czwartek, 29 kwietnia 2010

Sałatka wiosenna wg Aleex





A dzisiaj zapraszam Was na sałatkę. Jest prawdziwie wiosenna. Często przygotowuję ją w swojej kuchni, kiedy mam ochotę na warzywa. Bo czy istnieje lepszy smak niż cudownie chrupiące kawałki sałaty lodowej, krążki cebuli, paseczki czerwonej papryki, ogórek i zielone drobinki szczypiorku skropione aromatycznym ziołowym sosem?

Składniki:

• ½ główki sałaty lodowej
• 1 większy pomidor
• 1 duży ogórek zielony
• 1 mała czerwona papryka
• 3 nieduże młodziutkie cebulki razem ze szczypiorkiem
• kilka rzodkiewek
• sól,
• sos włoski Knorr’a w torebce (+ woda i oliwa, zgodnie z przepisem na opakowaniu)


Sposób przygotowania:


1. Sałatę porwać na małe cząstki, pokroić na kawałki pomidora i ogórka, paprykę pokroić w słupki, rzodkiewki w półplasterki, szczypiorek z cebulką posiekać.
2. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce.
3. Sos: 15 minut przed podaniem sałatki przygotować sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać dokładnie, tak, aby składniki połączyły się tworząc emulsję.
4. Sałatkę posolić do smaku, polać przygotowanym sosem.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Nie łączy się pomidorów ze świeżym ogórkiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, jeśli warzywa leżą w salaterce jakiśczas. Jeśli od razu je zjadamy, nic nie stoi na przeszkodzie takiemu połączeniu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń