czwartek, 20 lipca 2017

Letni deser z leśnymi owocami wg Aleex


No i nadeszły. Są już i chwilami obezwładniają. Upały. Wprawdzie w mieście są dość dokuczliwe, ale w tym roku wyjątkowo mi nie przeszkadzają. Lubię gorące muśnięcia słońca na skórze. Zabezpieczam ją kolagenem i moim ukochanym balsamem z masłem shea i pudrem bursztynowym, dzięki czemu moja skóra nabiera złotego blasku. Tak przygotowana mogę wędrować uliczkami w stronę lokalnego bazaru, na którym robię codzienne zakupy. Zazwyczaj, oprócz warzyw, przynoszę do domu owoce, które uwielbiamy. Świeże maliny, słodkie od słońca, czarne jeżyny czy jagody o tej porze roku smakują po prostu wspaniale. Aż proszą się, by je zjadać całymi garściami. Tym razem wykorzystałam je w banalnym letnim deserze, który doskonale sprawdza się w gorące, letnie dni. Spróbujcie.

Składniki:

• 2 galaretki o smaku owoców letnich
• 2 cukry waniliowe
• 250 g mieszanych owoców: malin, jeżyn i jagód
• 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
• kakao
• 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzątku wraz z jednym cukrem waniliowym.


2. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jeśli stosujemy świeże, wkładamy je do ostudzonej galaretki, jeśli używamy mrożonych, bez rozmrażania wkładamy je do gorącej galaretki.



3. Galaretkę z owocami rozlewamy do szklaneczek lub do dużej salaterki.


4. Porcje deseru wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje. Najlepiej ustawić je tak, aby galaretka zastygła pod pewnym kątem.
5. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z 1 cukrem waniliowym i z cukrem pudrem na puszystą masę.


6. Porcje śmietany rozłożyć na galaretkę.


7. Oprószyć lekko kakao.


Smacznego.


Łakocie z domowego zacisza

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń