▼
niedziela, 28 lipca 2013
Letnia sałatka z fasolką wg Aleex
Miałam dziś zaprosić Was na jagodzianki z twarożkiem, ale na zewnątrz panują takie upały, że przecież nikt nie ma ochoty na siedzenie w kuchni przy rozgrzanym piekarniku. A więc bułeczki będą za kilka dni, a dziś zapraszam na zapowiadaną już wcześniej letnią sałatkę z fasolką. Przepis zachwalała w pracy moja koleżanka, Ewa. Wszystkie spisałyśmy sobie składniki, a ja od razu postanowiłam go wypróbować. Dobrze, że nie czekałam, bo sałatkę robi się kilka chwil, a smakuje naprawdę bardzo dobrze. Jest znakomita jako dodatek do różnych dań, także tych z grilla lub po prostu z kawałkiem świeżego pieczywa. No i nie wymaga włączania piekarnika, co dzisiaj, przy tropikach za oknem, jest bezcenne. Zapraszam.
Składniki:
• 1 puszka czerwonej fasolki
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek rzodkiewki
• 2 pomidory
• 2 świeże ogórki
Sos:
• 2 łyżki śmietany 12%
• 2 łyżki majonezu z czosnkiem Kieleckiego
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• sól, pieprz
• 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę opłukać na sitku pod zimną wodą. Odsączyć.
2. Szczypiorek posiekać. Przełożyć do salaterki.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
4. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
5. Rzodkiewkę pokroić w kostkę, dołożyć do pozostałych składników. Dodać przygotowaną wcześniej fasolkę. Wymieszać.
6. Zrobić sos: w salaterce wymieszać jogurt, majonez i śmietanę. Polecam do wypróbowania nowy produkt – Majonez z czosnkiem Kielecki.
7. Wcisnąć ząbki czosnku do sosu, dodać sól, pieprz i wymieszać.
8. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem.
9. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra, polecam, Aleex :)
UsuńWitam.Gdzie można kupic taki majonez?
OdpowiedzUsuńWitaj. Najczęściej stoi na półce sklepowej obok tradycyjnego Kieleckiego :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy można dodać do tej sałatki ser żółty pokrojony w kosteczkę ? Pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuń