piątek, 15 sierpnia 2014

Porzeczkowiec wg Aleex



Zaczął się długi sierpniowy weekend. Będzie można złapać trochę oddechu. Razem z Dariem mamy w planach króciutki wyjazd – odwiedzimy moją przyjaciółkę, która zapraszała nas do siebie od dawna, ale jakoś nigdy się nie składało. Na szczęście teraz udało się tak poukładać sprawy, że możemy pojechać. Już się cieszę na to spotkanie. Młody zostaje w domu razem z Hugiem. Na osłodę zostawiam mu ciasto, które upiekłam dziś rano. Pierwszy raz robiłam je tydzień temu, na uroczystość rodzinną (stąd też zdjęcia), ale smakowało nam tak bardzo, że konieczna była powtórka. Polecam na świąteczne dni.

Składniki:

Biszkopt:
• ¾ szklanki oleju
• ½ szklanki wody
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki kakao
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 5 jajek
• 1 łyżka (!) proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• ½ szklanki cukru

Masa serowa:
• 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
• 250 g waniliowego serka homogenizowanego
• cukier waniliowy 16 g
• 250 g masła
• 6 łyżek cukru pudru

Bita śmietana:
• ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix

Dodatkowo:
• 50 g czekolady deserowej
• 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: do garnuszka wlać wodę i olej, wsypać 1 szklankę cukru i kakao. Dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Otrzymana polewa będzie nam potrzebna do biszkoptu.






2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać ½ szklanki cukru i miksować, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i błyszcząca.



3. Do piany dodać żółtka, zmiksować.



4. Porcjami dodawać przestudzoną polewę do masy. Delikatnie wymieszać.



5. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na masę jajeczną. Składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki.



6. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut do suchego patyczka.


8. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na dwa blaty.


9. Przygotować masę serową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.


10. Oddzielnie utrzeć biały ser, serek homogenizowany i cukier waniliowy.
11. Powoli, porcjami dodawać serki do utartego masła. Dokładnie połączyć.



12. Przygotować bitą śmietanę: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrzątku i lekko przestudzoną żelatynę. Jeśli nie mamy wprawy lub nie lubimy żelatyny, kremówkę ubić ze śmietan-fixami.


13. Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce. Posmarować dżemem porzeczkowym z jednego słoiczka.


14. Na blacie z dżemem rozłożyć masę serową. Przykryć drugim blatem ciasta.



15. Wierzch ciasta posmarować dżemem porzeczkowym z drugiego słoiczka.


16. Rozłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.



17. Ciasto przechowywać w lodówce.


Smacznego.

16 komentarzy:

  1. ten dżem to wygląda jak z czerwonych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia oświetlenia. Lampa błyskowa rozjaśnia ciemne elementy zdjęcia. Dżem NA PEWNO jest z czarnej porzeczki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje na pewno tak samo :)
    W najbliższych dniach będę go piekła :)
    Z Twoich przepisów można korzystać w ślepo- jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się coś nie udało.
    Wszystkie przepisy są dokładne, bardzo urozmaicone i ciekawe..
    Już od dłuższego czasu korzystam z Twoich przepisów i są one jak narkotyk- wciąż sięga się po następne.
    Dziękuję i pozdrawiam cieplutko- Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renato - bardzo dziękuję za tak miłe słowa, ale przede wszystkim za zaufanie, jakim mnie darzysz :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Ciasto robilam wczoraj z okazji spotkania rodzinnego, wszystkim bardzo smakowalo, dzis nie ma po nim nawet sladu. Mieszkam w Niemczech i nie ma tu takiego bialego sera, jak w Polsce, wiec uzylam produktu zamiennego, ale i tak wszystko sie udalo. Polecam wyprobowac - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Wygląda niezwykle elegancko i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo smaczne, wypróbuję w najbliższy weekend. A co to za ciasto obok porzeczkowca bo też wygląda smakowicie? Pozdrawiam Honorata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obok jest Delikatna pianka z malinami wg Aleex - ciastojest na blogu, poszukaj w spisie treści. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda rewelacyjnie jak zresztą wszystkie u Pani, ale mnie ciekawi to drugie co jest na paterze. Czy je tez znajdę na blogu? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obok jest Delikatna pianka z malinami wg Aleex - ciasto jest na blogu, poszukaj w spisie treści. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Uf, ależ to ciasto pysznie wygląda. Nabrałam apetytu. Może sie skuszę i na "Sylwestra" upiekę .A piernik właśnie w piekarniku. Dziękuję za wspaniałe przepisy. Lubie piec, ale nie lubię gotować. :( Powodzenia Iza

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie upieklam ciasto i wieczorem biorę się za kremy. Na dzien kobiet jak znalazł. Pychotka będzie

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam na swoje bardzo dojrzałe urodziny i ciacho jest pychota, naprawdę szybko znika ze stołu. Będę piekła nieraz. Przepisy są super. Blog przeczytałam od deski do deski, korzystam z przepisów i bardzo nam smakują.Jak w każdej rodzinie mamy swoje smaki i ulubione potrawy ale bardzo mi przypominają Twoje. Niektóre znam, a tych co nie to na pewno wypróbuje. Świetny blog, jest w moich ulubionych.
    Masz wspaniale koty, u mnie w domu też jest, co prawda zwykły rudy dachowiec ale też kochany. Pozdrawiam serdecznie Gośka

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest przepyszne. W mojej wersji blaty nasączam likierem porzeczkowym rozcieńczonym wodą (ponieważ jest bardzo słodki) w stosunku 1:1. Zamiast serka homogenizowanego, używam serka kanapkowego, który jest lekko słony. W połączeniu wychodzi masa extra. Gratuluje ciekawego bloga. Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń