niedziela, 25 kwietnia 2010

Kruche ciasto z truskawkami wg Aleex





Od rana błogi spokój w domu. Osobisty mąż pojechał na uczelnię, Młody śpi, a ja mogę spokojnie poczytać przy filiżance kawy. Wprawdzie tylko przez pół godziny, ale no cóż… nie można mieć wszystkiego. Po południu przychodzą goście do Młodego, więc muszę wszystko przygotować. Menu zaplanowałam, będę pół dnia sama, więc ze wszystkim zdążę. Deser zrobiłam już wczoraj, na pewno wszystkim zasmakuje. Jest znakomity. Kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi truskawkami to rewelacyjne zestawienie. W sam raz do wypróbowania w sezonie owocowym.

Składniki:

• 170 g margaryny Kasia / 3/4 kostki
• 300 g mąki / 2 niepełne szklanki
• 100 g cukru / 1/2 szklanki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki śmietany
• 2 żółtka
• 400 g truskawek
• cukier puder do dekoracji
• 1 łyżka tartej bułki
• do ciasta można dodać także inne owoce sezonowe, także mrożone

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką Kasię wymieszać mikserem,
dodać cukier, żółtka i śmietanę, a następnie rękoma szybko zagnieść ciasto:
Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Formę do tarty wysmarować Kasią i oprószyć mąką.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Jest ono dość lepkie, dlatego ja wałkowałam je przez folię. Można także wykleić ciastem formę bez wałkowania.
4. Resztę ciasta zostawić. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
5. Truskawki umyć, obciąć szypułki, owoce pokroić na ćwiartki.
6. 3/4 truskawek wysypać na podpieczone ciasto, na które można wysypać trochę tartej bułki, na owoce pokruszyć resztę ciasta i ponownie wstawić do gorącego piekarnika.
7. Piec około 25 minut do zrumienienia ciasta.
8. Na upieczone ciasto wysypać pozostałe truskawki i posypać całość cukrem pudrem.



Świetnie smakuje na ciepło, z zimnym musem truskawkowym.

SMACZNEGO !!!

Źródło: Tele Tydzień, Nr 21/2008

17 komentarzy:

  1. głupie pytanie, ale zadam: czy zamiast margaryny można dać masło i ile wówczas tego masła?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma głupich pytań, Olu. Spokojnie możesz zastąpić margarynę masłem. Ja często tak robię. W przypadku takiej zamiany nie zmniejszam ilości produktu. Po prostu zamieniam i już. Tak więc w przypadku tego ciasta użyj po prostu 3/4 kostki masła. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbwałam, bardzo smaczne, na pewno powtórzę. Pierwszego dnia było bardzo kruche-były problemy z wyjęciem z formy, drugiego już wszystko w porządku, trzeciego nie doczekało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało, Olu. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie wyjelam z piekarnika..... wcale mi sie nie udalo :( truskawki puscily sok i z ciasta zrobila sie zupa....:( szkoda, bo robilam to ciasto na dzisiejszy piknik do przedszkola, a teraz bede chyba musiala cos kupic, bo juz nie zdaze drugiego upiec :( nie wiem co zrobilam zle, bo zawsze, gdy korzystam z Twoich przepisow - Aleex, wszystko wychodzi perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przykro mi, że się nie udało. Zastanawiam się, co mogło pójść nie tak. Czy na pewno podpiekłaś spód ciasta? Może piekłaś w zbyt niskiej temperaturze? Jeśli spód jest podpieczony, a temperatura piekarnika właściwa, to truskawki nie rozciapują się i nie ma możliwości, żeby rozpuściły ciasto. Mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. A mnie wyszło! Podpiekłam spód na złoty kolor i posypałam, jak radziła Aleex, tartą bułką. Pyszne. Dzięki za przepis. Asia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyszło super! I zniknęło błyskawicznie, jeszcze zanim wystygło. Moja rodzina uznała, że to mój najlepszy wyczyn w tej dziedzinie :)Małgośka

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszę, że Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie upiekłam to ciasto - udało się :)) Owoce nie puściły soku wyszło perfekcyjne i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja zrobilam bez podpiekania ciasta ale za to troszke obtoczylam truskawki budyniem , wyszlo super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wyszło mi super! martwi mnie jedynie fakt, że z mężem zjedliśmy całe...

    Pozdrowienia dla Autorki przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie raz upiekłam ciasto według Twojego przepisu Alex, zawsze mi się udawało i wszyscy mnie męczą abym na każdą imprezę piekła to Ciasto:)

    Ja dodatkowo jeszcze gdy wystygnie zalewam tężejącą galaretką truskawkową, ładnie wtedy wygląda i jeszcze lepiej smakuje;)

    Mam tylko jedno pytanie: czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt?

    pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń