▼
piątek, 28 października 2011
Szarlotka bez jajek wg Aleex
Tak naprawdę ta szarlotka powinna się nazywać wg Renaty, bo to od mojej czytelniczki dostałam ten przepis. Ale ponieważ ciasto upiekłam sama i leciutko je zmodyfikowałam, pozwoliłam sobie nazwać je po swojemu. Przyznaję, że przepis mnie zaskoczył. Dostałam go mailem, przeczytałam i szykowałam się do zrobienia. Po dwóch dniach zobaczyłam, że w recepturze nie ma jajek i doszłam do wniosku, że muszę się dopytać przy okazji, ile ich dodać. A następnego dnia w pracy dziewczyny zaczęły rozmowę o pysznym cieście z serkiem homogenizowanym bez jajek! Wiedziałam już od razu, że nie muszę o nic dopytywać, bo przepis jest taki jak trzeba. Od razu zabrałam się do pieczenia. A efekt? Znakomity! Polecam.
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 4 łyżki cukru ( w tym jedna cukru waniliowego)
• 1 (250 g)serek homogenizowany waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 (250 g) margaryna Kasia
• 1 kg jabłek(ok. 10 sztuk)
• bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Obrać jabłka, podzielić na połówki i wydrążyć środki. Można je posypać cynamonem.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę. Ja rozciągnęłam ją palcami.
5. Ciasto posypać delikatnie bułką tartą (aby sok z jabłek się wchłonął).
6. Na cieście ułożyć połówki jabłek do góry brzuszkami (można jabłka posypać cukrem waniliowym albo cynamonem ).
7. Drugą częścią ciasta przykryć jabłka . ja rozwałkowałam tę część ciasta na stolnicy posmarowanej cieniutką warstwą oliwy, podzieliłam na 4 części i po kolei każdą z nich przenosiłam na jabłka.
8. Ciasto piec ok 50 min w temperaturze 180 stopni C.
9.Gotowe ciasto ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem, ale można również polać lukrem.
Smacznego.
Renatko – bardzo dziękuję za podesłanie przepisu
Zapisuję do wypróbowania! Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo:)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość.
Mam jeszcze kilka fajnych i prostych przepisów.
Pozdrawiam,R.G.
PS.Ciekawe jest w tym przepisie właśnie to,że nie ma jajek.
Też robię to ciasto, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie skorzystam z tych "kilku fajnych i prostych przepisów", jeśli tylko zechcesz się nimi podzielić :)))) Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Aleex.
OdpowiedzUsuńWidzę, że nastała moda na szarlotkę bez jaj. Extra, bo zaczyna pojawiać się co raz więcej przepisów i każdy inny. Zacieram łapki i biorę się za smakowanie Twojego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:) A jakiej wielkości blaszki użyłaś? Czy np. mała tortownica - 16cm byłaby dobra? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce 21x25,5. Na lewym pasku strony jest przelicznik foremek. Sprawdź, czy tortownica, którą masz, będzie dobra. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSzarlotkę piekłam pierwszy raz... i wyszła przepyszna :)) dziękuję za przepis... jest łatwy i szybki do przygotowania. Pozdrawiam - Ewela
OdpowiedzUsuńciasto jest znakomite .Piekłam i cała rodzinka się nim zajadała.Dzięki za przepis .Pozdrawiam słodko Agn.
OdpowiedzUsuńA serek homo homogenizowany jaką powinien mieć wagę- 200g?
OdpowiedzUsuńTak - 200 g. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdzien dobry, wyslalam wlasnie wpis ktory do Pani nie dojdzie , .. prosilabym o podawanie dokladnej wagi i objetosci produktow w gramach , ml itp ... , poza granicamo Polski nie wiemy co to znaczy Kasia , lub serek homogenizowany , romumie Pani, z gory dziekuje za " wyjscie poza granice Polski" , prosze tego zle nie odebrac ! serdecznie dziekuje za wszystkie wpisy i caly Blog , serdecznie pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDlaczego nie dojdzie? Wszystko dotarło :) Dziękuję za uwagę, już uzupełniłam wpis. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńmniami moje pierwsze ciasto które wyszło :) jestem taka dumna z siebie :D Bardzo smaczne nie za słodkie idealne, mokre , a zarazem lekkie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! Moje dzieciaki moją alergię na jajka a zachciało nam się szarlotki! :)
OdpowiedzUsuń