▼
piątek, 11 marca 2011
Placek z jagodami wg Aleex
Dzisiaj Gwiazdeczka przyjeżdża do domu. Przed tym ma jednak wizytę u specjalisty i trochę się martwię, co powie lekarz. Niecierpliwie czekam na telefon od niej. Aby bezczynnie nie siedzieć i nie myśleć o głupotach, postanowiłam upiec dla mojej rodziny ciasto. Chłopaki takie smakołyki mają na co dzień, dlatego szczególnie mi zależy, żeby Gwiazdeczkę, już w drzwiach, powitał zapach świeżego ciasta. Przepis na ten wypiek znalazłam w dodatku do „Pani domu” z 2009 pt. „Ciasta”. Wykorzystywałam go wielokrotnie, najczęściej z dodatkiem świeżych owoców. Okazało się, że z mrożonymi smakuje równie dobrze. Polecam.
Składniki:
• ¾ szklanki maki pszennej
• ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
• 4 jajka
• ¾ szklanki cukru
• cukier waniliowy
• ¾ kostki masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki wody
• 1 opakowanie śmietan-fixu
• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz po jednej łyżce cukru i cukier waniliowy.
3. Na koniec dodać do masy 3 wody i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
4. Niewielką blaszkę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do formy ciasto.
5. Wierzch ciasta posypać równomiernie śmietan-fixem, a na nim ułożyć warstwę owoców (mrożonych nie rozmrażać, ale pozbawić szronu lub lodu).
6. Placek piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.
7. Po upieczeniu od razu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie :) I te jagody! Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Apetyczne, mniam i to jak ;]
OdpowiedzUsuńzatęskniłam za smakiem jagód.
OdpowiedzUsuńTo zapraszam na poczęstunek - mam jeszcze sporo jagód w zamrażarce :)))
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie mam już jagód...całe lato robiłam placek jagodowy wg kuchni rosyjskiej:)
OdpowiedzUsuńMogę dodać do ulubionych do wypróbowania w sezonie:)
Pieknie wyglada i smakuje napewno super:) Musze sprobowac kiedys z jakimis owocami:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :)))
OdpowiedzUsuńO matko, jak ja lubię jagody! Naprawdę nic nie traci w smaku te ciasto, jeśli robi się je z mrożonych jagód? Tak bardzo mam na nie ochotę! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest pyszne także z mrożonymi jagodami. Aleex :)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś to ciasto i jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńMiałam mały problem z jagodami...;) Aga proszę podpowiedz jak mrożone jagody nie rozmrażać ale pozbawić szronu i lodu?:) Bo ja zrobiłam coś głupiego z nimi(wolę nie pisać co;)) no i w środku był mały zakalec;)
Pozdrawiam:)
Ilonko - robię tak: jagody przekładam do miseczki, jeśli są zlepione, rozkruszam je na pojedynce kuleczki, przekładam na sitko i energicznie nimi poruszam. Pod wpływem ocierania się o sitko jagody są częściowo pozbawione szronu (troszkę zawsze zostaje - popatrz na zdjęcia). Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDzięki za bezcenne rady:) Powtórka będzie niebawem:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziś była powtórka:) Zrobiłam tak jak radziłaś i nawet grama zakalca nie ma:))) Dziękuję:))
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne! Ale to i poprzednie takie było:)
Jak już mam się czegoś czepić to jagody mi opadły całkiem na dno a w sumie trochę mniej dałam niż poprzednio:) Pozdrawiam:)
Pyszne ciasto, akurat pozbywam się zapasów z zamrażarki z powodu niedługiej przeprowadzki, więc jagódki znalazły swoje miejsce, dzięki bardzo, będzie powtórka. Monika M.
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite!!!!
OdpowiedzUsuń~~Marzena~~
Ciasto jest przepyszne!!! Właśnie zabieram się za robienie po raz drugi:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńtroche maly ten placek-musialabym zrobic conajmniej z podwojnej porcji.Ale wyglada fajnie.
OdpowiedzUsuńPorcja nie jest duża, w sam raz na jedno popołudnie przy kawie. pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńUdał się pomimo problemów z moim piekarnikiem.
Polecam na wakacyjny weekend :)