sobota, 17 sierpnia 2019

Pieczarki faszerowane na grilla wg Aleex


Korzystamy z dni wolnych. Dopieszczamy otoczenie wokół domu, sprzątamy i odpoczywamy. Fajnie jest pobyć ze sobą razem bez codziennego pośpiechu. Takie chwile pozwalają na złapanie oddechu, zdystansowanie się. Wczoraj wieczorem wybraliśmy się do kina na nowy film Quentina Tarantino “Pewnego razu w Hollywood”. Dario lubi wszystkie filmy Tarantino, ja lubię niektóre jego filmy, zaś oboje bylismy ciekawi nowego obrazu reżysera. I… mam trochę mieszane uczucia po tym seansie. Moim zdaniem to film inny niż dotychczasowe. W stylu Tarantino jest kilka scen, ale całość ma zupełnie inny charakter. To film świetnie oddający atmosferę lat 60-tych. Mamy tu dzieci-kwiaty, swobodę obyczajową, stare samochody i… KINO. Poznajemy Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio), aktora, gwiazdę westernów, którego sława już mija oraz jego kaskadera, Cliffa (Brad Pitt). Widzimy ich zmagania z codziennością, walkę, by utrzymać się na topie w filmowym świecie. Drugi wątek to losy Romana Polańskiego i jego żony Sharon Tate, którzy właśnie przybyli do Hollywood. Wątki te splatają się ze sobą nieoczekiwanie w końcowych scenach filmu. Recenzje filmu są skrajnie różne – jedni się nim zachwycają, inni uważają, że film jest po prostu słaby. Na stronie FILMWEB nowe dzieło Tarantino zostało ocenione wysoko - 9/10. Warto więc obejrzeć film, aby samodzielnie ocenić, czy nam się podoba.
A dziś – spokojna sobota. Oprócz odpoczynku i porządków przygotowałam dla nas faszerowane pieczarki. Dario upiekł je na grillu, ale można je także zrobić w piekarniku. Udały się znakomicie. Polecam.

Składniki:

• 1 opakowanie dużych pieczarek do faszerowania
• 20 dag chudego wędzonego boczku (surowego lub parzonego)
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 serek camembert naturalny
• masło
• przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, odciąć ogonki. 3 odłożyć na talerzyk.





2. 1 dużą pieczarkę i ogonki pokroić w kostkę.



3. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć.



4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku.



5. Na patelnię wycisnąć przez praskę ząbek czosnku.


6. Na patelnię włożyć pokrojone w kostkę pieczarki.


7. Składniki na patelni doprawić solą (ostrożnie!!! Boczek może być słony), pieprzem, papryką słodką i ostrą (na czubek noża).


8. Odparować płyn, farsz lekko zezłocić. Przełożyć z patelni do miseczki. Odstawić do ostygnięcia.



9. Ze schłodzonego sera camembert odkroić 6 cienkich plasterków. Resztę pokroić w kosteczkę. Położyć na talerzyku i włożyć do lodówki.



10. Gdy farsz wystygnie, dodać do niego ser pokrojony w kostkę. Wymieszać.



11. Farsz nakładać na kapelusze pieczarek.


12. Na wierzchu ułożyć na krzyż po 2 plasterki camemberta.


13. Przygotować folię aluminiową. Na kwadracie z folii położyć pasterek masła.


14. Na maśle postawić faszerowaną pieczarkę.


15. Z folii uformować pakieciki z pieczarkami w środku.



16. Położyć je na grillu i piec ok. ½ godziny.


17. Podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.




Smacznego.

1 komentarz: