▼
środa, 5 marca 2014
Włoska sałatka z serem feta wg Aleex
Nadal pozostajemy w kuchni włoskiej. Oprócz makaronów, oliwy i serów bardzo popularne są w niej także świeże warzywa. A z tych najlepiej przygotować sałatki. Ponieważ u nas wiosna tuż, tuż, mam nadzieję, że przepis przyda się Wam na co dzień. Tym bardziej, że sałatka jest naprawdę pyszna. Koniecznie spróbujcie.
I nie zapominajcie o konkursie! Czas nadsyłania przepisów mija dziś o północy.
Składniki:
• 1 główka sałaty lodowej
• 1 czerwona papryka
• 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
• 1 spora czerwona cebula
• 5 czarnych oliwek
• ½ opakowania sera feta
Sos:
• 5 łyżek oliwy bazyliowej
• 1 łyżka oliwy z pepperoni (nie więcej, jest pikantna)
• 2 łyżki zwykłej oliwy
• 2 ząbki czosnku
• sól morska lub himalajska
• pieprz świeżo mielony
• 5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotować dużą misę. Sałatę opłukać, porwać na kawałki i ułożyć w misie. Wyrównać.
2. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, ułożyć na środku sałaty.
3. Paprykę pokroić w słupki, ułożyć dokoła pomidorków.
4. Cebulę pokroić w talarki, krążki ułożyć na papryce.
5. Ser feta pokroić w kosteczkę, rozsypać na pomidorkach.
6. Oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na serze.
7. Przygotować sos: płynne składniki zmieszać razem, dodać sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przelać do słoiczka i mocno rozmieszać.
8. Sosem polać sałatę.
9. Przystroić bazylią.
Smacznego.
Wygląda bardzo smacznie i zdrowo! Już wiem jaką sałatkę zrobię jutro;)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie;)
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda baardzo smakowicie ale przez chwilę zastanawiałam się, że czegoś mi tu brakuje. I już wiem, A gdzie piękny Hugo???
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dorota
Piękny Hugo ma się wspaniale :)))) Właśnie śpi w ... pudełku po butach ;) Zdjęcia wkrótce. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń