:30:53.570+01:002015-11-28T14:30:53.570+01:00Polecam jajka przepiórcze http://www.przepiorki.pa...Polecam jajka przepiórcze http://www.przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl<br />Fotografia ślubna | Przyroda | I nie tylkohttps://www.blogger.com/profile/00023151177003026484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-40376801357075534592015-11-18T14:04:18.550+01:002015-11-18T14:04:18.550+01:00Dziękuję za odpowiedź:)) czyli kupię emaliowaną, t...Dziękuję za odpowiedź:)) czyli kupię emaliowaną, taka jak kiedyś były. Pozdrawiam<br />Manuela<br />a i dziękuję za wszystkie przepisy!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-76032787403467729112015-11-17T16:33:47.781+01:002015-11-17T16:33:47.781+01:00Jeśli gęsiarka jest emaliowana, to to samo. Ważny ...Jeśli gęsiarka jest emaliowana, to to samo. Ważny jest materiał, z którego wykonano daną rzecz. Najlepsze gęsiarki/ brytfanny są z żeliwa, ale ja mam emaliowaną (duuuużo tańszą od żeliwnej) i też dobrze się sprawdza. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-32045414824514103042015-11-17T16:31:48.985+01:002015-11-17T16:31:48.985+01:00Jeśli gęsiarka jest emaliowana, to to samo. Ważny ...Jeśli gęsiarka jest emaliowana, to to samo. Ważny jest materiał, z którego wykonano daną rzecz. Najlepsze gęsiarki/ brytfanny są z żeliwa, ale ja mam emaliowaną (duuuużo tańszą od żeliwnej) i też dobrze się sprawdza. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-87907771966473501612015-11-17T14:24:02.615+01:002015-11-17T14:24:02.615+01:00Droga Aleex, czy gęsiarka i brytfanna emaliowana t...Droga Aleex, czy gęsiarka i brytfanna emaliowana to to samo? przymierzam się do zakupu, i nie wiem co wybrać. Pozdrawiam ManuelaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-51948301397731790602014-12-23T07:26:49.608+01:002014-12-23T07:26:49.608+01:00Aleex, już bardzo dziękuję, nie musisz mi odpowiad...Aleex, już bardzo dziękuję, nie musisz mi odpowiadać na moje pytanie, doczytałam wyżej , ktoś już pytał, jak upiec gęś bez przykrywki i Ty mu odpowiedziałaś:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13560486032276467670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-13145844862530560642014-12-23T02:50:22.897+01:002014-12-23T02:50:22.897+01:00Witam:) Będę piekła gęś na święta, ale mam za małą...Witam:) Będę piekła gęś na święta, ale mam za małą brytfankę z pokrywą, mieści się w niej kaczka, ale nie gęś:( Jak upiec gęś, czym ją przykryć?Będę wdzięczna za radę.Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13560486032276467670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-60206586385082373982014-12-16T18:16:50.444+01:002014-12-16T18:16:50.444+01:00Te zdjęcia powyżej pokazują dokładnie, jaką brytfa...Te zdjęcia powyżej pokazują dokładnie, jaką brytfannę mam. Powinna być duża, aby swobodnie zmieściła się w niej duża gęś. Najlepiej z pokrywką. Bardzo dobre, ale drogie są brytfanny żeliwne. Spory wybór jest w sklepach internetowych - popatrz na boczny pasek z ofertami Ceneo - tam bardzo często są świetne brytfanny. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-26645236343529169462014-12-16T17:29:08.753+01:002014-12-16T17:29:08.753+01:00Witam Aleex serdecznie mam do Ciebie takie pytanie...Witam Aleex serdecznie mam do Ciebie takie pytanie ponieważ mam zamiar kupić własnie brytfanke możesz mi conieco podpowiedzieć jak duża powinna byc żeby upiec np duża ges czy indyka .Byłabym wdzięczna gdybys dała jakąs fotke w całosci Twojej bryfanki i jak duza ona jest ? pozdrawiam Ilona :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-66403318050471279422014-04-24T12:27:54.724+02:002014-04-24T12:27:54.724+02:00Moja wersja "gęsi-express": gęś po rozmr...Moja wersja "gęsi-express": gęś po rozmrożeniu i umyciu zatapiam w solance(na litr zimnej wody płaska łyżka soli, może być morska, i do chłodu na 12-14 godzin. Płuczę i luzuję gąskę z kości i po natarciu pieprzem, majerankiem i czym kto lubi, opiekam na patelni w wytopionym jej sadełku na złoty kolor od strony skórki. Następnie na kratkę do gotowania na parze w SZYBKOWARZE (!) na PÓŁ GODZINY(!) jego psyczenia, ja wody wlewam ok. 0,5 litra. Wyłączam grzanie i ok. 15 min. powolnego chłodzenia bez otwierania. A następnie mięsko niczym cielęcinka na talerz i ... smacznego! Zbędny tłuszcz spłynie pod kratkę. Pychotka i na gorąco i na zimno. Dodatki wg. uznania...<br />PS. Gąskę podzieliłem na solidne kawałki. Podroby można dorzucić do rosołu lub do szybkowaru.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-75803791080997857552014-01-15T11:55:25.625+01:002014-01-15T11:55:25.625+01:00A spróbuj natrzyć ją solą i majerankiem ,odstaw na...A spróbuj natrzyć ją solą i majerankiem ,odstaw na całą noc.Rano nafaszeruj ją suszem na kompot wigilijny z przewagą suszonych wędzonych Sliwek z Podhala,póżniej włóż ją do rękawa podlej solidnie czerwonym wytrawnym winem i wstaw do piekarnika na wybrany program "gęś".Zapewniam będzie wspaniałaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-3950874944888596412013-12-25T10:14:20.104+01:002013-12-25T10:14:20.104+01:00Poza tym na opakowaniu jest napis: "Gęś"...Poza tym na opakowaniu jest napis: "Gęś" - to gęś dorosła lub "Młoda gęś" - to gęś młoda :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-34364533034597670662013-12-21T10:55:01.750+01:002013-12-21T10:55:01.750+01:00Przyjmuje się, że duża gęś (5-6.. kg) jest dorosła...Przyjmuje się, że duża gęś (5-6.. kg) jest dorosła. Mniejsza 2-3 kg to młoda. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-90617711567371695942013-12-21T09:42:20.789+01:002013-12-21T09:42:20.789+01:00Siema:)
Po czym poznać, że gęś jest dorosła czy mł...Siema:)<br />Po czym poznać, że gęś jest dorosła czy młoda?nie jest napisane nigdzie jakiego wieku dożyla gęś...skąd mam teraz wiedzieć ile piec mięcho przeliczając na kg...?<br />Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-41943157768711303152013-12-20T22:34:38.827+01:002013-12-20T22:34:38.827+01:00Oczywiście, że można :) Pozdrawiam, Aleex :)Oczywiście, że można :) Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-22267063566194849902013-12-20T14:29:17.576+01:002013-12-20T14:29:17.576+01:00Czy zamiast tymianku można dać majeranek?Czy zamiast tymianku można dać majeranek?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-87972020207393342722013-12-11T16:51:32.153+01:002013-12-11T16:51:32.153+01:00Wystarczy 1 szklanka bulionu i tłuszcz. Pieczesz j...Wystarczy 1 szklanka bulionu i tłuszcz. Pieczesz ją tak samo długo, jak w gęsiarce. Rękaw należy rozciąć 15 minut przed końcem pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-80287752397681921722013-12-11T09:10:26.344+01:002013-12-11T09:10:26.344+01:00CZY GES PIECZONA W REKAWIE WYMAGA PODLANIA DO REKA...CZY GES PIECZONA W REKAWIE WYMAGA PODLANIA DO REKAWA WIOEKSZEJ ILOSCI PŁYNU,JAK DŁUGO JA PIEC W REKAWIE I CZY NA KONIEC PIECZENIA ROZCIAC REKAW JAK TAK TO W JAKIM CZASIE PRZED KONCEMAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04811690477896463171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-67981199152889270962013-12-08T17:20:33.843+01:002013-12-08T17:20:33.843+01:00Magnolio - dodaj tłuszcz wycięty z gęsi, podlej bu...Magnolio - dodaj tłuszcz wycięty z gęsi, podlej bulionem, ponakłuwaj udka gęsi i wystarczy. Reszta tłuszczu wytopi się podczas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-55831397870697695482013-12-08T16:29:32.054+01:002013-12-08T16:29:32.054+01:00A jeśli w foliowym rękawie, to dać do niego tłuszc...A jeśli w foliowym rękawie, to dać do niego tłuszcz?Magnolianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-34169030268854027082013-07-31T11:38:53.176+02:002013-07-31T11:38:53.176+02:00No wygląda naprawdę zapowiada sie smakowicie :)
S...No wygląda naprawdę zapowiada sie smakowicie :) <br />Super przepis, dobrze wytłumaczone teraz tylko spróbować zrobić to samemu i Voilà :)Gąskahttp://www.sprawdzonydrob.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-51807183280240654502013-04-01T22:18:54.807+02:002013-04-01T22:18:54.807+02:00super przepis, gąska świąteczna wszystkim smakował...super przepis, gąska świąteczna wszystkim smakowała!<br />jedyna niespodzianka to olbrzymia ilość wytopionego tłuszczu....<br />NairdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-78355966546022710932013-01-09T18:13:00.461+01:002013-01-09T18:13:00.461+01:00Masz dwie możliwości:
- znajdź duży rękaw foliowy ...Masz dwie możliwości:<br />- znajdź duży rękaw foliowy i do niego włóż gęś. Do środka wlej wodę. Nie musisz podlewać wodą, bo rękaw zapewni nawilżenie.<br />- możesz przykryć gęś folią, potraktuj ją jak przykrywkę. Postępuj jak w przepisie.<br /><br />Czas pieczenia liczymy następująco: dorosła gęś 1 godzina na 1 kg/ młoda gęś 45 minut na 1 kg mięsa.<br /><br />Pozdrawiam, Aleex :)<br /><br />Aleexhttps://www.blogger.com/profile/03001088688180422369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5780615257430677413.post-87878850429199024542013-01-09T17:59:06.521+01:002013-01-09T17:59:06.521+01:00witam wszystkich i mam pytanie; mam gęś o wadze 4,...witam wszystkich i mam pytanie; mam gęś o wadze 4,88 kg, nie mam zamykanej brytfanny, chcę ją upiec na blaszanej formie ,którą mam w piekarniku. jak długo mam ją piec, w jakiej temperaturze i czy mogę nakryć ją folią aluminiową, a pod koniec pieczenia odkryć, żeby się zrumieniła ?? jak często polewać wytworzonym sosem???Anonymousnoreply@blogger.com