▼
sobota, 17 grudnia 2011
Masa orzechowa wg Aleex
A oto przepis na pyszną masę orzechową, który znalazłam tutaj. Ta masa doskonale pasuje do przełożenia pierników, ale także świetnie nadaje się do innych ciast. Nie jest pracochłonna, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zepsuje się. W porównaniu do oryginału nie użyłam żółtka. Jakoś obawiałam się, że podczas leżakowania piernika z tą masą, surowe żółtko może się zrobić niezdrowe. Wolałam nie ryzykować, ale zdecydujcie sami. Polecam.
Składniki:
• 1 szklanka cukru pudru
• 8-10 łyżek mleka (zależy jaką konsystencję masy chcemy uzyskać)
• 25 dag orzechów włoskich i migdałów
• 1 łyżka masła
• trochę spirytusu
Sposób przygotowania:
1. Orzechy i migdały obrać, zemleć.
2. Cukier,mleko i orzechy zagotować.
3. Do ciepłej masy dodać masło i na końcu spirytus.
4. Piernik przekroić.
5. Każdy placek posmarować ciepłą masę orzechową lub orzechową i czekoladowo-śliwkową. Złączyć połówki.
6. Piernik tak przełożony powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.
Smacznego.
żałuję, że mam alergię na orzechy:(
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zastąpić je migdałami :)))
OdpowiedzUsuńu mnie w tym roku jest ogrom orzechów, więc chętnie próbuję wszelkich nowości. Już wpisałam masę do pamiętnika. Dzieki
OdpowiedzUsuńkurcze a ja zapomniałam dodac masła dziecko mi czytało jak robić tą masę ja uwierzyłam na słowo i robiłam
OdpowiedzUsuńale moje kochane dziecko pominęło masło!!!
tak więc posmarowane są i zawinięte ale czy to nie będzie przeszkadzało że tego masła tam nie ma?
Super, dzięki.
OdpowiedzUsuńNo cóż, skoro nie dodałaś masła, to musisz zadowolić się tym, co masz :))) Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńMam pytanko: na ile pierników starczy masa zrobiona z tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńWystarczy na 2 pierniki. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńa czy mogą być orzechy laskowe zamiast włoskich?
OdpowiedzUsuńJeśli bardziej odpowiada Ci smak orzechów laskowych, możesz z powodzeniem ich użyć :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy do masy potrzeba 25 dag orzechów i migdałów łącznie, czy po 25 dag każdych?
OdpowiedzUsuńOrzechy i migdały ważymy łącznie. Razem ma być 25 dag. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za błyskawiczną odpowiedź i również pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńW czym Pani mieli orzechy?
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach mielę je w kubku od blendera :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy już mozna zrobić masę orzechowa czy jeszcze za wcześnie? Pierniki już upieczone i lezakuja owinięte w sciereczki. Nie wiem kiedy przekładać aby w święta były jadalne i świeże :-) pozdrawiam ciepło Malgosia
OdpowiedzUsuńJuż czas na przygotowanie masy :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy można dać wodki zamiast spirytusu?
OdpowiedzUsuńMoże być wódka :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdzis robiam obie masy- czekoladowo sliwkowa i orzechowa wyszly pycha az sie nie moge doczekac piernika! przepraszam za piswnie laptop firmowy i zerrrrrrrrrrrrrrrro polskich znakow
OdpowiedzUsuńczy teraz po przelozeniu pieniki maja w tej folii lezakowac w cieplre czy w lodowce
Wystarczy trzymać w chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA spirytus to ilu procentowy.
OdpowiedzUsuńJa używam 96%, ale może być 70%. Użyj takiego, jaki masz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńIle tego spirytusu, czy on musi byc? Jestem w ciazy i nie wiem czy bede mogla zjesc tego puernika
OdpowiedzUsuńPowinniśmy dodać ok 1 łyżki do masy. Jeśli nie możesz,pomiń. Możesz nieco zaostrzyć smak sokiem z cytryny. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMigdały powinny być sparzone i obrane z ciemnej skórki?
OdpowiedzUsuńTak, ja używam już białych migdałów. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAlex, to jest rewelacja! Przepyszne obie masy! Dziękuję serdecznie, życząc Ci zdrowych, spokojnych Świąt oraz wszelkiej pomyślności w nowym roku:)) Asia
OdpowiedzUsuńCzy mozna pominac spirutus????
OdpowiedzUsuń