poniedziałek, 15 marca 2010

Ziemniaczane gniazdka wg Aleex





Wczorajszy kurczak smakował wszystkim wyśmienicie. To delikatne mięso jest prawdziwym przebojem mojej kuchni. Chłopcy byli zachwyceni, że ich ulubiony kurczak znów pojawił się na stole. Szybciutko zniknął z talerzy. A podałam go z przepysznymi dodatkami. Zrobiłam ziemniaczane gniazdka: duże pieczone ziemniaki wypełnione smakowitym farszem i zapiekane w piekarniku pod serową pierzynką. W oryginale ziemniaki do tego przepisu od początku do końca się piecze. Ja jednak nie miałam tyle czasu, więc najpierw podgotowałam ziemniaki w mundurkach, a dopiero na końcu zapiekłam je w piekarniku. I w tej wersji smakowały znakomicie. Wykorzystałam pierwszą wersję farszu, ale gniazdka rewelacyjnie smakują również z drugą i trzecią wersją. Użyłam do tego dania specjalnej odmiany ziemniaków, które kupiłam w Lidlu. Mają cieniuteńką skórkę i dość szybko się gotują. Można jednak użyć tych, które mamy w domu. Zapewniam, że gniazdka będą świetną odmianą tradycyjnych tłuczonych ziemniaków. Sprawdzą się również podczas każdej rodzinnej uroczystości. Polecam.

Składniki:

• 8 szt dużych ziemniaków

Farsz:


I wersja:

• grzyby (mrożone lub z weków)
• 1 duża cebula
• 20 dag wędliny
• sól, pieprz
• oliwa
• kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie)

1.Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika.
2.Podsmażyć cebulkę na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i opłukane (lub rozmrożone) grzyby. Podlać odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na malutkim ogniu.



3.Upieczone ziemniaki przeciąć wzdłuż (nie do końca), ostrożnie wydrążyć trochę
miąższu, posypać solą, pieprzem, włożyć masę mięsno – grzybową. Przykryć plasterkami żółtego sera.
4.Wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



II wersja:
• 1 szt jajek
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
• 20 dkg pieczarek
• 1 cebula

1.Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika.
2.Pieczarki podsmażyć z cebulką na maśle lub oliwie, dodać jajko i szybko mieszać, aby lekko się ścięło i scaliło masę.
3.Upieczone ziemniaki przeciąć wzdłuż (nie do końca), ostrożnie wydrążyć trochę
miąższu, posypać solą, pieprzem, włożyć kawałeczek masła i masę pieczarkowo - cebulowo - jajeczną.
4.Wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

III wersja:

• 8 szt jajek
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz

1. Dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego piekarnika.
2. Upieczone przeciąć wzdłuż (nie do końca), ostrożnie wydrążyć trochę miąższu, posypać solą, pieprzem, włożyć kawałeczek masła i wbić jajo.
3. Wstawić do gorącego piekarnika na 3-4 minuty, aby ścięło się tylko białko.
4. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Uwaga: Ziemniaki można najpierw podgotować w mundurkach (ok. 25 – 30 minut, zależy od odmiany), wydrążyć i nadziewać dowolnym farszem, a na końcu zapiec w piekarniku przez kilka minut.
Aby skórka ziemniaków była chrupiąca, dobrze jest posmarować blaszkę i samą skórkę oliwą przed zapiekaniem.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Renata Kozłowska23 lutego 2016 19:59

    Czytam i myślę, że to będzie świetne! Zrobię mojej rodzince niespodzianke😊 kulinarną, tylko wcześniej podgotuję ziemniaki w mundurkach- szczerze? to już mam smaka. Już na kaczuchy i czebureki tez hahaha
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń