Uff, ledwo zdążyłam przed północą. Musiałam, bo przecież obiecałam Wam przystawkę. A ja zawsze dotrzymuję słowa, mimo szaleństwa, którego doświadczam.
W miniony weekend odliczałam dni do końca stycznia licząc na to, że luty będzie spokojniejszy. Ten tydzień skutecznie pozbawił mnie złudzeń. Bardzo skutecznie. Codziennie wychodziłam z pracy około 17-tej. Mam dodatkowe obowiązki związane z projektem i w pełni to akceptuję. Do tego dochodzą szkolenia i rady pedagogiczne. Pogoda na zewnątrz i wieczorne powroty bywają dokuczliwe, ale to, co szykuje się w ciągu dwóch pierwszych tygodniach lutego, wcale nie wygląda zabawnie. Kalendarz już teraz mam wypełniony po brzegi, a przed nami przecież jeszcze studniówka. Młodzież już powoli zaczyna przygotowania, więc wkrótce atmosfera zbliżającego się balu będzie wyczuwalna w całej szkole. A ja luty zacznę kolejnymi szkoleniami, naradami i spotkaniami. Muszę w tym galopie znaleźć czas na swoją kuchnię, bo daje mi ona poczucie spokoju, tam naprawdę wypoczywam. Wczoraj, po kolejnym późnym powrocie, zrobiłam dla chłopaków jedną z ich ulubionych przekąsek – jajka faszerowane szynką. Część od razu zjedli, a drugą część schowali „na jutro” do lodówki. Ponieważ tydzień zakończyłam wyjazdem do Warszawy do MJWPU i wernisażem moich uczniów w Centrum Aktywności Lokalnej późnym popołudniem, moi chłopcy będą mieć coś pysznego do zjedzenia. Wam też polecam taką odmianę jajek – są świetne na co dzień i na wyjątkowe okazje. Spróbujcie.
Składniki:
• jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość
• 10 – 15 dag szynki
• ½ pęczka pietruszki
• sól, pieprz – do smaku
• majonez
Sposób przygotowania:
1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjąć żółtka.
2. Posiekać pietruszkę.
3. Żółtka przełożyć do miseczki.
4. Dodać kilka łyżeczek majonezu, sól i pieprz. Można też wrzucić posiekaną pietruszkę, by się wymieszała.
5. Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Nie polecam mielenia – wyjdzie z tego masa o konsystencji pasztetu.
6. Do żółtek dodać kosteczki szynki. Wymieszać.
7. Faszerować jajka masą, układać w miseczce. W takiej postaci jajka można przechowywać w lodówce 1-2 dni.
8. Serwować ułożone na sałacie, z kleksem majonezu.
Smacznego.
Pamiętacie o głosowaniu?
Wystarczy wysłać sms pod numer :
7122
w treści wpisując:
C00078
(C zero zero zero siedem osiem)
Z jednego telefonu można wysłać tylko jednego smsa. Koszt smsa to 1,23 zł. Cały dochód z smsów zostanie przeznaczony na cele charytatywne.
Pierwszy etap głosowania trwa do 06 lutego 2014 r. do godz. 12.00.
Za wszystkie już oddane głosy bardzo dziękuję :)
świetny pomysł na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani Alexis - Moja małżonka jest zafascynowana Pani Kuchnią, wydaje mi się że na Pani stronie coś się zmieniło - proszę o podpowiedz - nie kuchenną - jak szukać przepisów na pani stronie.
OdpowiedzUsuńNieczynna jest wyszukiwarka potraw i przepisów ( a była ) gdzie ona jest . Pozdrawiam Pani wielbiciel kuchni.
Dotychczasowa wyszukiwarka bloggera uległa uszkodzeniu - nie wiem dlaczego twórcy platformy blogger tego nie naprawiają. W związku z tym stara wyszukiwarka została zastąpiona wyszukiwarką Google. Pod ikoną BLOG ROKU 2013 (na lewym pasku) jest napis "Wyszukaj na blogu" a pod nim otwiera się okienko do wpisywania nazw przepisów. Czasami ładowanie okienka trwa nieco dłużej, ale nie umiem tego poprawić. Jestem w trakcie przygotowywania spisu treści (alfabetycznego, uwzględniającego podział na kategorie), ale opracowanie około 1000 przepisów musi troszkę potrwać. Teraz jestem w połowie. Proszę korzystać z wyszukiwarki Google (na lewym pasku). Sprawdzałam ją na kilku komputerach, działa bez zarzutu. Jeśli się źle wczyta, trzeba po prostu odświeżyć stronę.
UsuńPozdrawiam, Aleex :)
Nawet mi nie mów o radach pedagogicznych ... mam to samo :/
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani Alexis- chciałam dzisiaj zagłosować ,ale za każdym razem dostawałam odpowiedz" SMS wysłany na numer 7122 został dostarczony, ale nierozpoznany" .nie wiem czy te głosy się liczą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota.
Doroto - chyba się nie liczą, niestety :( Szkoda. Ale dziękuję za chęci. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam! Jajeczka pyszne!!! Przypominają również wiosnę,chociaż za oknami jeszcze śnieżno i zimno.Oczywiście głosowanie na Pani bloga powiodło się!Głosowałam też i z męża telefonu.Pozdrawiam. Krystyna
OdpowiedzUsuń