sobota, 7 marca 2020

Jajecznica z łososiem wg Aleex


Jutro Dzień Kobiet. Dawniej hucznie obchodzony, dziś nieco przestarzały. Młodzież woli walentynki, więc 8 marca świętują głównie starsi. My obchodzimy tradycyjne święta, więc u nas będzie odświętnie – życzenia, kawa z ciastem, które już czeka na jutro. Ale zaczniemy wspólną, świąteczną niedzielę od śniadania, które zjemy razem. Przygotuję dla nas jajecznicę z łososiem. Będzie pysznie. To co? znacie tę wersję? Jeśli nie, wypróbujcie koniecznie.

Składniki:

• 6 jajek
• 1 czerwona cebulka
• 100 g wędzonego łososia
• 3 grubsze plasterki żółtego sera
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki szczypiorku
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Jajka rozmieszać w miseczce. Doprawić solą i pieprzem.


2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę.


3. Łososia pokroić w kosteczkę.


4. Pokroić szczypiorek.


5. Na patelni rozgrzać masło.


6. Podsmażyć cebulkę.


7. Kiedy się zeszkli, dodać łososia, podsmażyć. Następnie wsypać szczypiorek.



8. Do składników na patelni dodać pokrojony w kostkę żółty ser.



9. Kiedy ser zacznie się roztapiać, wlać na patelnię jajka.


10. Smażyć jajecznicę, cały czas kontrolując stopień ścięcia się jaj.


11. Podawać od razu po usmażeniu. Świetnie smakuje z tostami z masłem ziołowym.


Smacznego.

1 komentarz: