piątek, 11 marca 2011

Placek z jagodami wg Aleex





Dzisiaj Gwiazdeczka przyjeżdża do domu. Przed tym ma jednak wizytę u specjalisty i trochę się martwię, co powie lekarz. Niecierpliwie czekam na telefon od niej. Aby bezczynnie nie siedzieć i nie myśleć o głupotach, postanowiłam upiec dla mojej rodziny ciasto. Chłopaki takie smakołyki mają na co dzień, dlatego szczególnie mi zależy, żeby Gwiazdeczkę, już w drzwiach, powitał zapach świeżego ciasta. Przepis na ten wypiek znalazłam w dodatku do „Pani domu” z 2009 pt. „Ciasta”. Wykorzystywałam go wielokrotnie, najczęściej z dodatkiem świeżych owoców. Okazało się, że z mrożonymi smakuje równie dobrze. Polecam.

Składniki:

• ¾ szklanki maki pszennej
• ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
• 4 jajka
• ¾ szklanki cukru
• cukier waniliowy
• ¾ kostki masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki wody
• 1 opakowanie śmietan-fixu
• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.



2. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz po jednej łyżce cukru i cukier waniliowy.



3. Na koniec dodać do masy 3 wody i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.



4. Niewielką blaszkę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do formy ciasto.



5. Wierzch ciasta posypać równomiernie śmietan-fixem, a na nim ułożyć warstwę owoców (mrożonych nie rozmrażać, ale pozbawić szronu lub lodu).





6. Placek piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.
7. Po upieczeniu od razu posypać cukrem pudrem.





Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) I te jagody! Mniam!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zatęskniłam za smakiem jagód.

    OdpowiedzUsuń
  3. To zapraszam na poczęstunek - mam jeszcze sporo jagód w zamrażarce :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że nie mam już jagód...całe lato robiłam placek jagodowy wg kuchni rosyjskiej:)
    Mogę dodać do ulubionych do wypróbowania w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie wyglada i smakuje napewno super:) Musze sprobowac kiedys z jakimis owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko, jak ja lubię jagody! Naprawdę nic nie traci w smaku te ciasto, jeśli robi się je z mrożonych jagód? Tak bardzo mam na nie ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę jest pyszne także z mrożonymi jagodami. Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś to ciasto i jest przepyszne:)

    Miałam mały problem z jagodami...;) Aga proszę podpowiedz jak mrożone jagody nie rozmrażać ale pozbawić szronu i lodu?:) Bo ja zrobiłam coś głupiego z nimi(wolę nie pisać co;)) no i w środku był mały zakalec;)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ilonko - robię tak: jagody przekładam do miseczki, jeśli są zlepione, rozkruszam je na pojedynce kuleczki, przekładam na sitko i energicznie nimi poruszam. Pod wpływem ocierania się o sitko jagody są częściowo pozbawione szronu (troszkę zawsze zostaje - popatrz na zdjęcia). Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za bezcenne rady:) Powtórka będzie niebawem:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś była powtórka:) Zrobiłam tak jak radziłaś i nawet grama zakalca nie ma:))) Dziękuję:))
    Ciasto jest pyszne! Ale to i poprzednie takie było:)
    Jak już mam się czegoś czepić to jagody mi opadły całkiem na dno a w sumie trochę mniej dałam niż poprzednio:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto, akurat pozbywam się zapasów z zamrażarki z powodu niedługiej przeprowadzki, więc jagódki znalazły swoje miejsce, dzięki bardzo, będzie powtórka. Monika M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wyśmienite!!!!
    ~~Marzena~~

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jest przepyszne!!! Właśnie zabieram się za robienie po raz drugi:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę się bardzo, że Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. troche maly ten placek-musialabym zrobic conajmniej z podwojnej porcji.Ale wyglada fajnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja nie jest duża, w sam raz na jedno popołudnie przy kawie. pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Pyszny!
    Udał się pomimo problemów z moim piekarnikiem.
    Polecam na wakacyjny weekend :)

    OdpowiedzUsuń