▼
sobota, 16 marca 2013
Klasyczny lemon curd wg Aleex
Nieczęsto sięgam po zagraniczne receptury. Czasami zniechęca mnie niedostępność składników w naszych sklepach (choć to zdarza się coraz rzadziej), innym razem nie umiem sobie wyobrazić dania, które zwróciło moją uwagę. Bo musicie wiedzieć, że właśnie wyobrażanie sobie smaku i wyglądu potrawy ma decydujący wpływ na to, czy po recepturę sięgnę, czy raczej zostawię ją do wypróbowania innym. Tym razem sięgnęłam po przepis zaproponowany przez Dorotus. Wyobrażałam sobie smak i konsystencję lemon curdu, ale dość dużo czasu zajęło mi, aby wreszcie zrobić ten smakołyk. Teraz żałuję, że tyle zwlekałam, bo przygotowanie kremu zajmuje kilkanaście minut, a smak jest wspaniały.
Już się cieszę, że mam w lodówce zapas lemon curdu na najbliższe dni. Ten mały słoiczek wypełniony żółtą, kremową masą może niezwykle pobudzić wyobraźnię. Gdy patrzę na niego, wyobrażam sobie, jak cudownie będą smakowały świąteczne serniki z dodatkiem cytrynowego kremu, jaki pyszne będą z nim ciasteczka. A poza tym lemon curd może być dla każdego łasucha kołem ratunkowym. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę, zanurzyć ją w słodkiej, cytrynowej masie i delektować się kwaśną słodyczą. Coś mi się wydaje, że przed świętami będę musiała przygotować kolejną porcję lemon curdu.
Składniki (na 1,5 szklanki):
• 2 duże jajka
• 2 żółtka
• 160 g drobnego cukru do wypieków
• 80 g masła
• skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki: do małego garnuszka wbić jajka, żółtka i cukier.
2. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, który następnie należy przecedzić przez sitko, aby nie było w nim pestek ani innych drobinek miąższu.
3. Jajka z cukrem dokładnie rozkłócić trzepaczką. Garnek postawić na kuchence, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga! Mieszania nie można przerwać nawet na chwilę, bo masa się przypali i trzeba będzie ją wyrzucić!
4. Od razu dodać masło, skórkę i sok z cytryny.
5. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu, aż będzie on miał gładką konsystencję.
6. Krem przecedzić przez sitko, dodając do niego skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.
7. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
8. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jest doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków.
Smacznego.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) chyba dziś ten przepis zagości w mojej kuchni bo uwielbiam słodkości i kwaśności w jednym :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)
soutachepassion.blogspot.com
Ja tez długo zwlekałam ze zrobieniem lemon curd. Pierwszy raz robiłam go jakieś pół roku temu. Smak jest rzeczywiście doskonały.
OdpowiedzUsuńten krem zapowiada się pysznie. mam pytanko: czy nadałby sie on do przełożenia wafli? bo mam taki niecny plan na święta. pozdrawiam wyśmienitą kucharkę
OdpowiedzUsuńPewnie, że się nadaje. Jest aksamitny, mocno cytrynowy, słodko-kwaśny. Pyszny. Polecam, Aleex :)
UsuńBez wątpienia :) przypomina Mi to kogel - mogel :P
OdpowiedzUsuńMoże trochę z wyglądu. Ale smak jest całkowicie inny :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy ten krem można dodać na sernik i upiec, czy też tylko na zimno go spożywać ?
OdpowiedzUsuńMożesz posmarować sernik lemon curdem, ale jeśli chcesz zachować smak i konsystencję kremu, posmaruj ciasto po upieczeniu i wystudzeniu. Pod wpływem pieczenia lemon curd zmieni się w lekko żelowatą masę, zmieni też kolor. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKrem na pewno jest wspaniały, podobnie jak Ty, czuję smak czytając przepis, muszę go zrobić. A tak w ogóle Twoje przepisy są świetne, wiele z nich wykorzystałam z doskonałym efektem, polecam znajomym Twój
OdpowiedzUsuńblog.Pozdrawiam serdecznie - Anna
Dziękuję :))) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńmam takie szczescie, ze moj narzeczony jest anglikiem :) mamy przepis na lemon curd od jego mamy i jest pyszny z tostem :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy, kilka wyprobowalam.
Żałuję, że tak późno znalazłam Twój blog. Posiadasz olbrzymią wiedzę i doświadczenie. Miałam przepis znaleziony w necie na lemon curd, jednak nie doczekał się realizacji. Twój był tak zachęcający, że dzisiaj wypróbowałam.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny!!! Wspaniale komponuje się z jagodami.
Dziękuję i pozdrawiam.
Lepiej późno niż wcale :))) Zapraszam do korzystania i cieszę się, że lemon curd smakował. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJutro zrobię to dzieciom na podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuń