sobota, 29 maja 2010

Ziemniaczki z grilla wg Aleex





To kolejna propozycja na grilla. Często przyrządzamy na ruszcie różne gatunki mięs, czasami kładziemy tam również warzywa. Kiedy szykujemy się na grilla i sprzyja temu pogoda zakładamy, że na działce spędzimy cały dzień. Bardzo lubię te wyprawy. Są one miłą odskocznią od codziennych obowiązków. Spędzamy ten czas razem: rozmawiamy, gramy z Młodym w różne gry i grillujemy. Ponieważ nasz nastolatek po kilku godzinach spędzonych na świeżym powietrzu ma wilczy apetyt, staram się zadbać o to, by zjadł porządny posiłek. Dlatego, oprócz mięsa, przygotowuję także opiekane ziemniaki. Młody bardzo je lubi, potrafi zjeść ich ogromne ilości. Kiedy patrzę, jak wcina wszystko z talerza, jestem spokojna, że po takim obiedzie na pewno nie będzie głodny, a energii wystarczy mu do dalszych gier i zabaw na resztę dnia. Ziemniaczki smakują jak pieczone w folii, ale przyrządza się je (po ugotowaniu) dosłownie kilka minut. Polecam.

Składniki:

• dowolna ilość ziemniaków
• sól
• przyprawa do potraw z ziemniaków
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, większe podzielić na kawałki, mniejsze zostawić w całości.
2. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
3. Odcedzić, przełożyć do miski, pozostawić, aby lekko przestygły.
4. Skropić oliwą, posypać przyprawą do potraw z ziemniaków.
5. Kłaść na rozgrzanym grillu.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja owijam w folie surowe młode ziemniaczki,większe dzielę na pół,ale wcześniej oliwa ,sól i przyprawy wedle gustu i na rozgrzany grill,pycha.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tak wcześniej, ale w ten sposób na ziemniaki trzeba poczekać przynajmniej 30 minut. Jeśli zrobisz, jak proponuję, zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaków tak jeszcze nie grilowałam , super pomysł, żeby tylko pogoda na grilla była to wypróbuję , bo tegoroczna majówka u Nas w śniegu ;)

    OdpowiedzUsuń