niedziela, 3 kwietnia 2011

Proste rogaliki z nadzieniem wg Aleex





Dziś ciąg dalszy słodkiego weekendu. Niedziela, piękna i słoneczna od samego rana. Wszyscy moi bliscy są w domu. Razem zjemy obiad, potem Gwiazdeczka spakuje się i wyjedzie na uczelnię, ale przed drogą napijemy się kawy, do której podam pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Oczywiście sporą porcję spakowałam jej na drogę, aby miała coś pysznego także na jutro. Przepis na te słodkie drobiazgi znalazłam tutaj. Bardzo szybko się je robi i naprawdę świetnie smakują. Polecam.

Składniki:

Ciasto:


• 0,5 kostki drożdży (5 dag)
• 5 łyżek zimnego mleka
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 kg mąki
• 1 kostka margaryny
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru

• 1 jajko

Nadzienie do wyboru:
• dowolna marmolada lub powidła
• nutella

Sposób przygotowania:


1. Wymieszać w kubeczku drożdże z mlekiem (zimnym!)





2. Połączyć wszystkie składniki: mąka, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia.



3. Szybko zagnieść ciasto rękoma, dodać drożdże. Jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.







4. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na 1,5-2 godzin.
5. Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części.



6. Każdą część kolejno rozwałkować tworząc koło. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy rozwałkowywaniu podsypywać mąką.



7. Na krótszym boku położyć nadzienie około 3/4 łyżeczki. Zwinąć w rogalik.













8. Ułożyć na dużej blaszce - najlepiej na papierze do pieczenia.



9. Rozkłócić widelcem jedno jajko i posmarować wszystkie rogaliki pędzelkiem. Posypać: brązowym cukrem albo kolorowym maczkiem lub inną posypką (opcjonalnie).



10. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 - 200 stopni przez 20 minut. Z podanej porcji wychodzi 32 rogaliki.





Smacznego.

61 komentarzy:

  1. Ehh Alex..zazdroszczę Twojej rodzince;)Smacznego:))

    OdpowiedzUsuń
  2. a ostatnio szukałam przepisu na rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki są pyszne, troszkę inne od poprzednich, które są na blogu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleex prosze podaj ile to jest 0.5 kostki
    drozdzy ?
    Tutaj gedzie mieszkam nie ma drozdzy w kostkach,
    moge kupic tylko na wage w piekarni swieze drozdze.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Połowa standardowej kostki to 5 dag. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Och jak u Ciebie w domku mają się dobrze ;) Aż ślinka cieknie na widok tych rogalików! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale krok po kroku przedstawione jak zrobić takie rogaliki. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły pyszne wiec dziś znów zrobię na weekend;)dziękuję za wspaniały przepis!ewelina

    OdpowiedzUsuń
  9. przepyszne te rogaliki ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dziś próbuję po raz drugi.Za pierwszym razem mi nie wyszło, ciasto się rwało, nie dało się rozwałkować ani skleić w efekcie całe nadzienie wypłynęło na wierzch.Smaku rogale nie straciły ale mało apetycznie wyglądały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem wybitnie upośledzona jeśli chodzi o pieczenie ciast i innych słodkości. Właśnie wyjęłam te rogaliki z piekarnika. Przepiękne wyszły, tylko moja jakieś takie duże, ale nic będzie więcej do gryzienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. REWELACJA!!!!!!!Mam lewe ręce do pieczenia, ale te rogaliki wyszły niesamowicie. Najbardziej zaskoczyła mnie łatwość ich wykonywania (nie muszę czekać na wyrośnięcie drożdży - to mnie zaskoczyło właśnie, drożdże z zimną wodą?! :D) Zajadamy się nimi całą rodzinką! ;) POLECAM WSZYSTKIM! Iwona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie upiekłam te pyszne rogaliki :) dziękuję za tak dobry przepis, rogaliki wyszły super, a patent na zawijanie ciasta w zgrabne rogaliczki - idealny ! Bardzo dziękuję i z przyjemnością przestudiuję kolejne przepisy.Na pewno wypróbuję bo apetycznie się prezentują. Pozdrawiam serdecznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Rogaliki są przepyszne!!! Piekę je już kolejny raz. Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  17. :) Rogaliki naprawde pyszne, zachwalane przez wszystkich. Naprawde dobry przepis. Ja wyprobowalam wiecej wariantow: czekolada biala, mleczka, czerwone brzoskwinie, nawet ser bialy zmieszany z zoltkiem i poslodzony :) ale najbardziej smakuja mi z kawaleczkami poslodzonych jablek :) polecam.
    - pozdrowiam, Maurr :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drozdze o proszek do pieczenia???

      Usuń
    2. Tak jest w tym przepisie - i jedno, i drugie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Mi nie wyszły takie ładne jak na foto, ale to mały szczegół. Radzę rozdzielić na 2 blaszki, bo jak położyłam na 1 to mi się posklejały. Rogaliki sporo rosną. Poza tym przepis łatwy, prosty, szybki i tani :) Rogaliki smaczne, jeszcze jedna mała uwaga, ciut mało słodkie, może to kwestia nadzienia, ale dam następnym razem więcej cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilam bez proszku i zamiast margaryny dalam masło piękniei wyrosly i byly pyszne

      Usuń
  19. super przepis - zrobiłam z tego ciasta także spody do babeczek - jak dla mnie trochę za mało słodkie - ale poziom cukru można zwiększyć:) pozdrawiam super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  20. super pyszne rogaliki :) robilam je juz kilka razy i zawsze znikaly w blyskawicznym tempie :) polecam z nadzieniem jablkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis. Rogaliki wychodzą kruche i chrupiące, pyszne. Ciasto jest mało słodkie, bardziej neutralne, ale to nie jest minus, ponieważ bardzo dobrze komponuje się ze słodkim nadzieniem, np. Nutellą. Zastanawiam się, czy nie nadziać ich następnym razem kapustką i grzybkami. Nie wiem, co na to Aleex, ale mnie ciekawi jak będą smakowały nie na słodko. Ten przepis polecam, rogaliki rozpływają się w ustach, pychotka. Mniam :) Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre z kapustą i grzybami

      Usuń
  22. wlanie zrobilam i sprobowalam,pyszne,nie piszmy ze ladnie wygladaja,trzezba zrobic i zasmakowac,polecam ,super

    OdpowiedzUsuń
  23. Swietny przepis, doskonałe zdjecia..Nie umialam robic rogalikow a wyszly przepyszne, idealne :) Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis, rogaliki wyszły pyszne, wszyscy zachwalali :))) Rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Czym można zastąpić margarynę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć 250 g masła. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję za super przepis, rogaliki są proste i co ważne szybkie w wykonaniu no i poprostu pyszneeee.

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy ciasto mozna zostawic na cala noc w lodowce, zalezy mi zeby piec rano

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, ale musisz to zrobić zamiast wyrastania. Wstaw do lodówki od razu po wyrobieniu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. W przepisie jest żeby od razu po wyrobieniu włożyć do lodówki, a tu piszesz o wcześniejszym wyrastaniu, więc jak zrobić?

      Usuń
    3. W przepisie jest żeby od razu po wyrobieniu włożyć do lodówki, a tu piszesz o wcześniejszym wyrastaniu, więc jak zrobić?

      Usuń
  29. Jak drożdże to po co proszek do pieczenie? Jedno wyklucza drugie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są potrzebne: i drożdże, i proszek. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Witam jesli nie mam swiezych drozdzy to moge uzyc w proszke? Jak tak to ile tych drozdzy w proszku uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć drożdży instant. Przelicznik jest zawsze taki sam 7 g drożdży instant = 25 g drożdży świeżych. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  31. doskonały przepis, rogaliki wyszły przepyszne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepis jest kapitalny ! Robiłam 2 razy dzień po dniu , bo zniknęły w magiczny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Rogaliki cudowne. Robiłam je dwa razy- wszystkim baaardzo smakują.

    OdpowiedzUsuń
  34. Robiłam. Wyszły pyszne! Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  35. Rogale najlepsze na świecie. Robię je od kilku lat. W tym roku co tydzień moi bratankowie wyczekują mojego przyjazdu na weekend. A tak prawdę mówiąc najbardziej czekają na rogale :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dzisiaj piekłam pani rogaliki 😊 są pyszne i będę je częściej piec

    OdpowiedzUsuń
  37. Są łatwe do zrobienia i w dodatku przepyszne😁

    OdpowiedzUsuń
  38. Z tego przepisu wychodzi tylko 8 sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  39. W przepisie na nadziewane rogaliki pisze pani "kostka margaryny" ile gram czy dkg ma jedna kostka margaryny? Mieszkam w Danii i tutaj kostka jednej margaryny ma 500 gram. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  40. Zamiast margaryny dodałam masło i wyszły takie super maślane ❣

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie zajadamy się przepysznymi rogalikami😋 są przepyszne

    OdpowiedzUsuń