▼
niedziela, 5 września 2010
Babka piaskowa z jagodami wg Aleex
Na dzisiejsze popołudnie przygotowałam babkę piaskową z jagodami. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na to ciasto, ale zastanawiałam się, jakie owoce do niego dodać. Wybór padł na jagody. Wprawdzie świeżych już nie ma i musiałam użyć mrożonych, ale jakoś najbardziej mi pasowały. A może po prostu na jagody mieliśmy największą ochotę?
Ciasto jest pyszne. Ma typową dla wypieków piaskowych – lekko sypką – konsystencję, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Ale nie jest zapychające dzięki warstwie jagód. Te zaś sprawiają, że typowa babka piaskowa bardzo zyskuje na smaku. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 1 kostka masła
• 1 szklanka cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
Owoce:
• ½ kg jagód (użyłam mrożonych)
• cukier do smaku
• kisiel o smaku owoców leśnych
cukier puder - do posypania
Sposób przygotowania:
1. Owoce lekko rozmrozić, włożyć do garnka i wlać 1 szkl wody. Zagotować.
2. Kisiel rozmieszać w ½ szkl wody. Rozrobiony proszek wlać do gotujących się jagód. Dodać cukier. Mieszać cały czas aż do zgęstnienia masy. Ostudzić.
3. Cukier i jajka dobrze rozmieszać, dodać obie mąki i proszek. Wlać roztopione i trochę ostudzone masło.
4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Dokładnie wymieszać.
5. Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremki wlać ciemne ciasto. Na nie rozłożyć przestudzony, gęsty kisiel jagodowy. Na owoce wyłożyć jasne ciasto. Piec 40 minut w temp. 190-200 stopni.
6. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Fajne, niedzielne ciasto :) Takie idealne dla gości :)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda. dwukolorowe, z wstawką takich pysznych jagód... podoba mi się ;]
OdpowiedzUsuńChyba też zrobię to ciasto :) tylko napisz czy użyłaś formę na babkę czy inną?
OdpowiedzUsuń