▼
niedziela, 5 lipca 2015
Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex
Mamy pełnię lata. Upały trochę dokuczają, ale nie narzekam. Jestem wyjątkowo ciepłolubna, więc wolę, kiedy na zewnątrz jest gorąco. Staram się tak planować czas, aby w kuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające, słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam!
Składniki:
Kruche ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 100 g cukru pudru
• szczypta soli
• 2 jajka
Lemon curd:
• 2 duże jajka
• 2 żółtka
• 160 g drobnego cukru do wypieków
• 80 g masła
• skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Dodatkowo:
• świeże sezonowe owoce – ja użyłam jagód
• 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
• 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę, zrobić w środku dołek. Włożyć do niego zimne masło pokrojone na kawałki, przesiany cukier puder i szczyptę soli.
2. Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając placami masło z cukrem i solą.
3. Wbić jajka i szybko wyrobić. Gdyby było zbyt luźne, dodać mąkę (ja dodałam do podstawowego przepisu 3 pełne łyżki).
4. Gładkie ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny w lodówce.
5. W czasie schładzania ciasta przygotować lemon curd: włożyć do małego garnuszka: jajka, żółtka i cukier.
6. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, który następnie należy przecedzić przez sitko, aby nie było w nim pestek ani innych drobinek miąższu.
7. Jajka z cukrem dokładnie rozkłócić trzepaczką. Garnek postawić na kuchence, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga! Mieszania nie można przerwać nawet na chwilę, bo masa się przypali i trzeba będzie ją wyrzucić!
8. Od razu dodać masło, skórkę i sok z cytryny.
9. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu, aż będzie on miał gładką konsystencję.
10. Krem przecedzić przez sitko, dodając do niego skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Przełożyć do miseczki.
11. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką.
12. Wycinać kółka o średnicy trochę większej niż foremki.
13. Wycięte krążki przenosić do wysmarowanych masłem foremek, dokładnie je wyklejając. Dno ponakłuwać widelcem.
14. Dno wyłożyć kawałeczkami papieru do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli.
15. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
16. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
17. Ostudzone foremki wypełnić lemon curdem. Na wierzchu ułożyć jagody.
18. Przykryć kleksem śmietany. Ozdobić listkiem świeżej mięty.
19. Podawać z mrożoną kawą.
Smacznego.
Wygladaja pysznie.Pozdrawiam z chlodnej Irlandii Alicja
OdpowiedzUsuńprezentują się pysznie i na pewno takie są!
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemon curd.
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają pysznie. :)
Przepis idealny dla mnie na lato. Pełny owoców, orzeźwiający, stosunkowo nie wielki i nie wymagający godzin spędzonych przy kuchennym blacie. Już dawno mierzyłam się z zamiarem zrobienia tartaletek, ale jakoś brakowało motywacji w tych upałach. Dziś na szczęście jest troszkę chłodniej, wiec po pracy będą idealnym rozwiązaniem na deser. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń