czwartek, 10 listopada 2011

Ciasto prawie jak Pina Colada wg Aleex





Przepis na to ciasto, a w zasadzie na ten tort znalazłam tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe37874.html. W formie okazałego tortu upiekła go autorka, ja jednak wykorzystałam tę recepturę, by przygotować ciasto. I dobrze zrobiłam, bo kokosowa warstwa jest, moim zdaniem, mało stabilna i nie zastosowałabym jej do tortu. Ale tak naprawdę to rzecz gustu. Samo ciasto jest bardzo smaczne i choć wygląda na pracochłonne, robi się je naprawdę szybko. Warto włożyć w nie nieco wysiłku, by zachwycić gości jego wyglądem i smakiem. W sam raz na długi weekend. Polecam.

Składniki:

• ciemny biszkopt z 8 jaj z tego przepisu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/biszkopt-kakaowy-czekoladowy.html
(8 jaj + 8 łyżek mąki, reszta składników bez zmian)

Masa kokosowa:
• 0,5 l mleka
• 0,5 szklanki cukru
• 1 kostka masła
• 30 dag wiórków kokosowych
• duży cukier waniliowy

Masa śmietanowa:
• 0,5 l śmietany 36%
• 450 g serka waniliowego homogenizowanego
• 3 łyżeczki żelatyny
• 1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
• puszka ananasów
• gorzka czekolada
• 50 ml alkoholu (najlepiej białego rumu)
• owoce do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt przekroić na 3 blaty.



2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy.







4. Do gorącej masy dodać masło i dokładnie wymieszać. Przestudzić.







5. Dolny blat biszkoptu ułożyć na dnie blaszki.



6. Na biszkopt wyłożyć letnią masę kokosową, przykryć drugim krążkiem biszkopta.



7. Odstawić aż masa kokosowa całkowicie wystygnie.
8. Alkohol i część soku z ananasów rozmieszać na poncz.
9. 0,5 l śmietany ubić na sztywno, wmiksować 450 g serka waniliowego i 1/3 szklanki cukru pudru.



10. 3 łyżeczki żelatyny rozmieszać z odrobina gorącej wody i wymieszać z masą śmietanową.
11. Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć 2/3 przygotowanej masy śmietanowej, ananasy i posiekaną czekoladę.





12. Przykryć ostatnim krążkiem biszkopta, nasączyć go ponczem i rozsmarować na nim równo resztę masy śmietanowej. Odstawić do ściągnięcia się masy.







13. Schłodzić całość, przed podaniem ozdobić dowolnie owocami.



Smacznego.

Jest jeszcze czas na przygotowanie piernika staropolskiego: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/11/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg.html

9 komentarzy:

  1. Aleex- idealne! Zapisuję przepis . Lubię, jak zawsze krok po kroku pokazujesz przygotowania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało :))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłam przypadkiem, została na stałe. Piekę już 4 ciasto wg Pani przepisu, cała Rodzina i nie tylko zajada się okrutnie... :) Dziękuję Gosia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To było kolejne ciasto jakie z Tobą upiekłam Aleex i jak zwykle nie zawiodłam się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. A wodka moze byc jak nie mam rumu

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam prośbę: o zweryfikowanie ilości serka i cukru pudru (ilości wskazane w składnikach są odmienne niż w opisie wykonania tej masy).

    OdpowiedzUsuń