Dziś zapraszam na pyszne ziemniaczki z wędzonką z przepisu magdaleny73. Tak przygotowane ziemniaki świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze smakują jako samodzielne danie. Ja wolę je w tej drugiej wersji. Ziemniaczki z surówką smakują naprawdę znakomicie. Gorąco polecam.
Składniki:
• 1,5 kg obranych ziemniaków
• 1/2 łyżki smalcu
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 – 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki pokrojonej w kostkę wędzonki (boczek)
• przyprawa uniwersalna
• przyprawa do ziemniaków
• 1/2 łyżeczki chili
• 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
• koperek (może być suszony)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.
2. Cebulę pokroić w piórka. Przełożyć do miski.
3. Wędzonkę lub boczek pokroić w kostkę albo w słupki. Dodać do cebuli.
4. Do miski dodać majonez i przyprawy. Wymieszać.
5. Włożyć ziemniaki. Dokładnie obtoczyć je w przyprawach.
6. Ziemniaki przełożyć do torebki do pieczenia (lub rękawa), dodać smalec, szczelnie zapiąć.
7. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni C, opcja dół – góra. Następnie 15 minut w opcji dół + termoobieg w temperaturze 190 stopni C (można rozciąć torebkę, aby ziemniaki się przyrumieniły.
8. Podawać z surówką jako samodzielne danie. Ziemniaki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych.
Smacznego.
Super tylko proszę mi podpowiedzieć w jakiej temp. i ile czasu powinno się piec w zwykłej kuchence gazowej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzas i temperatura pozostają bez zmian. Znasz swój piekarnik, więc wiesz, w jakiej temperaturze pieczesz zazwyczaj dania z ziemniaków lub same ziemniaki.Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...chyba jutro takie ziemniaczki zrobię..
OdpowiedzUsuńPolecam :) Aleex :)
UsuńWłaśnie robię!!! Zobaczymy co wyjdzie ;-)
OdpowiedzUsuńDziś były na obiadek z kefirem, PYCHA!
OdpowiedzUsuńKiedy dodajemy smalec który jest w składnikach?
OdpowiedzUsuńLidia
Już dopisałam. Dzięki za czujność :) Dodajemy wtedy, gdy wkładamy ziemniaki do worka. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń