wtorek, 25 maja 2010

Młoda kapusta wg Aleex





Maj to nie tylko sezon na szparagi, ale też początek długiego sezonu na świeże warzywa. Jednym z tych, na które czekam jest młoda kapusta. Przygotowuję z niej świetne surówki i przede wszystkim podaję ją na gorąco. Wystarczy dodać do niej troszkę mięsa, nieco koncentratu pomidorowego i koperku, i już mamy przepyszne, lekkie danie na wiosenny obiad. Polecam.

Składniki:

• 1 główka młodej kapusty
• okrawki mięsa, np.: z żeberek
• cebula
• koncentrat pomidorowy
• sól
• pieprz
• listek laurowy
• wegeta
• ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować i odcedzić.
2. Ponownie zalać wodą. Powinno być jej 3/4 garnka. przy naciśnięciu kapusty powinna się pojawić woda, ale kapusta nie może pływać.
3. Dodać wegetę, listek, ziele, sól.
4. Kawałki mięsa (może też być kiełbasa)podsmażyć na rumiano z cebulą, dodać do kapusty. Gotować ok. 1/2 godziny. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy do smaku.
5. Zrobić zasmażkę z 1 - 1,5 łyżki mąki, dodać do garnka z potrawą. Zagotować i... już. Można doprawić koperkiem - według uznania.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji
akcja

2 komentarze:

  1. Moja kapusta właśnie kończy się gotować i powiem tylko tyle że podjadając ją czułam się jak w niebie:))) O matko jakie to jest pyszne:) Dziękuję za tę rozkosz:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam bez koncentratu, bo nie lubię. Powiem szczerze, że jest przepyszna!!! :) Z zasmażką rewelacja, nie wpadłabym na taki pomysł. Kolejny przepis z pani bloga trafiony :))) Pozdrawiam, Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń