▼
poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex
Z tego przepisu korzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić?
Składniki:
• 6 łyżek oleju
• 60 dag mąki
• 3 duże jajka
• 6 pełnych łyżek cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 8 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• szczypta soli
• bułka tarta
Dodatkowo:
• dojrzałe śliwki
Sposób przygotowania:
1. Całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy zmiksować na jasną masę.
2. Wlać do masy jajecznej ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować.
3. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać na gładką masę trzepaczką. Oczywiście można użyć miksera, ale nie jest to konieczne.
4. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 40 -50 minut.
5. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki.
6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry.
7. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.
8. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.Posypać cukrem pudrem.
9. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także na drugi dzień.
Smacznego.
Ja jestem na bakier z ciastami drożdżowymi, ale to mi się bardzo spodobało- żadnego czekania na wyrośnięcie i mozolnego wyrabiania :) A jak z wykorzystaniem innych owoców? Miałabym ochotę na jabłka.
OdpowiedzUsuńMogą być inne owoce sezonowe :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto wyglada przepysznie ,napewno bede piekla dziekuje za przepis i pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy można dać nieco więcej śliwek? Zauważyłam,że jak robi Pani ciasta z owocami,to są one ubogie w owoce np. mało śliwek ,które w czasie pieczenia bardzo się kurczą
OdpowiedzUsuńIlość owoców można zwiększać, pamiętając, aby nie powstał od ich nadmiaru zakalec. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA ILE PIEC BEZ TEROOBIEGU TYLKO GRZAŁKA DÓŁ + GÓRA
OdpowiedzUsuńPiecz w takiej samej temperaturze, w jakiej pieczesz w swoim piekarniku ciasta drożdżowe. Czas możesz zostawić bez zmian. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA na jakim poziome stawiasz blachę ?,bo piekarnik nastawiłam tak jak w przepisie,a dół mam czarny :(
OdpowiedzUsuńBlachę z ciastem stawiam na drugim poziomie od dołu. Zawsze musisz liczyć się z tym , że każdy piekarnik jest inny. Czasami trzeba podnieść, innym razem nieco obniżyć temperaturę. Czasami skrócić, a niekiedy wydłużyć czas pieczenia. Nie ma rady - tak się po prostu dzieje. Skoro ciasto się upiekło, tylko przypalił się spód, następnym razem umieść je wyżej albo obniż temperaturę pieczenia. A najlepiej piecz tak, jak inne ciasta drożdżowe :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTak, muszę po prostu wyczuć mój piekarnik.Może bez termoobiegu spróbuję.Spód odkroiłam i całe ciasto zostało zjedzone,ale szkoda tych kilku nawet milimetrów spodu :)
UsuńWitam, moje pytanie dotyczy rodzaju mąki jakiej używasz???
OdpowiedzUsuńCzy ciasto jest wilgotne???
Czy dodatek oleju zamiast masła - jako tłuszczu ma wpływ na wilgotność i to że ciacho utrzymuje świeżość dłużej niż jeden dzień? Pozdrawiam
Lidio - używam mąki Szymanowskiej. Ciasto jest wilgotne dzięki dodaniu oleju i jest też smaczne na drugi dzień. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPysznie wygląda. Chyba się skuszę i spróbuję zrobić..
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy na których są,zdjecia przyrządzanych ciast,potraw itd.
Wobec tego polecam Ci wszystkie przepisy na blogu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA ja proszę o radę, dlaczego ciasto podczas pieczenia wyrasta pięknie a po wyjęciu opada ?? Już nie wiem co mam robić aby ciasto było tak wyrośnięte jak Twoje
OdpowiedzUsuńAlbo za krótko wyrasta przed pieczeniem, albo pieczesz je w zbyt wysokiej temperaturze, albo masz kiepskie drożdże - to mogą być przyczyny opadania ciasta :) Pamiętaj też, że ja do podobnych efektów dochodziłam stopniowo :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam serdecznie. Również skusiłam się na ciasto wg tego przepisu. Najpierw ze śliwkami a następnie z jabłkami. Pomimo tego, że robiłam wszystko zgodnie z wskazówkami w przepisie obydwa ciasta pięknie wyrosły ale upadły jeszcze w piekarniku. Nie miały absolutnie zakalca, ale środek był niziutki. Proszę o radę
OdpowiedzUsuńW powyższym komentarzu napisałam:
UsuńAlbo za krótko wyrasta przed pieczeniem, albo pieczesz je w zbyt wysokiej temperaturze, albo masz kiepskie drożdże - to mogą być przyczyny opadania ciasta :) Pamiętaj też, że ja do podobnych efektów dochodziłam stopniowo :) Pozdrawiam, Aleex :)
"Te słowa pasują także do opisanej przez Ciebie sytuacji. Skoro nie ma zakalca, spróbuj dłużej poczekać na wyrastanie ciasta albo dostosuj temperaturę pieczenia do swojego piekarnika."
Droga Aleex, drożdżówka pycha, naprawdę.Super wyrasta, szybko się ja robi,trzyma świeżość nawet trzy dni,puchata i mięciutka jest. Tak się jedynie zastanawiam co by zrobić, by te śliwki były częściowo w cieście???Rozumiesz co mam na myśli???Bo poukładane na wierzchu, nie topią się w cieście, gdy ciasto rośnie, ona są na wierzchu.Drożdżówka jest wysoka, ale tylko góra jest mokra owocowa i z kruszonką.Jest na to sposób?jak myślisz?A czy pieczesz ją jeszcze z innymi owocami lub innymi dodatkami???Pozdrawiam Lidka
OdpowiedzUsuńLidko - przy tej drożdżówce sprawdzają się chyba wszystkie owoce. Robiłam ją z jabłkami, jagodami i malinami. Jeśli owoce mają sporo soku, podsypuję więcej bułki tartej :) Co do śliwek, można wepchnąć je w środek ciasta, ale zawsze wówczas istnieje ryzyko zakalca. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuje za odpowiedź, i wszystkie owoce u ciebie zawsze były na górze?Nie przemieszczały się w głąb ciasta w trakcie pieczenia?Też myślałam o tym by śliwki wciskać w ciasto ale bałam się właśnie tego zakalca.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, owoce pozostają zawsze na górze, bo ciasto jest gęste, a poza tym warstwa bułki tartej izoluje owoce. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłaśnie się piecze. Wyrosło przed pieczeniem i w trakcie pieczenia
OdpowiedzUsuńpięknie (nawet na większej blaszce jest go sporo) , z tym że wyrastało dłużej niż podany czas. Trochę zmartwiły mnie opinie, że ciasto po wyjęciu z piekarnika opada :-( zobaczymy jak będzie u mnie. Na wierzch zrobiłam kruszonkę. Ela