niedziela, 8 czerwca 2014

Koktajl arbuzowo – truskawkowy wg Aleex



Obudził mnie upał. Spojrzałam na termometr i zobaczyłam, że temperatura zaskakująco wzrosła. No dobrze, jest koniec wiosny, więc ciepło jest wskazane. Ale od razu upał? Tak z dnia na dzień? Bez uprzedzenia? Wprawdzie słyszałam zapowiedzi serwisów pogodowych, ale nie sądziłam, że ich prognozy sprawdzą się w stu procentach. Trudno, trzeba będzie sobie z tym poradzić. Poszłam do kuchni i zobaczyłam na blacie misę z przygotowanym ciastem na drożdżówkę. Zupełnie o niej zapomniałam. Ale co tam, upiekłam. A potem wyjęłam z lodówki zimne owoce i zrobiłam z nich pyszny koktajl. Doskonały na śniadanie w upalny dzień. Polecam.

Składniki:

• ¼ mocno schłodzonego małego arbuza
• schłodzone truskawki
• cukier waniliowy opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Z arbuza wyjąć pestki, miąższ pokroić na kawałki, włożyć do kubka miksującego.


2. Truskawki odszypułkować, dodać do arbuza.


3. Jeśli owoce są słodkie, nie dodawać niczego więcej. Jeśli są mało słodkie, można dodać cukier waniliowy.


4. Owoce zmiksować.


5. Koktajl podawać w wysokich szklankach. Świetnie smakuje ze świeżą drożdżówką.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobny, ale dodaję jeszcze miętę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie moje smaki!! Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. ...PYCHOTKAAAAAA!!!!!!!:)POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dalas cukier wanilinowy a nie waniliowy - roznica w smaku dosc duza ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać, że jesteś nowa/nowy na blogu. Witaj :) Wnioskuję, bo o cukrze wanilinowym pisałam tysiąc razy. Nie będę się do tego odnosić ponownie, poza uwagą, że używam nazwy zwyczajowej. Aleex :)

      Usuń