środa, 27 lutego 2013

Murzynek z kokosem wg Aleex



To kolejny tydzień z serii pracowitych. Siedzę w szkole do późnego popołudnia. Wiem, że niektóre prace mogę zlecić nauczycielom, ale lubię, jak wszystko jest dopilnowane. Nie wyobrażam sobie, abym nie wiedziała o czymś, co dzieje się w mojej szkole. A dzieje się wiele. W niedługim czasie mają się odbyć dwa ważne konkursy, poza tym mamy jeszcze sporo innych zadań. Marzec jest takim miesiącem, w którym skumulowało się dużo różnych rzeczy. Tak intensywnie będzie już pewnie do czerwca, ale to normalne w szkole. Wkrótce kończą naukę maturzyści, zaczną się matury i egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe.
A poza tym….
A poza tym niedługo będzie wiosna! Już nie mogę się jej doczekać. Mam nadzieję, że zanim przyjdzie na dobre, zdążę wyleczyć się z przeziębienia, które męczy mnie od ferii.
A poza tym od czasu do czasu znajduję chwilę, aby przygotować coś dobrego.
A poza tym czekam na maj, bo zaplanowałam na ten miesiąc coś, na co miałam ochotę od dawna.
A poza tym zapraszam na pyszne ciasto z przepisu Evenki, które zmieniłam po swojemu.


Składniki:

Ciasto:
• 25 dag masła
• 1,5 szklanki cukru
• 1/2 szklanki wody
• 1 płaska łyżka kakao
• 6 kostek czekolady deserowej
• 4 jajka (białka oddzielnie)
• 2 ¾ - 3 szklanki mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy

Masa kokosowa:
• 4 białka
• 20 dag cukru
• 20 dag wiórków kokosowych
• 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Masło , wodę , cukier, cukier waniliowy i kakao zagotować w rondelku.



2. Mieszaninę gotować na maleńkim ogniu do momentu , aż cukier się rozpuści. Dodać wówczas czekoladę.


3. Resztę lekko przestudzić i dodać żółtka , a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najpierw 2 i ¾ szklanki, jeśli będzie za rzadkie, dosypać jeszcze ¼ szklanki.




4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny.



5. Pianę wymieszać z wiórkami kokosowymi.



6. Do ciasta czekoladowego dodać pianę z 4 białek , delikatnie wymieszać.



7. Blaszkę (20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto czekoladowe.


8. Na nim rozłożyć łyżką , kupka przy kupce , masę kokosową. Rozsmarować ją równo.


9. Piec ciasto około 50 minut w temp. 180 stopni C.(dół + termoobieg).



10. Ostudzić. Jeszcze lekko ciepłe ozdobić rozpuszczoną czekoladą i chipsami kokosowymi.


Smacznego.

24 komentarze:

  1. napewno w sobotę upiekę to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne połączenie, murzynek to smaczna klasyka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozno jest ,ale juz zabieram sie za pieczenie. Wyglada przepysznie na jutro do kawy jak znalazl . Dziekuje i serdecznie pozdrawiam juz z wiosennej Irlandii.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne zestawienie, bezę uwielbiam ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis:) Fajne polaczenie czekolady i kokosu to musi byc dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy dobrze rozunmię ,że potrzeba 8 białek?
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, w sumie zużywamy 8 białek - 4 do ciasta, 4 do masy kokosowej. 4 żółtka nam zostają do innego ciasta :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić! Lubię murzynka, kokos też i piane z białek najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja.Murzynek w nowej odsłonie sprawdził się w 100%.Ciasto pię- knie wyrosło, no i ta chrupiąca kołderka...Palce lizac.
    Często korzystam z Pani propozycji kulinarnych.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dobry wieczor...Aleex mam pytanie,nie mam termoobiegu czy to ma wplyw na pieczenie?Dziekuje z gory za odpowiedz.nina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nino - prawie nie ma. Wystarczy, że zwiększysz temperaturę pieczenia do 190 - 200 stopni (zależy to od piekarnika, sugeruję 190) i trochę wydłużysz czas pieczenia. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Dobry wieczor,Aleex mam pytanie jesli w piekarniku nie mam termoobiegu,jak w takim przypadku piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo Ci dziekuje za szybka odpowiedz Aleex..rozpoczynam podroz z pieczeniem kolejny raz..po wielu nieudanych probach zatrzymalam wzrok na twojej stronie internetowej w postanowieniu,ze moze Ty:) droga Aleex przyniesiesz mi szczescie:)pozdrawiam nina z Niemiec

    OdpowiedzUsuń
  14. ups dwa razy wyslalam:)
    w weekend zabieram sie za Twoje ciasto Aleex,po wielu nieudanych probach zaczynam ponownie przygode z pieczeniem,Zatrzymalam wzrok na Twojej stronie internetowej i mam nadzieje,ze w koncu Ty droga Aleex przyniesiesz mi szczescie,moja rodzina kocha domowe wypieki,niestety kazda moja proba konczyla sie fiaskiem.Robilam wszystko jak nalezy i nic:( piekarnik jak zaczarowany wydawal mi dziwna mase nic przypominajaca ciasto,piekarnik roczny prawie nie uzywany.potrafilam piec trzy ciasta dziennnie-rozne z tym samym efektem. Zawalcze raz jeszcze:)...
    Pozdrawiam nina z niemiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nino - pieczenie to wspaniała przygoda :) W razie potrzeby pytaj, postaram się odpowiedzieć na pytania, podzielić swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. kurcze, tak bnardzo chciałąm spróbować tego ciasta ale ubijanie białek mi nie wychodzi!! co robię źle??!! kiedy mam dodać cukier? próbuję pod koniec ubijania, ale po dodaniu cukru, pianka "opada". Mogę taką byle jaka piankę dać na ciasta czy nic z tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubijaj białka, do których dodałaś szczyptę soli przed ubijaniem. Włącz mikser na najwyższe obroty. Kiedy piana będzie już prawie ubita, dość sztywna, zacznij małymi porcjami dodawać cukier. Oczywiście cały czas miksuj pianę, która zrobi się coraz bardziej gęsta i lśniąca. To ubijanie ma trwać dość długo - około 5-7 minut. Sprawdzamy, czy cukier się rozpuści. I gotowe. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Droga Aleeks,upieklam trzymajac sie scisle przepisu,jednak warstwa kokosowa sypie sie jak piasek już przy krojeniu i na talerzyku.Dlaczego?mira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłaś dodać za dużo wiórków kokosowych albo miałaś małe jajka, w których było mało białek. Dlatego powstało za mało piany i masa jest zbyt sypka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Witam jeśli nie mam termoobiegu to piec w tem. 190 tylko od dołu czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz murzynka tak, jak każde inne ucierane ciasto w swoim piekarniku. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Ciasto jest pyszne,polecam. Pani blog jest super,przepisy rewelacyjne. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto jest pyszne,polecam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń