▼
niedziela, 16 marca 2014
Polędwiczki grillowane na sałacie wg Aleex
Weekend mija bardzo intensywnie pod znakiem gości. Codziennie ktoś do nas wpada, aby zobaczyć Hugo i nas odwiedzić – dokładnie w takiej kolejności. Nie mam czasu ani na pracę, którą zabrałam do domu, ani na długie siedzenie w kuchni. Dlatego dziś na obiad przygotowałam dla nas i Gwiazdeczki (która też wpadła niezapowiedzianie na niedzielny obiad) polędwiczki grillowane na sałacie. Wyszły pyszne. Polecam.
Mam dla Was jeszcze jedną niespodziankę – od dziś pod każdym postem działa drukowanie. Sądzę, że będzie to sporym ułatwieniem. Można drukować cały przepis bez zdjęć, można zaznaczyć opcję drukowania ze zdjęciami, zamiany na PDF oraz przesyłania na maila. Pewnie się przyda.
Wkrótce zacznie działać spis treści. Pozdrawiam niedzielnie.
Składniki:
• polędwiczka wieprzowa ok. 50 dag
Marynata:
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka łagodnej musztardy
• 7 łyżek oliwy
• 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
• dowolna sałata do obiadu, ja podałam tę.
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na medaliony. Włożyć do miseczki.
2. Do mięsa wlać oliwę, dodać paprykę, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Dokładnie wmasować marynatę w kawałki mięsa.
4. Odstawić na 30 minut.
5. Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oleju.
6. Na patelni układać medaliony.
7. Grillować po kilka minut z obu stron na rumiano. Nie przedłużać czasu grillowania, aby mięso nie stało się zbyt suche.
8. Grillowane medaliony układać na talerzu z sałatą.
Smacznego.
Kolejny świetny przepis do kolekcji, blog znakomity. Aleex, czy masz dobry przepis na zupę pomidorową? Gotowałam wiele razy ale zawsze czegoś w niej brakuje( korzystałam z wielu przepisów). Z góry dzięki.
OdpowiedzUsuńOczywiście mam. Popatrz:
Usuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/01/pomidorowa-wg-aleex.html
Polecam, Aleex :)
Dzięki serdeczne, przeoczyłam przepis. Jutro wypróbuję, dzisiaj delektowałam się Twoim schabem po cygańsku. Pozdrawiam. Ania.
UsuńOd dłuższego czasu chodzi za mną patelnia grillowa - teraz wiem, że muszę ją mieć koniecznie. Aż mi ślinka poleciała!
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto ją sobie sprawić :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPolędwiczki wyglądają naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńgdzie jest ta możliwość drukowania bo niestety nie widzę:( a bardzo często coś drukuję
OdpowiedzUsuńPod każdym przepisem. Jest podany autor i pod spodem jest zielona ikonka podpisana PRINT - drukowanie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, polędwiczki super, robiłam dziś.Dodałam tylko odrobinę pieprzu:)
OdpowiedzUsuńW smaku super, jedynie nie wiedziałam ile smażyć je na jednej stronie, więc trochę na czuja robiłam.Ale jedynie do czego się mogę doczepić, to że czułam że mięsko jest mało słone:( Dlatego moje pytanie czy polędwiczkę solisz???
Polędwiczki palce lizać,dzieci się zajadały.
OdpowiedzUsuńPolędwiczki wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńTo jedno z naszych ulubionych dań serwowanych w restauracji.
Droga Alex jeśli mogę spytać to skąd patelnia? Może Ikea? Jak ją oceniasz?
OdpowiedzUsuńPs. Przepisy są mega!!! Codziennie przeglądam, gotuję. Oglądając same zdjęcia cieknie mi ślinka. Dziś były gołąbki. Pozdrawiam I.
Patelnia grillowa jest z serii firmowanej przez Magdę Gessler. Bardzo polecam :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPolędwiczki wyszły przepyszne, tylko chciałam zapytać czy nie trzeba dodać do nich odrobinę soli? :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz, oczywiście można dodać sól, ale solimy je dopiero na talerzu, po grillowaniu. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń