▼
sobota, 27 kwietnia 2013
Kurczak w cieście francuskim wg Aleex
Mam dziś pierwszy wolny dzień od czterech tygodni. Dziwne uczucie. Od rana nie bardzo wiedziałam, co ze sobą zrobić. Na szczęście szybko wpadłam w typowy sobotni rytm: zakupy, kawa u mamy, porządki. Dobrze mieć czas na dom i dla bliskich. Podczas zakupów odwiedziłam miejskie targowisko. Przechadzałam się między straganami i cieszyłam oczy. Wszędzie było już mnóstwo dorodnych warzyw (wiem, że szklarniowych, ale trudno). Kolory zachwycały, podobnie jak promienie słońca. Dotarło do mnie, że tuż tuż jest maj – najpiękniejszy miesiąc. A maj zaczyna się kilkudniową majówką. Obiecałam sobie, że nie wezmę do domu żadnej papierkowej roboty na pierwszy majowy weekend, zapomnę na chwilę o nadchodzących maturach i po prostu odpocznę.
Tłumy ludzi uświadomiły mi też, że wkrótce zaczną się komunie. Ja mam te uroczystości już za sobą, ale wciąż pamiętam, jakim były one stresem. Zastanawiałam się, co podać gościom, jak ułożyć menu, jaki upiec tort. I denerwowałam się, bo chciałam, aby wszystko świetnie się udało. Ci z Was, którzy organizują takie uroczystości, też się pewnie bardzo przejmują. Może w przygotowywanym przez Was menu znajdzie się wykwintny kurczak z przepisu tekluni. Zrobiłam go ostatnio na rodzinną uroczystość i danie okazało się prawdziwym hitem. To nieprawdopodobne, że wystarczy tak niewiele, aby zachwycić gości. Polecam.
Składniki (dla 4 osób):
• 2 podwójne piersi z kurczaka,
• 4 płaty ciasta francuskiego o wymiarach ok. 15x25 cm
• 4 plastry żółtego sera,
• ½ kg pieczarek
• 1 średnia cebula
• 1 jajko
• oregano
• przyprawa do kurczaka
• sól, pieprz
• olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i podsmażyć na oleju.
2. Dodać obrane i drobniutko posiekane pieczarki. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć na sitko i zostawić do ostygnięcia.
3. Każdą pierś opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na dwie równe części. Każdą z nich oprószyć solą, pieprzem, przyprawą i oregano.
4. Ciasto francuskie wyjęte z lodówki przyciąć do odpowiednich rozmiarów.
5. Każdą porcję ciasta kłaść na deseczce i naciąć – jak na zdjęciu (wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta zostawić 4-5 cm niepocięte).
6. Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na nią porcję ostudzonych pieczarek, a na wierzchu plasterek sera (w innej wersji na piersi można ułożyć plaster szynki i plasterek sera żółtego).
7. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy) w taki sposób, aby pomiędzy nimi pozostały maleńkie przerwy i kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
8. Gotowe paczuszki włożyć na 15 minut do lodówki, a potem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
9. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra – dół lub 190 stopni C dół + termoobieg).
10. Piec 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie.
11. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Super pomysl i takie to eleganckie:) W sam raz na jakas szczegolna uroczystosc:)
OdpowiedzUsuńMarzeno - masz rację. Oprócz tego są wyjątkowo smaczne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUwielbiam takiego kurczaka. :) W cieście francuskim komponuje się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Myślisz Alex, że można dzień wcześniej przygotować, a w dniu imprezy zapiec. Czy francuskie ciasto, tego nie przetrwa?
OdpowiedzUsuńKasiu, zrobiłabym tak: dzień wcześniej doprawiłabym mięso, przygotowałabym pieczarki, pokroiłabym ciasto francuskie. Natomiast w dniu imprezy złożyłabym wszystko w całość. Gdybyś zawinęła kurczaka w ciasto dzień wcześniej, mogłoby za bardzo rozmięknąć. Nie ryzykowałabym. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzięki. Tak myślałam. Robię dzisiaj na próbę. Lubię Twojego bloga Aleex. Często korzystam. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńŚwietny przepis, dzisiaj wypróbowałam - po prostu bomba. :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Dla nas to też bomba! Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPomysl godny nasladowania!!--super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Bardzo dobre i syte. Będzie na imprezie:-)
OdpowiedzUsuńI weź tu pozostań na diecie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Właśnie układam menu na przyjęcie urodzinowe i chyba skorzystam z tego przepisu. Czy mogę włożyć jednocześnie 2 blachy do piekarnika, czy kurczak dobrze się upiecze?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa
Ewo - możesz piec na dwóch blachach od razu pod warunkiem, że masz termoobieg. ja tak piekłam - popatrz na zdjęcia w pkt. 10. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwlaśnie zrobiłam.Wysmienite,pyszne i wygląda super.Fantastyczny przepis.Dziekuję!!!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzastanawiam się czy ten kurczak zdąży się upiec w tym czasie i czy ciasto się nie spali bo francuskie bardzo szybko sie piecze
OdpowiedzUsuńJa podaję wyłącznie sprawdzone przepisy. Jak widać kurczak się upiekł i ciasto się spaliło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOczywiście miało być, że kurczak się upiekł a ciasto się NIE spaliło :)))))))))))))
UsuńPozdrawiam, Aleex :)
Już od jakiegoś czasu kusił mnie taki kurczak w cieście ale jakoś się nie mogłam przekonać na 100%. Twój przepis jednak zachęcił mnie i na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisaij zrobię tego kurczaczka w cieście francuskim. Mam nadzieję, że będzie pyszny.
OdpowiedzUsuńGratuluję świetnie prowadzonej stronki.
Pozdrawiam
Wanda z Down Under
Zrobiłam dziś na obiad - było pyszne. Pieczarki pokroiłam w plasterki, dłużej piekłam bo nie mam termoobiegu. Ale było smaczne. Polecam niezdecydowanym.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper świetny pomysł na kurczaka, zrobiłam rodzince na obiad w wersji zx szynką i serem...dodatkowo dla moich uroczych panów upiekłam frytki. Rewelacja!!! Do tego sałatka z pekińskiej i obiadek jak marzenie:) Polecam !!!
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam! Wypróbuje przepis dopiero na koniec czerwca ale wierzę że bedzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńjak to mówią moi mili w domu.. 'Nie wiem co to było ale było to mega' przepis po prostu rewelacja i już sprzedałam go dalej w rodzinie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa właśnie robie, mam nadzieję że to wyjdzie. :) Zrobiłam do tego sos czosnkowy :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:)) właśnie zrobiłam, super przepis :)) Polecam wszystkim!!!
OdpowiedzUsuńczy pierś z kurczaka można trochę poddusić a potem zapiec razem z ciastem i pieczarkami?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale zupełnie nie ma takiej potrzeby. Pierś z pewnością się upiecze bez podduszania. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis wyśmienity - bardzo prosty do wykonania, smaczny. Danie bardzo "pokazowe" na imprezki :) Z racji braku pieczarek, a nadmiarem kurek - zastąpiłam pieczarki kurkami - wyszło pysznie. Tylko porcje są duuuże. następnym razem podzielę piersi na pół. Dzięki za ten blog - przepisy są super!
OdpowiedzUsuńDziś robiłam :) Super przepis, dziękuje. Zrobiłam też wersję bez kurczaka, wegetariańską z samymi pieczarkami - mniam :)
OdpowiedzUsuńmega :)
OdpowiedzUsuńMam piekarnik gazowy. Jak piec?
OdpowiedzUsuńPodnieść temperaturę pieczenia o 10-20 stopni C i o 1--15 minut wydłużyć czas. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam.Skorzystałam z tego przepisu jakiś czas temu i byłam bardzo zadowolona,bo danie okazało się pyszne i bardzo sycące.Jednak gdzieś po drodze chyba popełniłam błąd,gdyż ciasto długo nie chciało się zrumienić mimo smarowania jajkiem.Ostatecznie danie wyszło super,ale musiałam piec o wiele dłużej.Może jakaś porada?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od piekarnika. Być może wystarczy zwiększyć nieco temperaturę pieczenia, a może po prostu Twój piekarnik sprawia, że trzeba piec dłużej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPyszne i pięknie wygląda. Polecam każdemu:)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam:) Przepis wyśmienity-wyszło pysznie. Polecam wszystkim!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za ten blog - przepisy są super!
Pozdrawiam.Dorota
Dołączyliśmy do grona fanów tego przepisu:) Niedużym nakładem pracy można uzyskać bardzo smakowity efekt, polecamy do wypróbowania
OdpowiedzUsuńTak wygląda u nas:
http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/02/kurczak-w-ciescie-francuskim.html
Od dawna chodził za mną ten przepis, w końcu zrobiłam. To jest pyszne!
OdpowiedzUsuńRobieę to danie od dawna, tylko z jednego ciasta francuskiego wychodzi mi 8 porcji. U mnie to danie nazywamy mumiami.
OdpowiedzUsuńRobiłam świetny , byleby nie robić z kupnym ciastem francuskim- brzydko pachnie i w smaku też nie jest najlepsze
OdpowiedzUsuńAutorko polecasz przyprawę typowo do kurczaka czy może knorr delikat do mięs? Pytam bo widzę na zdjęciu ;) Dzisiaj robię z przyprawą do kurczaka :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj stosuję przyprawę do kurczaka, czasami używam Delikatu do mięs - zależy od dnia. Czytelnikom zostawiam dowolność w tej kwestii. Kuchnia nie jest rygorystyczna, każdy może zastosować to, co lubi i chce. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam! Moja siostra uraczyła mnie tym daniem, jadłam po raz pierwszy, no i oczywiście przepadłam, a dieta ze mną ;) Ciasto francuskie zakupiła w BIEDRONCE i zamiast pieczarek dodała "warzywa włoskie". Z sosem czosnkowym komponuje się idealnie. Aleex, jesteś wspaniałą inspiracją, dzięki serdeczne, pozdrowienia :) anTON
OdpowiedzUsuńAlex zaprosiłam rodzinkę na pysznego kurczaka w cieście francuskim juz robiłam go jest obłędny swoja drogą uczę się od Ciebie jesteś moim nauczycielem dziękuję ci za to.prosze podpowiedź mi co do niego podać musze pokazać ze potrafie coś zrobić z klasą
OdpowiedzUsuńPyszne. Wykorzystalem ciasto gotowe z Biedr... ale kurczak pokrojony był w paseczki i wyszły takie dwa długie zawijasy na długość całej blachy. Reszta zgodnie z przepisem. Pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis chciałabym podać takiego kurczaka gościom w święta jako ciepłą kolację ok godz 19.00,w przepisie podane jest że po przygotowaniu powinien chlodzic się 15 minut w lodówce. Czy jeśli przygotuję sobie te paczuszki do południa to mogą dłużej w lodówce polezec czy ciasto francuskie rozmięknie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam i gratuluję wspaniałego bloga
OdpowiedzUsuńHmmm... trochę się obawiam, że ciasto rozmięknie w tak długim czasie. Jeśli, mimo obaw, się zdecydujesz, bardzo mocno musisz schłodzić kurczaka i ciasto. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy zamiast piersi z kurczaka można dać pierś z indyka? Jeśli tak-czy czas pieczenia jest taki sam?
OdpowiedzUsuńRetro Holding wykonuje dodatkowo usługi montażowe. Zobacz na Ważne jest przeprowadzenie tzw. obróbki. Mam tutaj w głównej mierze na myśli to, że stara cegła powinna zostać nader starannie wyczyszczona, tzn. pod odpowiednim ciśnieniem. W ten sposób możliwe jest pozbawienie cegły zbędnych pozostałości poprodukcyjnych. Sprawdź https://retro-cegly.pl/
OdpowiedzUsuńObecnie cegły są ponownie bardzo modne. Może z nich powstać cegła na ścianę. Jest to ucięta cegła o szerokości 2 centymetrów - wygląda perfekcyjnie na każdym budynku! Sprawdź cegła dekoracyjna
OdpowiedzUsuńPani Agnieszko, czy można je zamrozić?
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu można zaryzykować, przed pieczeniem nie polecam :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń