piątek, 26 lutego 2010

Torcik cappuccino – rafaello kakaowy wg Aleex





Zaczynam wracać do formy. Dzisiejszej nocy było już lepiej. Nawet udało mi się przespać kilka godzin. To chyba perspektywa wolnych dwóch dni postawiła mnie na nogi. Idę do pracy dopiero w niedzielę, więc oddech naprawdę mi się przyda. Kiedy człowiek jest wyspany, inaczej patrzy na świat. A ten wygląda coraz bardziej wiosennie.
Mam dzisiaj czas, więc zrobię dla mojej rodziny coś pysznego. Będzie to torcik o wyjątkowym smaku. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej. Na początku wydawał mi się bardzo skomplikowany, jednak szybko okazało się, że to mylne wrażenie. To opis jest po prostu długi i dokładny. Fakt, przy torciku trzeba trochę popracować, w końcu nie robi się go co tydzień. Ja wykorzystuję tę propozycję na wyjątkowe okazje lub… na specjalne życzenie moich Skarbów, które marudzą, że już dawno nie było nic dobrego (czytaj: słodkiego). Jeśli zechcecie go zrobić u siebie, Wasz wysiłek zostanie wynagrodzony wspaniałym efektem końcowym – rewelacyjnym smakiem i zachwytem degustujących. A więc biorę się do pracy. Możecie mi towarzyszyć.


Składniki:

Spód:
- 1 szklanka mąki
- 80g masła
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt (tortownicę 20 cm):
- 3 jajka
- 3 pełne łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- likier kokosowy ( ja używam ”Malibu” mojego przepisu) lub wódka

Krem budyniowy kakaowy:
- 300 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 cukier waniliowy
- 100g Kasi
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki kakao

Krem śmietanowy kokosowy:
- 250 ml śmietanki kremowej
- 1 śmietanfix
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 80g wiórków kokosowych
- 50 ml likieru kokosowego ( ja używam ”Malibu” mojego przepisu) lub wódki

Krem śmietanowy cappuccino:
- 250 ml śmietanki kremowej
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 saszetki cappuccino orzechowego lub kawy 3w1 Nescafe Strong Orzechowej

Dekoracja:
- 20g wiórków kokosowych
- 2 garści drobno posiekanych orzechów ziemnych
- kilka orzeszków ziemnych całych
- 5 łyżek kremu kakaowego

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je, dodając cukier, na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, mieszamy. Przesiewamy na masę mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy biszkopt w 170 – 180 stopniach C przez 30 minut i odkładamy go do ostygnięcia. Gdy wystygnie, przekrawamy na 2 placki i nasączamy je szczodrze likierem kokosowym.
2. Następnie siekamy margarynę z mąką, proszkiem i cukrem. Dodajemy miód i śmietankę. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na ½ godziny do lodówki.
3. W tym czasie gotujemy budyń czekoladowy i studzimy go. Tę samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt, wygniatamy ciastem kruchym, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 30 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Studzimy ciasto.
4. Gdy spód stygnie, z masła, 2 łyżek cukru i cukru waniliowego ucieramy puszysty krem. Do kremu po 1 łyżce wcieramy zimny budyń na zmianę z kakao. Wkładamy gotowy krem do lodówki.
5. Teraz na krem kokosowy ubijamy 250 ml śmietanki na sztywno z cukrem pudrem i śmietan - fixem oraz aromatem śmietankowym. Wiórki zalewamy likierem i odstawiamy aż cały wchłoną. Sztywną śmietankę mieszamy z wiórkami kokosowymi.
6. Na krem cappuccino ubijamy na sztywno pozostałą śmietankę z resztą składników.
7. Na paterze kładziemy spód kruchy. Smarujemy go kremem kakaowym. Pozostawiamy do dekoracji 5 łyżek kremu. Przykrywamy krem pierwszym plackiem biszkoptowym.
8. Następnie nakładamy cały krem kokosowy i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
9. Wierzch i boki torciku smarujemy kremem cappuccino. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko je wklepujemy w krem. Na wierzch sypiemy posiekane orzeszki i również je wklepujemy w krem.
10. Do strzykawki lub rękawa cukierniczego wkładamy krem kakaowy i wyciskamy kleksy na wierzch torciku. Dekorujemy ostatecznie orzeszkami ziemnymi. Wkładamy torcik na noc do lodówki szczelnie przykryty.
11. Torcik nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie kremy powinien dodać do nich po 1 łyżce cukru więcej.



źródło - przepis Anginka

Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Wyglada smakowicie. Chyba taki wyprobuje, zwlaszcza ze sama uwielbiam kokos.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam, bo jest pyszny. Jeśli nie odpowiadałby Ci kruchy spód, wystarczy upiec większy biszkopt i podzielić go na 3 blaty. Też jest pyszny. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleex jesteś po prostu wielka uwielbiam twoje przepisy oglądałam zawsze na wielkim żarciu aż natrafiłam na twój blog ,ja też uwielbiam gotować i piec i zawsze potrafię zrobić coś z niczego bo nie zawsze mam pieniądze na jakieś wykwintne dania ciesze się że nie tylko dla mnie jest ważna rodzina żeby mieli urozmaicone dania a torcik JEST REWELACJA już go kiedyś piekłam z przepisu W.Ż trzymaj tak dalej POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi miło. Dziękuję za pochlebne opinie moich przepisów. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo czasu zajmuje wykonanie go ??:> Tak mysle żeby zrobić taki torcik na pierwsze urodzinki chrześniaka... bo wygląda smakowicie :)/Anka

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu - to zależy od wprawy. Jeśli dobrze zaplanujesz pracę, przygotujesz składniki, to 2-3 godziny w sumie powinny wystarczyć. Ciasto kruche robi się szybko, tak samo biszkopt. Jak ciasto się piecze, możesz już przygotowywać kremy, potem wystudzenie ciasta, przełożenie, dekoracja. Gwarantuję, że efekt końcowy jest wart wysiłku. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. PYCHA PYCHA PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Droga Alex napisz proszę czy masę kakaową ucierasz wałkiem w donicy czy normalnie mikserem i czy zamiast normalnego cukru można dodać cukier puder, ponieważ ja dodałam normalny cukier i miksowałam mikserem i minęło bardzo dużo czasu zanim cukier się rozpuścił. Napisz jeszcze czy robiąc pozostałe masy ubijasz najpierw samą śmietankę na sztywno a potem dodajesz resztę składników czy od razu wszystko razem miksujesz??? Ja w masie kokosowej miksowałam wszystko razem i masa nie chciała zesztywnieć tylko była rzadka, natomiast w masie orzechowej zmiksowałam najpierw śmietankę a potem dodałam powoli resztę składników i masa się zważyła :((( nie wiem dlaczego... Ile średnio zajmuje Ci ubicie śmietanki na sztywno??? Z góry dziękuję za odpowiedź... Ps. torcik przepyszny mam nadzieję że kolejny raz wyjdzie mi wzorowo :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc po kolei - masę ucieram mikserem, staram się dodawać drobnego cukru do wypieków, zdecydowanie szybciej się rozpuszcza.
      W pozostałych masach najpierw ubijam śmietanę, potem, gdy już jest ubita dodaję pozostałe składniki, szybko i krótko je mieszam.
      Sądzę, że masa orzechowa nie zważyła Ci się, tylko zbyt długo ubijałaś całość i ze śmietany wydzieliły się grudki masła - przebiłaś tę śmietanę po prostu.
      Nie potrafię określić, jak długo ubijam śmietanę, zależy to od firmy, konsystencji śmietany i stopnia jej schłodzenia. Zazwyczaj zajmuje to kilka minut.
      Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  9. Witam,mam pytanie-czy możne
    być śmietana 36% z kartonu.
    Dziękuję i pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście może być :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń