czwartek, 27 czerwca 2013

Mrożony sernik z nutellą wg Aleex



Dziś jest wyjątkowy dzień. Dzień, podczas którego od rana słyszę od innych życzenia. Wszystkie są niezwykle miłe. Moi bliscy starają się zgadnąć, o czym marzę. A moje pragnienia są proste, znakomicie ubrała je w słowa Agnieszka Osiecka…

Trzeba mi wielkiej wody,
Tej dobrej i tej złej,
Na wszystkie moje pogody
Niepogody duszy mej
Trzeba mi wielkiej drogi
Wśród wiecznie młodych bzów,
Na wszystkie moje złe bogi
Niebogi z moich snów...

Oceanów mrukliwych
I strumieni życzliwych,
Czarnych głębin niepewnych
I opowieści rzewnych...
Drogi białosrebrzystej,
Dróżki nieuroczystej,
Piachów siebie niepewnych
I ptasich rozmów śpiewnych...

I tylko taką mnie ścieżką poprowadź,
Gdzie śmieją się śmiechy w ciemności
I gdzie muzyka gra, muzyka gra...
Nie daj mi Boże, broń Boże skosztować
Tak zwanej życiowej mądrości,
Dopóki życie trwa, póki życie trwa...

Trzeba mi wielkiej wody,
Tej dobrej i tej złej,
Na wszystkie moje pogody
Niepogody duszy mej
Trzeba mi wielkiej psoty,
Trzeba mi psoty, hej...

Na wszystkie moje tęsknoty,
Ochoty duszy mej
Wielkich wypraw pod Kraków,
Nocnych rozmów rodaków,
Wysokonogich lasów
I bardzo dużo czasu...

I tylko taką mnie ścieżką poprowadź,
Gdzie śmieją się śmiechy w ciemności
I gdzie muzyka gra, muzyka gra...
Nie daj mi Boże, broń Boże skosztować
Tak zwanej życiowej mądrości,
Dopóki życie trwa, póki życie trwa...
I tylko taką mnie ścieżką poprowadź,
Gdzie śmieją się śmiechy w ciemności
I gdzie muzyka gra, muzyka gra...
Nie daj mi Boże, broń Boże skosztować
Tak zwanej życiowej mądrości,
Dopóki życie trwa, póki życie trwa...

Swoje życzenia wysyłam ku niebu, a Was zapraszam na pyszny sernik mrożony z nutellą według przepisu Dorotus, który uświetni każdą uroczystą chwilę w upalne dni.


Składniki:

Spód:
• 300 g ciastek digestive z czekoladą
• 120 g nutelli

Masa:
• 400 g twarogu 3-krotnie zmielonego
• 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
• 300 g lodów waniliowych, miękkich
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 300 g nutelli

Wierzch:
• 200 ml śmietany kremówki
• 1 cukier waniliowy Gellwe 32g
• 2 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

1. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Najłatwiej wyciąć z papieru kwadrat większy niż średnica tortownicy. Położyć na dnie. Zapiąć boki tak, aby papier wystawał poza tortownicę. Odciąć zbędny pas papieru.



2. Ciastka i nutellę zmiksować w malakserze lub kubku miksującym. Jeśli nie macie takiego kubka, należy rozgnieść na piasek ciastka, dodać nutellę i wyrobić na masę przypominającą mokry piasek.




3. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.


4. Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładko. Jeśli mieszamy zwykłym mikserem, mogą zostać grudki. Ja je rozcieram blenderem.




5. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem.




6. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.


7. Przed podaniem na górę sernika wyłożyć kremówkę ubitą na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Posypać czekoladą startą na tarce.









8. Kroić ciepłym nożem. W razie długiego pobytu w zamrażarce, tort wyciągnąć wcześniej, by zdążył zmięknąć.


Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:
Akcja lodowa 2013

27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda :) Jest pyszny! Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Ten sernik musi być zniewalający!!! ale...korzystając z okazji chcę Ci życzyć by spełniło się wszystko o czym marzysz, by słowa piosenki Agnieszki Osieckiej urealniły się, by ktoś Ci bliski unosił wiecznie Cię na skrzydłach w stronę słońca i nie przestawał lewitować niosąc Cię w przestworzach, by wiatr szczęścia rozwiewał Twoje włosy i.....wszystkiego co najwspanialsze z okazji urodzin. Buziaki posyłam serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysl, mnie bardzo intryguje i juz w myślach szukam okazji by zrobić:)

    Zadam może kilka głupich pytań ale w tej chwili mam mętlik w głowie- gdzie kupię te ciastka? jak odmierzyć 120g nutelli? i co zrobic z tortem ktory zostanie? z powrotem do zamrażalnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio - ciastka kupisz w większości sklepów spożywczych. Poproś o ciasta zbożowe z czekoladą. Ja kupuję polskiej firmy i są dobre. Nutellę zważysz, przekładając ze słoiczka do miseczki. Tort po pokrojeniu odpowiedniej ilości porcji, do zamrażalnika :)
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Witam.Zadam może dziwne pytanko,ale torcik do lodówki,czy typowo do zamrażarki?.A w masie nie musi być żadnej żelatyny,czy galaretki aby to wszystko ładnie stężało?.A tak poza tym Wszystkiego Naj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torcik do ZAMRAŻARKI. Żelatyna nie jest potrzebna, wszystko się zwiąże :) Pozdrawiam i dziękuję :) Aleex :)

      Usuń
  5. Mrożonego jeszcze nigdy nie jadłam ale zawsze chciałam spróbować. Czas go zrobić;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort. zniewalający :)
    Wszystkiego naj...naj...naj... :):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis :) dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały tort! Bardzo oryginalny i na pewno przepyszny!!
    No to Wakacje !!!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie tak, a w praktyce jak będę miała tydzień urlopu, będę szczęśliwa. Zapowiadają się bardzo pracowite 2 miesiące. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Robiłam już dawno temu ten tort i ciągle pamiętam jaki był pyszny:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, proponuję zastąpić cukier wanilinowy wanilią własnej produkcji.
    Pozdrawiam Anka z Dobrzynia nad Drwęcą obecnie mama dwóch słodziaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanilią własnej roboty??? Chyba domowym cukrem waniliowym :) Z nim tort byłby równie dobry :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Witam.
    Zajrzałam przypadkiem i wsiąkłam;-). Przepisy i porady SUPER, zwłaszcza gdy ktoś tak jak ja zaczyna przygodę z gotowaniem i pieczeniem i nie zawsze wszystko w innych przepisach jest oczywiste;-))).
    Mam tylko 1 pytanko odnośnie sernika. Czy mogę użyć dobrej jakości sera z kubełka (gotowego do sernika lub naleśników)? Bo 3-krotne mielenie może przekroczyć moje skromne możliwości;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ser z kubełka, ale poszukaj na półkach w sklepie. Są firmy, które sprzedają w kostkach twaróg trzykrotnie mielony. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Serniczek wygląda pysznie na pewno go zrobię :)
    mam tylko pytanie w jakiej wielkości tortownicy jest zrobiony?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość tortownicy jest określona w punkcie 1 (21 cm). Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Zrobiłam ten serniczek , jest pyszny, mojej rodzinie bardzo smakował. Taki mrożony serniczek jest dobry na letnie upały, na pewno jeszcze nie raz go zrobię, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że Wam smakował :) Masz rację, jest doskonały na upały. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. mój synek lada dzień będzie miał 4 urodziny i się zastanawiam czy g9 nie zrobić. wygląda bardzo apetycznie ale boję się że że jest on dla mnie zbyt trudny w wykonaniu gdyż teraz jak spodziewamy się cory to zaczynam przygode w kuchni bo wcześniej praowalam po 12h i nie miałam zasu. boje się że nie dam sobie z nim rady. A może polecasz coś łatwiejszego? pozdrawiam agniesia6891

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz na niego ochotę, zrób go bez wahania. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Pozdrawiam, Aleex :)

      PS. Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem, ale przez kilka dni nie miałam dostępu do internetu.

      Usuń
  15. Świetny przepis!;) super smak!;) piękny wygląd!;)
    Najlepszy sernik na zimno jaki jadłam!:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń