▼
niedziela, 3 kwietnia 2011
Proste rogaliki z nadzieniem wg Aleex
Dziś ciąg dalszy słodkiego weekendu. Niedziela, piękna i słoneczna od samego rana. Wszyscy moi bliscy są w domu. Razem zjemy obiad, potem Gwiazdeczka spakuje się i wyjedzie na uczelnię, ale przed drogą napijemy się kawy, do której podam pyszne rogaliki nadziewane powidłami. Oczywiście sporą porcję spakowałam jej na drogę, aby miała coś pysznego także na jutro. Przepis na te słodkie drobiazgi znalazłam tutaj. Bardzo szybko się je robi i naprawdę świetnie smakują. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kostki drożdży (5 dag)
• 5 łyżek zimnego mleka
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 kg mąki
• 1 kostka margaryny
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• 1 jajko
Nadzienie do wyboru:
• dowolna marmolada lub powidła
• nutella
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać w kubeczku drożdże z mlekiem (zimnym!)
2. Połączyć wszystkie składniki: mąka, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia.
3. Szybko zagnieść ciasto rękoma, dodać drożdże. Jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.
4. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na 1,5-2 godzin.
5. Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części.
6. Każdą część kolejno rozwałkować tworząc koło. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy rozwałkowywaniu podsypywać mąką.
7. Na krótszym boku położyć nadzienie około 3/4 łyżeczki. Zwinąć w rogalik.
8. Ułożyć na dużej blaszce - najlepiej na papierze do pieczenia.
9. Rozkłócić widelcem jedno jajko i posmarować wszystkie rogaliki pędzelkiem. Posypać: brązowym cukrem albo kolorowym maczkiem lub inną posypką (opcjonalnie).
10. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 - 200 stopni przez 20 minut. Z podanej porcji wychodzi 32 rogaliki.
Smacznego.
bardzo apetyczne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńEhh Alex..zazdroszczę Twojej rodzince;)Smacznego:))
OdpowiedzUsuńa ostatnio szukałam przepisu na rogaliki :)
OdpowiedzUsuńRogaliki są pyszne, troszkę inne od poprzednich, które są na blogu. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAleex prosze podaj ile to jest 0.5 kostki
OdpowiedzUsuńdrozdzy ?
Tutaj gedzie mieszkam nie ma drozdzy w kostkach,
moge kupic tylko na wage w piekarni swieze drozdze.
Pozdrawiam.
5 dkg
Usuń5 dkg
UsuńPołowa standardowej kostki to 5 dag. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuń5 dag to 50 gram :):)
UsuńOch jak u Ciebie w domku mają się dobrze ;) Aż ślinka cieknie na widok tych rogalików! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniale krok po kroku przedstawione jak zrobić takie rogaliki. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne wiec dziś znów zrobię na weekend;)dziękuję za wspaniały przepis!ewelina
OdpowiedzUsuńprzepyszne te rogaliki ;*
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.
OdpowiedzUsuńJa dziś próbuję po raz drugi.Za pierwszym razem mi nie wyszło, ciasto się rwało, nie dało się rozwałkować ani skleić w efekcie całe nadzienie wypłynęło na wierzch.Smaku rogale nie straciły ale mało apetycznie wyglądały :)
OdpowiedzUsuńJestem wybitnie upośledzona jeśli chodzi o pieczenie ciast i innych słodkości. Właśnie wyjęłam te rogaliki z piekarnika. Przepiękne wyszły, tylko moja jakieś takie duże, ale nic będzie więcej do gryzienia ;)
OdpowiedzUsuńREWELACJA!!!!!!!Mam lewe ręce do pieczenia, ale te rogaliki wyszły niesamowicie. Najbardziej zaskoczyła mnie łatwość ich wykonywania (nie muszę czekać na wyrośnięcie drożdży - to mnie zaskoczyło właśnie, drożdże z zimną wodą?! :D) Zajadamy się nimi całą rodzinką! ;) POLECAM WSZYSTKIM! Iwona :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam te pyszne rogaliki :) dziękuję za tak dobry przepis, rogaliki wyszły super, a patent na zawijanie ciasta w zgrabne rogaliczki - idealny ! Bardzo dziękuję i z przyjemnością przestudiuję kolejne przepisy.Na pewno wypróbuję bo apetycznie się prezentują. Pozdrawiam serdecznie !!!
OdpowiedzUsuńRogaliki są przepyszne!!! Piekę je już kolejny raz. Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń:) Rogaliki naprawde pyszne, zachwalane przez wszystkich. Naprawde dobry przepis. Ja wyprobowalam wiecej wariantow: czekolada biala, mleczka, czerwone brzoskwinie, nawet ser bialy zmieszany z zoltkiem i poslodzony :) ale najbardziej smakuja mi z kawaleczkami poslodzonych jablek :) polecam.
OdpowiedzUsuń- pozdrowiam, Maurr :3
drozdze o proszek do pieczenia???
UsuńTak jest w tym przepisie - i jedno, i drugie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMi nie wyszły takie ładne jak na foto, ale to mały szczegół. Radzę rozdzielić na 2 blaszki, bo jak położyłam na 1 to mi się posklejały. Rogaliki sporo rosną. Poza tym przepis łatwy, prosty, szybki i tani :) Rogaliki smaczne, jeszcze jedna mała uwaga, ciut mało słodkie, może to kwestia nadzienia, ale dam następnym razem więcej cukru.
OdpowiedzUsuńZrobilam bez proszku i zamiast margaryny dalam masło piękniei wyrosly i byly pyszne
Usuńsuper przepis - zrobiłam z tego ciasta także spody do babeczek - jak dla mnie trochę za mało słodkie - ale poziom cukru można zwiększyć:) pozdrawiam super przepis:)
OdpowiedzUsuńsuper pyszne rogaliki :) robilam je juz kilka razy i zawsze znikaly w blyskawicznym tempie :) polecam z nadzieniem jablkowym :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Rogaliki wychodzą kruche i chrupiące, pyszne. Ciasto jest mało słodkie, bardziej neutralne, ale to nie jest minus, ponieważ bardzo dobrze komponuje się ze słodkim nadzieniem, np. Nutellą. Zastanawiam się, czy nie nadziać ich następnym razem kapustką i grzybkami. Nie wiem, co na to Aleex, ale mnie ciekawi jak będą smakowały nie na słodko. Ten przepis polecam, rogaliki rozpływają się w ustach, pychotka. Mniam :) Ania.
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre z kapustą i grzybami
Usuńwlanie zrobilam i sprobowalam,pyszne,nie piszmy ze ladnie wygladaja,trzezba zrobic i zasmakowac,polecam ,super
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, doskonałe zdjecia..Nie umialam robic rogalikow a wyszly przepyszne, idealne :) Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, rogaliki wyszły pyszne, wszyscy zachwalali :))) Rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić margarynę ?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć 250 g masła. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis, rogaliki są proste i co ważne szybkie w wykonaniu no i poprostu pyszneeee.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto mozna zostawic na cala noc w lodowce, zalezy mi zeby piec rano
OdpowiedzUsuńTak, można, ale musisz to zrobić zamiast wyrastania. Wstaw do lodówki od razu po wyrobieniu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńW przepisie jest żeby od razu po wyrobieniu włożyć do lodówki, a tu piszesz o wcześniejszym wyrastaniu, więc jak zrobić?
UsuńW przepisie jest żeby od razu po wyrobieniu włożyć do lodówki, a tu piszesz o wcześniejszym wyrastaniu, więc jak zrobić?
UsuńJak drożdże to po co proszek do pieczenie? Jedno wyklucza drugie.
OdpowiedzUsuńSą potrzebne: i drożdże, i proszek. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam jesli nie mam swiezych drozdzy to moge uzyc w proszke? Jak tak to ile tych drozdzy w proszku uzyc?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć drożdży instant. Przelicznik jest zawsze taki sam 7 g drożdży instant = 25 g drożdży świeżych. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdoskonały przepis, rogaliki wyszły przepyszne, polecam
OdpowiedzUsuńa z serem słodkim ?
OdpowiedzUsuńTeż będą pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis jest kapitalny ! Robiłam 2 razy dzień po dniu , bo zniknęły w magiczny sposób :)
OdpowiedzUsuńRogaliki cudowne. Robiłam je dwa razy- wszystkim baaardzo smakują.
OdpowiedzUsuńRobiłam. Wyszły pyszne! Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńRogale najlepsze na świecie. Robię je od kilku lat. W tym roku co tydzień moi bratankowie wyczekują mojego przyjazdu na weekend. A tak prawdę mówiąc najbardziej czekają na rogale :)
OdpowiedzUsuńW lodówce ciasto ma wyrosnąć?
OdpowiedzUsuńCiasto ma rosnąć w lodówce?
OdpowiedzUsuńCiasto jest doskonałe
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam pani rogaliki 😊 są pyszne i będę je częściej piec
OdpowiedzUsuńSą łatwe do zrobienia i w dodatku przepyszne😁
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzi tylko 8 sztuk?
OdpowiedzUsuń36 szt wychodz
UsuńW przepisie na nadziewane rogaliki pisze pani "kostka margaryny" ile gram czy dkg ma jedna kostka margaryny? Mieszkam w Danii i tutaj kostka jednej margaryny ma 500 gram. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Ewa
OdpowiedzUsuńZamiast margaryny dodałam masło i wyszły takie super maślane ❣
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadamy się przepysznymi rogalikami😋 są przepyszne
OdpowiedzUsuń