▼
środa, 12 października 2011
Cynamonowe rollsy wg Aleex
Zapraszam dzisiaj na cynamonowe rollsy z ciasta drożdżowego. Znalazłam je tutaj, ale do ich zrobienia zabierałam się bardzo długo. I szkoda, bo smakują znakomicie! Podczas pieczenia w domu unosi się obłędny zapach. Kiedy Dario wrócił z pracy późnym wieczorem, od razu poszedł do kuchni wiedziony aromatem. A potem rozpoczął cynamonową ucztę. Skwitował ją jednym zdaniem: Rollsy są wspaniałe! Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 550 g mąki + do posypywania podczas wyrabiania i wałkowania
• 2 jaja
• 200 g ciepłego mleka
• 70 g masła
• 25 g drożdży
• 75 g cukru
• szczypta soli
Nadzienie:
• ¾ szklanki cukru
• 85 g masła
• 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić i lekko przestudzić.
2. Do miski wlać podgrzane mleko, wsypać cukier i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać łyżką.
3. Przygotować mikser z końcówkami hakowymi. Wsypać przesianą mąkę.
4. Cały czas miksować ciasto dodając kolejne składniki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od miski. Czasami trzeba dosypać więcej mąki.
5. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (moje ciasto było wyrośnięte już po 45 minutach).
6. W tym czasie przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem.
7. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Należy pamiętać o podsypywaniu mąką.
8. Ciasto posmarować równomiernie nadzieniem.
9. Zwinąć ciasto w roladę. Pokroić ją w grubsze plasterki.
10. Rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Każdą porcję posmarować rozkłóconym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut.
12. Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (grzałka dolna + termoobieg).
13. Rollsy wystudzić na kratce.
14. Można je jeść jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Oryginalny przepis znajduje się tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe30012.html
Jeśli cynamonowe, to ja się na to piszę :)
OdpowiedzUsuńWczoraj w Ikea jedliśmy właśnie cynamonowe bułeczki, chciałam dzisiaj takie upiec i siup! przepis znalazłam u Ciebie :) chyba nie pozostało mi nic innego jak je zaraz upiec ;)
OdpowiedzUsuńsuper!!! jakos ostatnio nie mam szczescia do ciasta drozdzowego, ale widze, ze ty uzywasz miksera, moze i ja wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńAlex, proszę o radę .Mam zawsze problem z używaniem haków. Ciasto zakręca mi się całkowicie w haki i wchodzi nawet w otwory , gdzie są mocowane haki.Proszę , wytłumacz mi, co robię nie tak.Mam wielka ochotę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Beata.
Sądzę, że ciasto jest zbyt rzadkie. Kiedy dosypiesz nieco mąki, powinno się dobrze wyrabiać, bez wkręcania na haki :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńja ostatnio właśnie tak robiłam drożdżówki z bakaliami i dżemem. Faktycznie pychota i niesamowity zapach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOd dawna chcę zrobić cynamonowe drożdżówki, a te wyglądają smakowicie:) Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńKochana :* w Dniu dzisiejszym spełnienia Ci zyczę ! Niech to święto trwa jak najdłużej!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj poświęciłaś mi swoją uwagę, dzisiaj-kiedy masz na głowie uroczystości, życzenia, pracę, dzisiaj-własnie dzisiaj...
Swoją ciepłą myślą przystopowałas mnie troszeczkę , brak mi słów JESTEŚ WIELKA :* dziękuję za dobre i mądre słowo . I za to, że Jesteś :*
Umiem. Umiem odróżnić ziarno od plew.
Nie umiem tylko nie reagować. ;)
Buziaki i słonecznego dnia:*
Lubię takie drożdżówki , zwłaszcza z cynamonem...Dzisiejszej nocy miałam sen o Tobie...
OdpowiedzUsuńO Matko! Mam nadzieję, że nie był to koszmar ;))))))))))) Pozdrawiam cieplutko, Aleex.
OdpowiedzUsuńAleż skąd,żaden koszmar...Wystepowałyśmy razem w telewizji..a dokładniej to ..ja przeprowadzałam z Tobą wywiad..oczywiście - temat był kulinarny.......Pozdrawiam również..
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły przepyszne. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńAnia
apetycznie wygląda , ale czy można wzbogacic nadzirnie o rodzynki itp. ? zapraszam do mnie :
OdpowiedzUsuńhttp://anniar-tripadvisor.blogspot.com/
Można dodać bakalie. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńA jeżeli ja mam tylko drożdże w proszku?? Bo nie ma tu gdzie mieszkam w kostce? wymieszac poprostu z mąką ?
OdpowiedzUsuńMogą być drożdże instant (w proszku). Wystarczy je wymieszać z mąką. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńSą niesamowite! Wielkie dzieki za ten przepis, chociaż przez niego mam co tydzień pół niedzieli z głowy, tak wszystkim smakują :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
A ja mam prośbę czy mogłabyś składniki te podać w łyżkach czy szklankach?? a nie w gramach??
OdpowiedzUsuńStandardowe masy stosowane w przepisach to gramy lub dekagramy. Na blogu (lewy pasek na górze) jest przelicznik miar. Proszę z niego skorzystać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłaśnie robie :) Tylko na razie słabo mi ciacho rośnie.Ja je jeszcze polukruje po upieczeniu,bo moi chłopcy uwielbiają lukierek
OdpowiedzUsuńPrzed chwilką zrobiłam, bardzo łatwy przepis, ciasto pięknie wyrosło a rollsy są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam są pyszne ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdo tego rozpuszczonego masła dodać mleko i resztę składników,z góry dziękuje za odpowiedż
OdpowiedzUsuńNie. Masło rozpuszczasz, zostawiasz. Mleko mieszasz z drożdżami. Do miski wsypujesz mąkę, a potem po kolei dodajesz składniki: mleko z drożdżami i cukrem, potem jajka, potem masło i wyrabiasz. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń