środa, 22 lipca 2015

Burrito wg Aleex



Na razie wolne dni spędzam…. w pracy. Dario, lekko zdenerwowany, docina mi, że chyba najlepszym pomysłem na letni wypoczynek jest dla mnie szkoła. Wiem, że nie jest zadowolony, bo chciałby mieć mnie w domu, ale muszę być w szkole chociaż na kilka godzin, bo jeszcze sporo jest do zrobienia. Po pierwsze spotkałam się z nowymi pracownicami i ustalałyśmy wspólnie różne rzeczy, po drugie przed wyjazdem chciałam dokończyć sprawozdanie dla Starostwa, żeby zdążyć je wysłać już w sierpniu, po trzecie chciałam zacząć planowanie nadchodzącego roku szkolnego, bo kiedy wrócę z sanatorium na pewno zabraknie mi czasu, po czwarte… W końcu Młody przyszedł po mnie do szkoły i razem wróciliśmy do domu. Żeby nieco poprawić humor mężowi, zrobiłam dla nas na obiad burrito – nieco spolszczoną wersję meksykańskiej potrawy. Danie jest idealne na szybki obiad w upalny dzień. Nie trzeba stać w nieskończoność w nagrzanej kuchni, a efekt naprawdę zaskakuje pysznym smakiem. Burrito świetnie się także sprawdzi na różnych imprezach. Można je przygotować i zjeść wspólnie z gośćmi. Jestem pewna, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam.


Składniki na 4 duże porcje:

• 500 g mięsa mielonego z szynki
• 150 g chudego boczku
• 1 duża cebula
• olej
• sól, pieprz, oregano, cukier, chili
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 dojrzały pomidor bez skóry
• ½ puszki pomidorów bez skóry
• 4 duże tortille

Sposób przygotowania:

1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.


2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić boczek, lekko podsmażyć.


3. Po chwili dodać pokrojoną cebulę, dokładnie rozdrobnić i smażyć.



4. Do boczku dodać mięso mielone, przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje.



5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam.


6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano.


7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać.


8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku.




9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków.


10. Na tortilli rozłożyć ¼ nadzienia. Zwinąć dość ciasno.




11. Na suchej, rozgrzanej patelni opiec wypełnioną farszem tortille po 2-3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zezłocenia.


12. Podawać burrito z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Droga Aleex, jestem fanką Twojego bloga już od kilku lat. Koleżanka poleciła mi jeden z Twoich przepisów i już zostałam. Jeżeli tylko mogę polecam go wszystkim, którzy lubią gotować lub najzwyczajniej w świecie muszą. Mam nadzieję, że w ten sposób mogę się choć trochę odwdzięczyć za wszystkie inspiracje i pomysły, które wykorzystałam w mojej kuchni.
    Bardzo podoba mi się to, że na Twoim blogu można znaleźć dużo przepisów dla osób, które ze względu na inne obowiązki nie mogą spędzać w kuchni dużo czasu. Co więcej piszesz w taki sposób, że nawet osoba, która dopiero stawia swoje pierwsze kroki w kuchni na pewno poradzi sobie bez problemu.
    Życzę wielu kulinarnych inspiracji i nie tylko.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję za tak sympatyczny wpis. Moja kuchnia stoi dla Ciebie otworem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi ochoty, brzmi apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również jestem na Twoim blogu codziennie, albo prawie codziennie od ok. 3 lat. Moje dzieci wiedzą, że "gotuję z Aleex". Myślę, że Cię polubiły:-)
    Mnie nie nauczono gotować - dzięki Tobie gotuję naprawdę zupełnie dobrze i znajduję tu świetne pomysły. Wypróbowałam wiele Twoich przepisów.
    To co też bardzo cenię - to że Twoja kuchnia jest "nieprzekombinowana" - wiesz chyba co mam na myśli . Polecam Cię przy każdej okazji. DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja DZIĘKUJĘ. Za sympatię, za miłe słowa i za zaufanie, bo przecież ze mną gotujesz dla swojej rodziny. Nie lubię kombinowania w kuchni. Wiele jest stron z wyszukanymi przepisami, ja gotuję dla mojej rodziny. Staram się, aby czytelnicy znaleźli u mnie przepisy, które znają z rodzinnych domów, z czasów dzieciństwa. Uściskaj ode mnie dzieci :) Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)

      Usuń
  4. Pyszne danie. Szybkie, pożywne i łatwe. W dodatku idealne na obecne teraz upały. Tak apetycznie zaprezentowałaś to buritto, że aż naszła mnie ochota na ugotowanie czegoś takiego dziś na kolację po pracy. Super blog. Bardzo osobisty i przejrzysty! Powodzenia dalej! :)

    OdpowiedzUsuń