piątek, 25 lutego 2011

Nietypowy serniko-makowiec wg Aleex





Ostatni piątek lutego, ostatni piątek ferii. Wracam do życia po tym paskudnym przeziębieniu. Biorę się do pracy, mam nadzieję, że zdążę do poniedziałku nadrobić nieco zaległości. No cóż, zaplanowałam sobie robotę na tydzień, a teraz muszę ją wykonać w ciągu trzech dni. Tak to już bywa, nie mamy wpływu na wszystko.
Mój powrót do zdrowia to także powrót do kuchni. Wczoraj jeszcze nie miałam wystarczająco dużo siły, aby poszaleć w moim królestwie, ale dziś od rana miksuję, kroję, dosładzam, mieszam według proporcji… wypróbowuję nowy przepis na pyszne ciasto łączące sernik z makowcem. Ale oczywiście musiałam sobie znaleźć jakąś nietypową, oryginalną wersję. I znalazłam ją na tym blogu. Przepis aż prosił się, żeby go wypróbować. A ponieważ miałam jeszcze niewykorzystaną od dawna puszkę maku, postanowiłam upiec to ciasto. Efekt okazał się przepyszny. Spróbujcie.


Składniki:

Spód:
• 1 większe opakowanie okrągłych biszkoptów
• 2 kieliszki rumu (do skropienia biszkoptów)

Masa makowa:
• puszka masy makowej
• 2 łyżki masła
• 4 żółtka + piana z białek
• 0,5 szklanki cukru
• opakowanie kisielu o smaku pomarańczowym
• kieliszek rumu

Masa serowa:
• 1 kg zmielonego twarogu
• 1 szklanka cukru
• paczka budyniu waniliowego
• cukier waniliowy
• 6 żółtek + piana z białek

Polewa:
• 1 czekolada mleczna
• 1 czekolada gorzka
• 10 dag masła
• 1 łyżka rumu
• 2 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

1. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie biszkopty i obficie skropić rumem.



2. Przygotować masę makową: żółtka utrzeć z cukrem i masłem, wsypać kisiel, dodać mak z puszki, wlać alkohol, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z makiem, wyłożyć na biszkopty.







3. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń i twaróg. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową (jeżeli ktoś lubi może dodać skórkę pomarańczową). Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na masie makowej.









4. Ciasto piec ok 1 godz. w temp. 180°C. (jeżeli będzie się zbyt szybko rumieniło można przykryć folią aluminiową, wtedy wierzch pozostanie jasny). Zostawić do ostudzenia.



5. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe: wystarczy rozgrzać patelnię, wsypać płatki i mieszać je. Kiedy tylko zaczną się zrumienić, zsypać je z patelni. Zbyt mocno zrumienione płatki stają się gorzkie.



6. Przygotować polewę: czekolady razem z masłem rozpuścić i dokładnie połączyć (można to zrobić na maleńkim ogniu lub w kąpieli wodnej). Wlać alkohol, rozmieszać. Gotową polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Zanim zastygnie, posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. Ostudzone ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Przed pokrojeniem wyjąć wcześniej, aby polewa nie była zbyt twarda.





Smacznego.

47 komentarzy:

  1. piekłam kiedyś sero makowce w wersji mini i bardzo mi smakowało takie połaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiejko - nam też to ciasto bardzo smakuje. A połączenie sera, maku, alkoholu i czekolady - bezcenne :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmmm, co prawda powinnam zacząć przedwiosenne limitowanie sobie smakołyków, ale ten wygląda wyjątkowo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie, to połączenie jest wyśmienite...skorzystam niebawem z tego przepisu, bo uwielbiam te smaki:)
    Pozdrawiam i życzę zdrówka Aleex! Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to jest bardzo kaloryczne ciacho?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bywają bardziej kaloryczne :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj bo w lodówce zalegał mi ser z krótkim już terminem przydatności- o wyborze zdecydował brak kruchego ciasta, którego nie chciało mi się robić;-) Ciasto wyszło palce lizać, chociaż nie dodawałam alkoholu;-)Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz! Dziękuję za przepis, który pojawił się w strategicznym momencie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. poczwarko - u mnie już go nie ma. Zniknął błyskawicznie i też wszystkim bardzo smakował. Cieszę się, że Wam również. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam:) Same pyszności widzę się piekły podczas mojej nieobecności:) Ten szczególnie mi się podoba jako że lubię połączenie sera i maku:)
    Na swoje usprawiedliwienie chcę wjaśnić ze mój 4-latek miał zapalenie płuc i bylismy w szpitalu:(((( Już jest lepiej ale nadal na lekach:(( Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ilonko - fajnie znów Cię widzieć. Dużo zdrówka dla Małego :))) A teraz nadrabiaj kuchenne zaległości ;))) Pozdrawiam cieplutko, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. witaj Agnieszko, upiekę serniko makowca na Swieta, szukam babki z adwokatem wśród Twoich przepisów.. i nie moge znaleźć:(

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj makusiu. Przepis na babkę jest tutaj:
    http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/10/babka-z-adwokatem-wg-aleex.html
    W następnym razie wpisuj nazwę w wyszukiwarkę, będzie łatwiej :)))
    Pozdrawiam serdecznie (także z okazji rocznicy ślubu, bo, jak dobrze pamiętam, mamy ją jednego dnia). Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za życzenia, wzajemnie wszystkiego dobrego;)))

    Przepis mi dziewczyny z WŻ znalazły, ale dziękuję za radę przyda się na następny raz;))

    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Agnieszko za pyszny przepis:) Wszystkim smakował, zamiast polewy i migdałów, nałożyłam na wierzch karmel orzechowy....poezja:))
    pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  15. Magdo - makusiu :))) bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  16. droga Alex piekę to ciasto pierwszy raz z duszą na ramieniu bo jestem anty talentem, pytanie czym mogę zastąpić kisiel pomarańczowy, nigdzie nie mogę go dostać. pozdrawiam monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Dodaj kisiel cytrynowy. Powinien być w sklepach. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  18. Na jaką wielkość blaszki jest ten przepis? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki o wymiarach 21x37,5. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. bazylko urszula12 stycznia 2013 18:50

      Upiekłam na tegoroczne Swieta- wysmienity, było kilka innych ciast ale ten domownicy po zjedzeniu 1-go kawałka, zamawiali kolejny, czyli w drugi dzień Swiat próżno było szukac okruszki. Ciasto rewelacyjne, napewno niebawem ponownie zagości na naszym stole.

      Usuń
  19. Dziękuję za szybką odpowiedź,biorę się więc za pieczenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A po co do maku dodaje sie kisiel??
    Czy masa serowa wychodzi puszysta ?? I czy ser z wiaderka nada sie??
    Z góry dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby "ścisnął" masę makową i nadał masie smak. Ser z wiaderka może być, masa jest puszysta :)Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. Czy do sera nie trzeba tłuszczu - margaryny?? Przeważnie jest potrzebny i teraz nie wiem co robic?

    OdpowiedzUsuń
  22. A mi nie wyszlo...uzylam masy makowej z puszki,ktora po dodaniu wszystkich skaldnikow,byla dosc rzadka i ciezki ser,ktory pozniej wylozylam na wierzch,opadl na dno;((((sidzi teraz w piekarniku,ale juz jestem smutna.bo nie tak mialo byc;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy dodajesz kisiel, aby ją "ścisnął" podczas pieczenia. Ser powinien być lekki. Nie wiem, co zrobiłaś inaczej, że uzyskałaś inny efekt. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  23. A gdzie przechowujesz sernik?w lodowce czy w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce lub w chłodnym miejscu. Przechowywanie w piekarniku może zakończyć się interwencją straży pożarnej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Właśnie się upiekł, nie mogę się doczekać kiedy ostygnie;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam, ile suchego maku trzeba dodać bo tu gdzie mieszkam nie mają masy makowej:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maku powinno być tyle, abyś po dodaniu składników i uzyskaniu zrobionej domowej masy makowej miała jej ok 80 dag. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. witam , bardzo fajny przepis :) tylko mam jedno pytanie, bo masa makowa z puszki jest słodka a jak sie utrze tak jak Pani ma w przepisie to nie będzie to za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, zmniejsz ilość cukru lub dodaj go tylko symbolicznie. Pozostała słodycz będzie pochodziła z masy makowej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  27. Witam,zrobiłam sernik - wyszedł pyszny tylko miałam z nim jeden problem - masa serowa nie trzymała się maku - warstwy przy krojeniu oddzielały się od siebie. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć co mogłam zrobić nie tak? Sernik jest bardzo smaczny,ale w moim wydaniu dość ciężki do serwowania. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doroto - nigdy nie miałam takiego problemu. Może masa makowa była zbyt sucha i dlatego warstwy się rozdzielały? Naprawdę trudno mi zgadnąć, co się stało. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  28. Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jest jakiś sposób żeby była trochę "wilgotniejsza"

    OdpowiedzUsuń
  29. Najpyszniejszy seromak i zawsze mi wychodzi.Dziekuje Alex za super przepis.A dzis wyprobuje przepis na PIJAKA.POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  30. Alex ten przepis jest bombowy, robię ten seromak juz enty raz i zawsze wychodzi przepyszny , dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy do sernika nie dodaje się masla ? trochę dziwi mnie jego brak....

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam proszę o informację czy do masy serowej nie dodaje się masła? chce zrobić ja z normalnego twarogu i obawiam się jak ona wyjdzie. Zawsze do sernika dodaje maslo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest nietypowy :) Nie ma w nim masła, ale smakuje świetnie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  34. co dac zamiast kisielu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go zastąpić mąką ziemniaczaną. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  35. Wspaniały, korzystam z tego przepisu od kilku lat,pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że ciasto trafiło w Wasze gusty :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń