▼
sobota, 28 marca 2015
Sos pieczarkowo - śmietanowy wg Aleex
Święta zbliżają się nieuchronnie, a ja w ogóle nie czuję ani ich klimatu, ani nie mam czasu na ich staranne zaplanowanie. W tym roku zajmę się tym w ostatniej chwili, choć bardzo nie lubię, gdy muszę podejmować takie decyzje zbyt szybko. Tymczasem wciąż jestem w biegu i na nic nie mam czasu. Minuty upływają między naradami, spotkaniami służbowymi, wystawami i festiwalami, w których biorę udział. Spraw jest tak wiele, że gdyby nie przypomnienia w kalendarzu i w komórce, pewnie o części po prostu bym zapomniała.
Po powrocie do domu przygotowuję dania, które wymagają kilku chwil, a smakują naprawdę dobrze. Jednym z nich jest sos pieczarkowo – śmietanowy, który powstał dwa dni temu. Czas jego przyrządzenia jest krótki, nie dłuższy niż ugotowanie makaronu. Inspirowałam się przepisem Wkn, ale zmieniłam go, by smaki nam odpowiadały. Danie wyszło bardzo smaczne. Sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ale będzie również świetny, by podkreślić smak mięsa, pieczeni czy ziemniaków.
Składniki:
• 50 dag białych pieczarek
• 1 cebula
• 1 łyżka oliwy
• 250 ml śmietanki 18%
• 1 żółtko
• szczypta świeżo zmielonego pieprzu
• sól, pieprz
• opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny
• 400g ulubionego makaronu
• 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie
• natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oliwie. Lekko osolić.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
4. Do cebuli dodać plastry pieczarek. Przesmażyć. Woda z pieczarek powinna prawie w całości odparować. Może jej zostać tylko trochę.
5. Po kilku minutach wlać śmietankę.
6. W miseczce połączyć 1 łyżkę śmietany z żółtkiem.
7. Żółtko dodać do sosu.
8.Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
9. Przyprawić solą, pieprzem oraz, opcjonalnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
10. Sos podawać z makaronem al dente. Każdą porcję można posypać drobno startym twardym serem.
Smacznego.
Ja zamiast żółtka dodaję ser. Jestem totalnie od sera uzależniona ;(
OdpowiedzUsuńhttp://bsylwia.blogspot.com/
Fajny blog :P i jeden i drugi
UsuńDrugi? Czy chodzi Ci o Pamiętnik Hugo? Ja nie mam innego bloga :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPyszności, pyszności ! Dzisiaj sos gościł u nas na obiedzie, tylko użyłam makaronu w kształcie kokardek :) Bardzo lubię Twój sposób pokazywania swojej kuchni poprzez zdjęcia! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sos do mielonych kotletów,wyszło smaczne danie i sos na stałe u mnie zagości!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJak ja lubię grzyby... mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńTo koniecznie zrób ten sos :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńlubie Pani blog.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńbardzo fajnie . Aleex zrub więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńCzyżby nowy aparat? Zdjęcia wydają się być ostrzejsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Barbara
Nie nowy, ale inny, profesjonalny, który należy do syna :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDroga alexx coś ostatnio nie rozpieszczasz nas przepisami, zapodaj coś pysznego jak zawsze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale niedługo wrócę :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPodkradam na dzisiejszym obiad ;-)
OdpowiedzUsuń