▼
czwartek, 1 grudnia 2011
Świąteczny mięciutki piernik wg Aleex
Witam w grudniu. Nie wiem, jak to możliwe, że za kilka tygodni będą święta. W tym roku dni, tygodnie i miesiące mkną jak szalone. Nawet nie mam czasu, by przeanalizować swoje decyzje, zaplanować nadchodzące chwile.
Lubię grudzień. Ciągle z dziecięcą fascynacją przyglądam się świątecznym wystawom, patrzę na migające lampki, które mają w sobie coś z magii. Nie przeszkadzają mi nawet lekko kiczowate dekoracje z Mikołajem i reniferami. W grudniu budzi się ta część mojej natury, która jest trochę dziecinna i pozwala mi wciąż ze świeżym zachwytem, i naiwnością, patrzeć na świat szykujący się do świąt.
A święta to przecież pyszne ciasta. Już za kilka dni będę piekła piernik staropolski (ten nastawiony w listopadzie), by miał czas dojrzeć i „błyszczeć” na świątecznym stole. Ale ponieważ Dario nie może się już doczekać piernika, który bardzo lubi, dziś upiekłam specjalnie dla niego inne korzenne ciasto z tego przepisu* – mięciutkie i błyskawiczne. Śmiało możecie je przygotować, jeśli nie odważyliście się przyrządzić piernika staropolskiego. Polecam.
Składniki:
• 4 szklanki mąki
• 25 dag margaryny
• 2 jaja
• 2 szklanki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• przyprawa do piernika (2x 20g lub 1x 40g)
• 2 łyżki kakao
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• powidła śliwkowe – 5-6 łyżek
• bakalie (opcjonalnie)
• 1 tabliczka czekolady mlecznej
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej
• 3 łyżki mleka
• 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.
2. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę.
4. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę.
5. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Podzielić porcję na dwie standardowe keksówki. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni C.
7. Ostudzić na kratce.
8. Przygotować polewę: czekolady, mleko i masło rozpuścić na maleńkim ogniu cały czas mieszając.
9. Przygotowaną polewą przykryć ciasto. Udekorować (u mnie połówkami orzechów i mielonymi migdałami).
Smacznego.
*) http://www.wielkiezarcie.com/recipe28725.html
Przepysznie wygląda...ale mi narobiłaś smaka...
OdpowiedzUsuńMusi smakować wyśmienicie. Na sam widok ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńAlex codziennie czytam Twój blog,szukając pomysłów i słuchając muzyki.Jutro będzie piernik,rano biegne po produkty....Pozdrawiam.napiszę jak się udało.:)
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno smaczny
OdpowiedzUsuńzdjęcia przygotowania kuszą by wylizać miskę haha:) fajny piernik :)
OdpowiedzUsuńo fajny przepis już się za niego zabieram ale piernik staropolski też mam zarobiony :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż po niedzieli będę piekła swój staropolski :)))
OdpowiedzUsuńWitam! Jestem wielką fanka Pani bloga,przepisy są rewelacyjne i przepyszne! W przypadku ciast mam pewien problem i chciałabym prosić o radę.Piekłam ten piernik dwukrotnie,podobnie jak keks i inne ucierane ciasta wg Pani przepisu.Prawie za każdym razem mam problem z wyrastaniem ciasta tzn. mało przyrasta w trakcie pieczenia oraz jest wilgotne w środku(taki lekki zakalec).Dodam, że mam piekarnik elektryczny. Sama starałam się już wyeliminować możliwe przyczyny tzn.: 1.wcześniej wyjmuje jajka z lodówki; 2.długo miksuje tłuszcz do "białosci"; 3.wsuwam do gorącego piekarnika. Sama już nie wiem co może być przyczyną. Jeśli to możliwe, poproszę o wskazówki. Gratuluję świetnego bloga i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWażne jest ustawienie opcji pieczenia. Proponuję, żeby wybrała Pani opcję: dolna grzałka + termoobieg. Powinno to poprawić wyrastanie ciasta podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam, Aleex.
Super blog:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do mojej kuchni. Aleex :)))
UsuńCzy piernik z tego przepisu może poleżeć? tak z tydzień, półtora.
OdpowiedzUsuńZawsze mam ten sam problem co roku, ponieważ miedzy świętami a sylwestrem w moim domu obchodzimy zbiorcze urodziny, a nie zawsze mam czas na dodatkowe pieczenie...
Nie, nie może poleżeć. To nie jest piernik dojrzewający, tylko ciasto korzenne. Ono zachowuje świeżość przez 2-3 dni. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Czy moge upiec to ciasto, przelozyc powidlami i zamrozic a w swieta odmrozic i polac polewa ?
OdpowiedzUsuńSądzę, że możesz. Ja nie przekładałabym powidłami przed mrożeniem. Zrobiłabym to po wyjęciu z zamrażarki i odtajaniu ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam.Wszystko pięknie tylko ta margaryna! To trucizna przecież! Proszę jej nie spożywać! Zamiast margaryny polecam masło!
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex. Mam ochotę upiec piernik z tego przepisu. Tylko mam jedno pytanie. Czy można upiec go dwa tygodnie przed świętami? Czy może trochę poleżeć do świąt i nic mu się nie stanie? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńalexty roku musze euiect en piernik bo moj staropolski pierwszy raz mnie zawiódł ciasto mi zmarzło i mimo ze ostawiłam by doszło do temperatury pokojowej nie urosnoł i wygala fatalnie dlatego czy ten można upiec wcześniej i zamrozić
OdpowiedzUsuń