sobota, 22 grudnia 2018

Sernik kokosowy z polewą malinową wg Aleex



Pierogi i uszka w pojemnikach, bigos zawekowany, inne produkty zapakowane, stos prezentów piętrzy się tuż przy drzwiach. Za chwilę zacznę je pakować do samochodu i ruszam do Lublina. Jeszcze zostawię Wam obiecany przepis na pyszny sernik kokosowy na spodzie brownie z kwestii smaku, który cudownie może osłodzić święta. Jesli nie wiecie, który przepis na sernik wybrać, polecam Wam ten – jest naprawdę pyszny. Spróbujcie.


Składniki:

Spód brownie:

• 70 g masła
• 70 g gorzkiej czekolady
• 1 jajko
• 1/4 szklanki cukru
• 45 g mąki pszennej

Masa serowa:
• 1 kg twarogu sernikowego
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
• 5 jajek
• 1 puszka 400 ml mleka kokosowego

Polewa malinowa:
• 1 słoiczek ok. 250 g dżemu malinowego

Dodatkowo:
• Pralinki Rafaello

Sposób przygotowania:


1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka posmarować grubszą warstwą masła.
2. Przygotować spód brownie: masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy.



3. W oddzielnej misce miksować jajko z cukrem przez 1 minutę.



4. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować na gładka masę.


5. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników.


6. Wyłożyć na spód, piec przez ok. 9 minut, następnie studzić przez ok. 10 minut przed wyłożeniem masy.


7. Przygotować masę serową: składniki na sernik powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia się składników.



8. Następnie dodawać po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund.
9. Dodać mleko kokosowe (całą zawartość puszki) i zmiksować na gładką masę.


10. Masę serową ostrożnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec jeszcze przez ok. 60-70 minut (lub dłużej jeśli masa nie jest jeszcze ścięta, również w środku sernika, można dotknąć palcem. Czas pieczenia może się różnić i zależy od rodzaju użytego sera. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania). Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i schować sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.




11. Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w dżemie. Gorącą polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.




12. Ozdobić pralinkami Rafaello.



Smacznego.


Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ

2 komentarze:

  1. Zjadłabym. Super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś jest mocno nie tak z temperaturami w tym przepisie. Piekłam 70min w 150 stopniach i sernik jest blady a w środku nadal płynny

    OdpowiedzUsuń